hirdetes

6 mesebeli hely a Mátrában, ami ősszel a legszebb

TK, ZH
Őszi Mátra

A várból pedig gyönyörű panoráma tárul elénk, ahonnan megcsodálhatjuk mind a falut, mind a környező tájat. Egy picit tovább sétálva pedig mindössze 400 méterre találhatóak meg a Barát- és Apácasziklák, melyeket szintén vétek lenne kihagyni.


A helyiségnek nem mellesleg pedig legendák kapcsán is bőven jutott – sokan számolnak be arról, hogy az estéhez közeledve, napnyugtakor egy alakot látnak a vár falain sétálni, aki végül a mélybe veti magát – melyet hét másik alak is követ. A vár ugyanis egy tragikus szerelmi históriának ad otthont, miszerint az építmény egykori tulajdonosa, Kompolt Imre lányára, Gizellára hagyta a várat. Az örökös sosem volt szerelmes, mégis egyszer egy vitéz megdobogtatta a szívét. Egyszer ugyanis hét vitéz szállt meg az épületben, s mindegyik szempillantás alatt a lányba szeretett. Párbajra keltek egymással, ugyanis azt hitték, Gizella majd a győztest fogja választani. A lány szerelme a párbaj alatt meghalt – így hát elkeseredettségében megölte a győztes vitézt, majd a legmagasabb toronyból a mélybe vetette magát…


Sástó


A Mátra ékköve, mely Mátraháza és Gyöngyös között helyezkedik el. Az ország legmagasabb fekvésű tava, mely egy fúrótoronyból kialakított kilátóval, kempinggel, büfékkel és csónakázási lehetőséggel is várja az ide látogatókat. Nyaranta pedig már több éve egy fesztiválnak is otthont ad, ahol különleges környezetben tölthetnek el egy hetet felejthetetlen etet tölthetnek el a fiatalok a Fekete Zaj keretein belül.

hirdetes


Kékes-tető


A legnépszerűbb úticélnak számít, ha a Mátráról van szó – ennek elsődleges oka, hogy az ország tetejéről egyszer mindenki szeretné megcsodálni az elé táruló tájképet.


Amennyiben pedig itt járunk érdemes ellátogatnunk a csúcskőhöz, valamint a TV toronyhoz is.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
hirdetes
 

Balázs Csada (@balazscsada) által megosztott bejegyzés


Kisnána


Mátra délkeleti oldalában fekszik, a falu gótikus várának romjai szinte bármikor megtekinthetőek – közöttük egy Árpád-kori rotunda, alattuk pedig egy szlovák tájház várja a látogatókat. 

 
 
 
 
 
 
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pálvölgyi Barlang

Pálvölgyi Barlang A Pál-völgyi-barlangrendszer Magyarország leghosszabb barlangja. Fokozottan... Tovább

Skála Áruház

  Skála Áruház:  Az egyik leghíresebb magyar üzlet volt a rendszerváltás előtt,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!