notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Melyik maszk mire jó? - Egy virológus teszi tisztába a dolgokat

hirdetes

Melyik maszk mire jó? - Egy virológus teszi tisztába a dolgokat

B. Á.

Sokan nem értik a különbséget a sebészi maszk és az FFP3 maszk (de igazából félálarcnak is hívják) között. Éppen ezért tették közzé a Virológia Pécs Facebook-oldalon a következő tájékoztatást, ajánlom mindenki figyelmébe! 

Melyik maszk mire jó? - Egy virológus teszi tisztába a dolgokat

A sebészi maszk és a koronavírus

A sebészi maszk nem szűr teljesen, az apró cseppeket nem szűri meg. A sebészi maszk nem teljesen zárt, nem simul az arcra, így ezeken a helyeken be tudjuk szívni, lélegezni a vírus tartalmú cseppeket. Ezekből adódik az is, hogy a sebészeti maszk nem véd a vírus ellen. A sebészi maszkokat azok használják, akik betegek, hogy a hirtelen jött köhögési rohamokkal vagy tüsszentéssel ne terjesszék a vírust.

 

Ha minden egészséges ember sebészi maszkban jár az utcán, az hatalmas pánikot is kelthet. Nagyon fontos megjegyezni, hogy ha kifogynak a készletek a sebészi maszkokból, mert egészséges emberek hordják (feleslegesen), nem marad annak, aki tényleg beteg. És ami a legfontosabb: kicsit vonatkoztassunk el a járványtól, ilyen maszkokat használnak a műtőkben, fogászati kezeléseken stb. Ezeknek az orvosoknak is szükségük van a maszkokra, a mindennap munkájukhoz (függetlenül a vírustól)!

hirdetes

 

Az FFP maszk (félálarc) és a koronavírus

Az FFP maszk kilégzőszelepes, tehát a kilélegzett levegőt engedi ki a szelepen keresztül. Az FFP maszk teljesen zárt, rásimul az arcra, a réseken nem tud szűrés nélküli levegő beáramolni, így belégzéskor szűr, a teljes felületén keresztül. Az FFP maszk még az apró cseppeket is képes megszűrni, így véd az esetleges fertőződés ellen. Ilyen maszkokat használnak az egészségügyi dolgozók, mentősök stb., akik ténylegesen betegeket ápolnak, a készletek ebből is fogyóban vannak!

hirdetes

 

(Szerk.: Az FFP maszkok többsége kilégzést segítő szeleppel van ellátva – belégzéskor zár, kilégzéskor nyit -, a szűrést a maszk anyaga végzi. Ezek eldobható maszkok, viszont léteznek cserélhető szűrővel rendelkező fél-, valamint teljes álarcok is.). Reméljük, hogy tudtunk segíteni nektek a maszkokat illetően, alább láthattok két fotót a szóban forgó maszkokról. 

Bal oldali fotó: sebészi maszk, jobb oldali fotó: FFP3 maszk (félálarc)

Forrás: Virológia Pécs

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
36 868
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 060 160
Közösség

Szótár

Balatoni konferenciahotel

Ha egy tökéletes konferenciahelyszín keresünk, egy balatoni konferenciahotel mindig jó... Tovább

Rövidszőrű magyar vizsla

Rövidszőrű magyar vizsla: a 9 tradícionális magyar kutyafajta egyike. A rövidszőrű magyar... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 13

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek