hirdetes

Szakértői válasz a nagy kérdésre: Meddig véd az oltás a koronavírustól? Szükség lesz újabb adagra?

VN

A Pfizer és a Moderna COVID-19 oltóanyagok igazán hatékonyaknak bizonyultak a koronavírusos esetek megelőzésében, és az eddigi kutatási eredmények szerint hatásuk maradandó is. Ami azonban még nem tisztázott, az az, hogy a vakcinák pontosan meddig is nyújtanak védelmet a COVID-19-cel szemben, hogy lesz-e szükség további oltásokra a későbbiekben, illetve, hogy szükség lesz-e az oltóanyagok módosítására, ahogy újabb mutánsok jelennek meg.

Meddig véd a koronavírus elleni oltás?

Egy április 2-án közölt jelentésből kiderült, hogy az amerikai járványügyi központ (CDC) közel négyezer főnyi beoltott egészségügyi személyzetet, elsőként helyszínre érkező dolgozót, és más létfontosságú alkalmazottakat vizsgált meg a vírus elleni küzdelem frontvonaláról.A kutatás eredményei szerint a Pfizer-BioNTech és a Moderna által fejlesztett úgynevezett „messenger RNA” (mRNA) vakcinák az első dózis után a vírusos esetek 80%-át, a második dózis után pedig 90%-át előzték meg. A frontvonalon dolgozókat 13 héten keresztül heti rendszerességgel tesztelték. A kutatók szerint a negatív tesztek arra engednek következtetni, hogy a vakcinák megakadályozzák, hogy az oltott személyek átadhassák a vírust másoknak.

hirdetes

A védelem legalább 6 hónapig tart (de jó eséllyel tovább)

A Pfizer-BioNTech elmondta, hogy az mRNA oltóanyagának jelenleg zajló harmadik klinikai tesztfázisa eddig azt mutatja, hogy a vakcina erős immunizációt biztosít legalább 6 hónapra a legtöbb beoltott személynél.

A kutatók továbbá arra jutottak, hogy az oltóanyag 100%-osan hatékony a CDC által, illetve 95,3%-ban az amerikai Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) szerint súlyosként besorolt COVID-19 ellen.

hirdetes

A vakcina továbbá 100%-osan hatékonynak bizonyult a COVID-19 fő variánsai (B.1.351) ellen, amelyek jelenleg Dél-Afrikában terjednek. Egy 12 ezer beoltott személyt vizsgáló kutatás „semmilyen komoly biztonsági problémát” nem talált a Pfizer-BioNTech vakcinálva kapcsolatban.

Dr. Susan Bailey, az American Medical Association immunológus és allergológus orvosa a Healthline-nak adott interjújában elmondta:
„A jó hír az, hogy a Pfizer hathónapos helyzetjelentése szerint az immunitás nagyon erős marad, és arra számítunk, hogy a későbbiekben is az marad.”
„Ezek az emberek [a kutatásban résztvevők] kapták meg legkorábban az oltást, így ebből látható, hogy legalább hat hónapig tart” tette hozzá a szakértő. „Azonban biztosan tovább tart még ennél is – nem fog csak úgy eltűnni a hat hónap leteltével. Aggasztónak tartanám, ha a hatékonyság akár egyharmaddal vagy a felével csökkenne.”

További részletekért lapozz a következ oldalra!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Alföldi kamillavirágzat

Alföldi kamillavirágzat: Hungarikum. Magyarországon a kamillát, mint gyógynövényt, először... Tovább

Fuchs Jenő

Fuchs Jenő: Magyarországnak 3 4-szeres olimpiai bajnoka van, Fuchs Jenő az egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Külföld
X
Kövess minket facebookon!