hirdetes

Itt a medvehagyma szezon: süssünk medvehagymás pogácsát!

NA
Frissítve: 2024.03.04
Frissítette: ZH

A piacokon már észrevehetted, hogy elkezdték árulni a medvehagymát az árusok, és szépen, lassan a boltokban is feltűnik. Számos jótékony hatással rendelkezik ez a szuperzöld, és még ráadásul finom is. Enyhén fokhagymás, snidlinges ízvilága számos lehetőséget rejt magában a különféle felhasználáshoz receptekben. Most egy medvehagymás pogácsa receptet hoztunk nektek, ami juhtúróval van megbolondítva, süssétek meg, isteni lesz!

Medvehagymás pogácsa

A medvehagyma jó hatással van az egészségre

Napjainkban az egészségtudatosság egyre nagyobb divat lett, és szinte mindenhol, a tv-ben, az újságokban és az online marketing cikkekben is ez jön velünk szembe, hogy legyünk az ételeink terén tudatosok. Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne élvezni az ételeket és csak diétásan lehet enni, inkább ez arra utal, hogy ismerjük meg az egyensúly fogalmát, és ha lehetséges, kerüljük a feldolgozott ételeket, amit pedig tudunk, szerezzünk be inkább őstermelőktől és piacokon. 
A medvehagymát szerencsére ilyen helyeken meg tudjuk vásárolni, vagy mi magunk is gyűjthetjük, csak semmiképp ne keverjük össze a mérgező gyöngyvirág leveleivel. 

A medvehagyma rendkívül egészséges, tele van antioxidánssal, különféle vitaminokkal. Antibakteriális és gombaölő hatása is van, védi a szív-és érrendszert, csökkenti a vérnyomást, tökéletes emésztési problémák ellen és méregtelenítő hatása is van. 

hirdetes

Medvehagymás juhtúrós pogácsa recept

Mindent imádunk, ami medvehagymás, úgyhogy a jól ismert sajtos pogácsát készítettük ennek megfelelően. Veszélyesen puha főleg melegen frissen kisülve, szóval, a receptben megadott mennyiségnél biztosan ne csinál kevesebbet, ha csak nem akarod, hogy percek alatt eltűnjön az összes pogácsa. Kellemesen sós, ropogós, sajtos, hagymás is, lássuk a képen látható mennyiséghez mi kell:

Hozzávalók a medvehagymás pogácsához

 •750g liszt •375g vaj •150ml langyos tej •1kk cukor •45g élesztő •200g juhturó •100g tejföl •150g reszelt sajt •3db tojás sárga •30g só •1 csokor medvehagyma

hirdetes

A medvehagymás pogácsa elkészítése 

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadunk mindent. Összeállítjuk a tésztát, dagasztás után hűtőbe tesszük egy éjszakára kelni. Másnap jó nagyra kinyújtjuk, hosszabbik oldalánál feltekerjük, mint egy bejglit, és szimpla hajtást végzünk rajta. Megint nyújtjuk, tojással lekenjük és sajtozzuk. Tetszőleges méretű formával kiszaggatjuk, és sütőpapírozott tepsin kelesztjük. Ezután 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Jó étvágyat!

Tippek a medvehagymás pogácsához: 

•lágy tésztát kapsz ne ijedj meg, ezért kelesztünk hűtőben, hogy másnapra tökéletes legyen
•ha gyorsítani szeretnéd a kelesztést és hamarabb dolgozni vele, az élesztőt a tejjel kis cukorral fel kel futtatni, és 4 óra hűtő után dolgozhatsz vele

Forrás: Suga Paulina

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Széchenyi Fürdő

Széchenyi Fürdő: Budapest legnagyobb és leghíresebb fürdője, melyet évente több, mint 1... Tovább

Szegedi fűszerpaprika-őrlemény

Szegedi fűszerpaprika-őrlemény: Hungarikum. A szegedi fűszerpaprikát anno Szeged környékén a... Tovább

Tovább a lexikonra
Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!