hirdetes

Szigorodtak a maszk viselés szabályai, na de mikor, és hol kell pontosan maszkban lenni?

VN

Mikor év elején kirobbant a koronavírus járvány, és egy-két ember maszkban mászkált, mindenki megbámulta őket, őszintén én is csak legyintettem, hogy ugyan már, nem viszik ezt kicsit túlzásba? Aztán lám-lám, már ki sem tesszük maszk nélkül a lábunkat a lakásból. Szoktak is ezzel viccelődni, hogy lassan már a saját otthonában is maszkban kell lennie az embernek, és nincs is ez olyan messze a valóságtól. Mától szigorodtak a maszkviselés szabályai, de mikor, hol, és hogyan kell pontosan a maszkot viselni?

Maszkviselés szabályai

Szigorodtak a maszkviselés szabályai

„Hétfőtől szigorítunk, mert szigorítani kell” De hogyan és mit pontosan? A kormány a múlt hét végén szigorította a járvány miatt bevezetett korlátozások némelyikét, az új szabályok pedig mától érvényesek. Nézzuk is, hogy hogyan változik meg az életünk ma reggelre virradóan, milyen helyeken kell a csuklónkról leakasztani a maszkunkat. Már eddig is  a legtöbb üzlethelységben, tömegközlekedési eszközökön, gyakorlatilag minden olyan helyen, ahol tömegek vannak, még szabadtéri rendezvények esetében is maszkot kellett hordani, mától azonban a vendéglátóhelyek is beleesnek ebbe a csoportba. 

Hogyan fogunk enni maszkban?

Teljesen jogos a kérdés, hogy a gyakorlatban ezt hogyan is lehet megvalósítani. Maszkban ülve egy étteremben mégis hogyan lehet enni és inni? Természetesen ezt is szabályozzák, méghozzá úgy, hogy a gyakorlatban is alkalmazható lehessen ez a szabály. Eddig csak a személyzetnek kellett maszkban lennie a vendéglátóhelyeken, éttermekben, bárokban, kocsmákban, kávézókban, és minden ilyen jellegű helyen, de mostantól a vendégekre is vonatkoznak a szabályok.

hirdetes

Hogyan kell a maszkot hordani az éttermekben?

Az első és legfontosabb szabály, hogy most már a vendéglátóegységekbe is, ugyanúgy ahogyan a boltokba csakis a szájat, és orrot eltakaró maszkban lehet belépni. Ezek után többféle lehetséges opció van, attól függően, hogy milyen az adott hely kialakítása. Ahol van asztal, ott az asztalnál ülve nem kell maszkot hordani, akkor sem, ha nem fogyasztunk éppen, hanem várakozunk vagy társalgunk, de az asztalokat, székeket kellő távolságra kell tenni egymástól! Ahol bármilyen más elrendezés van, például pult, ott azonban csak a fogyasztás idejére kerülhet le az arcot eltakaró alkalmatosság. 

hirdetes

Mi van a bulikkal?

A rendelkezés szerint zenés-táncos rendezvényen csak szájat és orrot takaró maszkban lehet résztvenni, kizárólag az veheti le a maszkot, aki előad, illetve aki a büfében fogyaszt. Aki bulizás közben bármikor máskor leveszi a maszkját, azt a szervezők kötelesek azonnal kivezetni. Tehát bulizni is csak maszkban lehet.  Az új szabály szerint már az első esetnél bevethetik akár a figyelmeztetést, akár az egymillióig terjedő bírságot, akár az egy évig terjedő bezárást.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szigetköz

Szigetköz: Magyarország egyik legszebb része a Szigetköz. A Győri-medence Duna és a... Tovább

Hollókő-Ófalu és táji környezete

Hollókő-Ófalu és táji környezete. 1987 óta tartozik bele az UNESCO világörökségi... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!