hirdetes

Szó szerint kibillentette a Balatont a vihar!

Sz.F.

Szombat délelőtt annyira megdőlt a Balaton, hogy negyven centiméteres vízszintkülönbséget mértek. Ezt nagyon ritkán lehet megfigyelni, most viszont sok strandoló is érzékelhette. Nézzük, mi játszódott a jelenség hátterében! 

Vízszint közti különbségek

A Balaton teljes hosszában elkezdett fújni az eleinte élénk, majd egyre erősebb északkeleti szél, szombat délelőtt. Ennek hatására a magyar tengeren kelet-nyugat irányú áramlás alakult ki, amely a délutáni órákra szabályosan átnyomta a tó vizének egy részét a nyugati medencébe – erről Horváth Ákos, a Balaton meteorológusa számolt be a hírbalaton.hu újságnak. A vizügy.hu a szombat délutáni órákban, 18 óra körül mért adatai szerint csaknem negyven centiméternyi különbség volt a keszthelyi és a siófoki vízszint között.  

Ezt a különbséget már mindenki észre vehette, ugyanis szemmel látható volt, Siófokon például a tó partjainál a csökkenő vízszint miatt szabályosan kizöldültek a kövek, ahogy az algával borított, egyébként víz alatti részük szárazra került átmenetileg. 

hirdetes

A vizügy.hu szombati adatai szerint a Balaton vízállása reggel 113 centiméter volt, ami ideálisnak mondható ebben az időszakban. Ugyanakkor a mért adatok szerint 2019. július 27-én, szombaton, 18 órakor Keszthelyen 140 centiméteres volt a vízállás, Siófokon és Balatonfűzfőn pedig 100 centiméter. Tehát a tó víztükrének ritka, kelet-nyugat irányú megbillenése miatt az eltérés negyven centiméter volt a keleti és az észak-nyugati vízszint között. 

Utoljára ugyanilyen kilengésre 2019. március 7-én került sor, akkor is az erős, kitartó hosszanti irányú szél miatt. Márciusban 117 centiméteres volt a Balaton átlagos vízállása, viszont Keszthely és Balatonfűzfő között majdnem ötven centiméter, egész pontosan 49 centiméter volt a vízszintkülönbség.

hirdetes

A jelenség tehát nem számít annyira rendkívülinek, de szokatlannak mondható, legalábbis a szakemberek szerint. A héten még marad a kellemes nyári meleg, viszont sok helyen lehet számítani záporokra, zivatarokra, pénteken azonban érkezik egy hidegfront és nagyon zuhan a hőmérséklet, országszerte 22-28 Celsius fokot mérhetünk. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Széchenyi-díj

Széchenyi-díj: Széchenyi-díj magyar állami kitüntetés, a korábbi Állami Díj helyett... Tovább

Mátyás templom

Mátyás templom: A budavári Nagyboldogasszony-templom, ismertebb nevén Mátyás-templom, Budapest... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!