hirdetes

„Ha nincs járvány gócpont, akkor csináljunk!”- meg lesz tartva a májusi érettségi

VN

Csütörtökön döntött a kormány az idei évi tavaszi érettségig sorsáról. Az a döntés született, hogy bár a szóbeli érettségiket nem tartják meg, az írásbeli, központi érettségik május 4-ével kezdődően a fokozott járványügyi előírásokat figyelembevéve meg lesznek tartva a szokott módon. Sokan azonban aggályukat fejezik ki a felől, hogy ennyi végzős diák és tanár egy napon egyszerre elinduljon.

Meg lesz tartva a 2020 írásbeli érettségi a szokott időben

Így lesz megtartva az idei érettségi

Bár a koronavírus járvány terjedését gátló intézkedések miatt eddig kérdéses volt az érettségi vizsgák sorsa, csütörtökön döntés született. Az idei érettségiknek csak az írásbeli rész lesz megtartva, mégpedig a tervezett május 4-től, május 21-ig tartó időszakban, kivétel képeznek ez alól azok a tárgyak, amikből megoldhatatlan szóbeli rész nélkül értékelést kiadni, ilyen például a hittan, az ének, vagy a testnevelés. Az előrehozott érettségiket nem lehet megtartani, sőt azoknak a végzős diákoknak sem kötelező a vizsgákat letenni, akik nem szeretnének felvételizni, ők őszig halaszthatnak. Egy teremben 10 vizsgázó ülhet, és szigorúan tartani kell a kötelező másfél méteres távolságot is. Valamint változás az is, hogy az első heti vizsgák nem 8-kor, hanem 9.kor kezdődnek majd, egy alapos fertőtlenítés után.

Semmilyen könnyítésről nem volt szó

hirdetes

Az érettségiző diákok nincsenek jó helyzetben, hiszen már lassan egy hónapja nem járnak iskolába. Bár folyik a digitális távoktatás, azért valljuk be, ez nem az igazi, pont a legnagyobb hajrában. Az sem segítség, hogy csak most, mondhatni az utolsó pillanat előtt született meg a döntés, hiszen nem tudták sokáig, hogy mire készüljenek. Több embert is megkérdeztem, akit érint a kérdés, és egyes intézményekben szinte biztosak voltak a diákok abban, hogy elmarad az érettségi. Ennek ellenére eddig semmilyen könnyítésről, ponthatár módosításról nem esett szó.

Többek szerint veszélyes megtartani az érettségit

És akkor a diákokra rótt terhek mellett arról ne is beszéljünk, hogy mennyi veszély rejlik az érettségik megtartásában. Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint: „A kormány ezzel a döntésével vírusgócokat, mesterséges víruselosztókat teremt, felgyorsítja a járvány terjedését”. Az érettségi több, mint 80 ezer diákot érint, akik ugyanazon a napon, ugyanabban az időpontban kelnek majd útra megírni az érettségit, ha az iskolákban ki is lesz alakítva a megfelelő rend, a tömegközlekedési eszközökön nem feltétlenül. A Történelemtanárok Egylete is hasonló állásponton van, szerintük is veszélyes ebben a helyzetben megtartani az érettségit. A Pedagógusok Szakszervezetének is vannak aggályai, ők a 10 fős létszámot nem tartják biztonságosnak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezte így vélekedik: „május elején felelős tanár nem érettségiztet, felelős szülő pedig nem küldi a gyerekét érettségizni”. Sokak szerint nem ez lett volna a legjobb döntés, több diák is hangot adott annak, hogy a felkészüléshez szükséges háttér nincs számukra biztosítva, és nem is érzik magukat biztonságban. 

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gróf Vécsey Károly

Gróf Vécsey Károly: Gróf hernádvécsei és hajnácskői gróf Vécsey Károly honvéd... Tovább

Fuchs Jenő

Fuchs Jenő: Magyarországnak 3 4-szeres olimpiai bajnoka van, Fuchs Jenő az egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Hírek Magyar Magyarország
X
Kövess minket facebookon!