hirdetes

A megbízhatatlan emberek legfőbb ismertetőjelei

LK

Egyesek szerint csak úgy győződhetsz meg valaki megbízhatóságáról, ha megbízol benne. Ebben a kijelentésben van ugyan igazság, de nem egy egyértelmű jel árulkodhat arról, hogy egy személy megbízható-e, vagy sem.

Erről ismerheted fel a megbízhatatlan embereket!

A bizalom mind a magánéletben, mind pedig az üzleti környezetben is a siker és a boldogulás egyik alappillére. Semmi sem képes úgy megerősíteni, vagy olyan gyorsan tönkretenni egy kapcsolatot (legyen az személyes, vagy professzionális), mint a bizalom, vagy annak hiánya.

Ha szeretnéd elkerülni az árulásból származó kellemetlenségeket, vagy csak szeretnél minél kevesebbszer bedőlni mások trükkjeinek, akkor figyelj oda az alábbi árulkodó jelekre, amelyek a megbízhatatlan emberek gyakori ismérvei.

Hazudnak önmaguknak

A megbízhatatlan emberek egyik leggyakoribb jellemzője, hogy olyan fényben látják magukat, ami eltér a valóságtól. Ha olyasvalakivel találkozol, aki szemmel láthatóan nincs teljesen tisztában tettei következményeivel, akkor ez arra utal, hogy nem a valóság tükrében, hanem a saját magában felépített kis világ érdekeiben cselekszik.

Ha például valaki csendes, nyugodt emberként jellemzi saját magát, holott viselkedése ennek éles ellentéte, akkor jobban teszed, ha óvatosan bánsz vele.

Olyan viselkedéseket vetítenek ki másokra, ami valójában nem is jellemző azokra az emberekre

A megbízhatatlan emberek rendszeresen vádolnak meg másokat megkérdőjelezhető viselkedéssel, holott azokra az emberekre az állítottak sosem voltak jellemzők. Mi több, általában a vádló fél az, akiben rá lehet lelni azokra a tulajdonságokra, amiket megpróbál másokra kivetíteni. Ha tehát úgy érzed, hogy ilyen alaptalan vádak célpontja vagy, akkor jó eséllyel egy megbízhatatlan valakivel van dolgod, aki csak saját hibáit próbálja átaggatni rád.

hirdetes
Erről ismerheted fel a megbízhatatlan embereket!

Nem tisztelik a bizalmat

Gyerekkorodban biztosan találkoztál azzal a helyzettel, hogy elmondtál egy titkot egy barátodnak, és megígértetted vele, hogy az kettőtök között maradt majd, de hamarosan kiderült, hogy felszakadt a titoktartás szent pecsétje. Ha valaki felesküszik, hogy titokban tartja mondanivalódat, akkor az egy olyan ígéret, amit egyenesen bűn megszegni. Ez a viselkedés viszonylag hamar azonosítható, amikor olyasmiket kezdenek elmesélni neked, amikről biztosan tudod, hogy mások titokban árulták el nekik. Ha ilyesmire figyelsz fel, akkor tarts lakatot saját titkaidon.

Hiányzik belőlük az empátia

Ez talán a megbízhatatlanabb emberek leggyakoribb jellemzője. Sokan közülük úgy ésszerűsítik megbízhatatlanságukat, hogy egyszerűen nem veszik figyelembe a kárt, a fájdalmat és kényelmetlenséget, amit viselkedésükkel okoznak. Az empátia hiánya olyan gátlástalanságoknak ad teret, amik könnyedén csúnya következményekhez vezethetnek.

hirdetes

Figyelj oda arra, hogy valaki hogyan viselkedik másokkal és miként bánik velük, különösen, ha olyasvalakiről van szó, aki olyan pozícióban van, hogy abban semmilyen értéket nem kínálhat a másik számára (pl. egy felszolgáló).

Képlékeny az érzelmi állapotuk, és döntéseik nincsenek összhangban egymással

Ha a bizalom rögződik be az élet első éveiben, akkor ez bizonytalanságot, kétségeket és egyenetlenségeket eredményez az ember életében, és kihat a döntéseire is. Habár az érzelmi képlékenység nem minden megbízhatatlan emberben van jelen, a folyamatos hangulatváltozás gyakran utal arra, hogy az illető nem tartozik a legmegbízhatóbbak közé. A probléma abban mutatkozik meg, hogy gyakran túl hamar ígérnek meg olyan dolgokat, amiket aztán rögtön meg is bánnak és vissza is mondanak. Persze mindenkinek megváltozik a véleménye, de ha valaki rendszeresen váltogatja a hozzáállását, és így a döntéseiben sem lehet bízni, akkor érdemes vigyázni vele.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Balczó András

Balczó András: Magyarországnak 20 „darab” 3-szoros olimpiai bajnoka van, Balczó... Tovább

Béke-barlang

Béke-barlang:  1952-ben tárták fel hazánk harmadik leghosszabb barlangját, amely 7193... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek