hirdetes

Íme az igazságos Mátyás király legtanulságosabb idézetei

VN

Egy valóságos népmesehőssé vált a 14 évesen trónra lépő Máytás király, akinek alakjáról legendák zengenek, nincsen olyan kisgyermek, aki ne tudna tőle idézni egy-egy legendás mondatot, vagy tanulságos történetet. De vajon mi felnőttek már elfeledtük az igazságról, és más fontos dolgokról szóló tanításait? Íme egy kis emlékeztető, lássuk Mátyás, az igazságos király feledhetetlen mondatait!

Mátyás király idézetek

Mátyás király- Az Igazságos 

I. Mátyás, születési nevén Hunyadi Mátyás 1443 február 23-án látta meg a napvilágot. Sokan csak Mátyás királyként hivatkoznak rá. Nemcsak Magyarországon uralkodott, hanem 1458-tól Horvátországban, 1469-től pedig Csehországban is, illetve Ausztria uralkodó főhercege is volt 1468-tól egészen haláláig, 1490-ig. Közkeletűen Corvin Mátyás vagy Igazságos Mátyás néven is ismert, de a hivatalos uralkodói neve Mathias Rex;  németül, latinul, angolul: Matthias Corvinus, olaszul: Mattia Corvino, románul: Matia Corvin, csehül: Matyáš Korvín, horvátul: Matija Korvin. Már apja, Hunyadi János alakja is legendás, ő Magyarország első kormányzója volt. Történelmünk egyik legnagyobb királya, nincs olyan magyar, aki ne ismerné a nevét, és alakját. Népmesék, mondák őrzik nemes tetteit. Jöjjenek is Mátyás, az igazságos tanulságos idézetei!

Mátyás király legtanulságosabb idézetei

hirdetes

„A tudatlan király olyan, mint a koronás szamár.”

„Szomorú a királyok sorsa, amiért háborút kénytelenek viselni, mert gyakorta diadalmaskodnak ugyan, de mindannyiszor emberi vérontás árán.”

„A királyok dicsősége a népek sokaságában, az országok dísze és ereje a városok gazdagságában és teljességében áll.”

„Az isteni szolgálatra bármilyen idő alkalmas, és mindaz, amit a haza érdekében tesz az ember, nem egyéb, mint Isten szolgálata.”

Úgy érezzük nagyon fontos dolgokról árulkodnak ezek a mondatok, amik aktualitása sosem múlik el. Napjainkban is érdemes megfontolni ezeket az örökérvényű igazságokat! 

Idézetek a Mátyás királyról szóló népmesékből

„Most nem a tenyeredből jósolok, felség, hanem csak szívemből, hisz ehhez még jóstehetség sem kell. Míg magyar ember él e földön, addig nevedhez mindig hozzá fogja tenni: Mátyás, az igazságos.”

hirdetes

„Nagyobb gazdagság lakozik annak a szívében, mint amit pénzzel bárki is megválthatna.”

„No, akkor ez a csizma épp olyan, mint az a tudomány, amit te kínálsz nekünk. Kicsiny dolgokról akarsz sokat beszélni, de a sok beszély mögött az igaz szó könnyen megbújik, vagy talán el is vész végleg. Az én udvaromban ez nem erény, hanem bűn. Legalább akkora, mint kis lábra nagy csizmát varrni.”

„Elgondoltam már én sokszor, mi minden tudománya van a parasztembernek. Tudja, mikor kell szántani, vetni, aratni. Tudja, mire jó a mezőnek füve, virága. Tudja a csillagok járását, az idő fordulását, építi házát, megcsinálja mindenféle kézhez való szerszámát.”

Olvassatok sok népmesét! 


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gyulai Almásy-kastély

Gyulai Almásy-kastély: Gyula egyik legpatinásabb épülete. Az Almásy-kastély épülete számos... Tovább

Nagytétényi Kastélymúzeum

Nagytétényi Kastélymúzeum: az Iparművészeti Múzeum 1949-ben létesített bútormúzeuma,... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Belföld Érdekességek Magyar történelem Magyarország Magyarság Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!