hirdetes

Akkor és most! Nézzük meg mi történt 130 éve és most a Tiszán!

vd
Árvíz akkor és most a Tiszán

A jelenlegi helyzet a Tiszán


Az ország 11 szakaszán van jelenleg első-, és további 13 szakaszon másodfokú belvízvédelmi készültség érvényben a Tisza áradása miatt. A folyó felső részén, a kárpátaljai vízgyűjtő területnél nagy mennyiségű csapadék hullott az elmúlt héten, amit tovább rontott az elmúlt napokban megkezdődött magasabb hegyekben történő hó olvadás is és az így megnövekedett vízmennyiség lefolyása. Annak ellenére, hogy az elmúlt napokban megkezdődött a hóolvadás és egyre jobban melegszik az idő, az időszakos átlaghoz képest még mindig igen nagymértékű a hóvízkészlet a Tisza Tokaj feletti vízgyűjtő területén. Az egyre inkább melegedő időjárás pedig egyáltalán nem jelent jót árvíz szempontjából.


Az OVF tájékoztatása alapján az eredeti állás szerint az országban 3 vízügyi igazgatóság területén, összesen egy 592 kilóméteres szakaszon rendeltek árvízvédelmi készültséget, melyből 362 kilométeren elsőfokú, a maradék területen másodfokú a készültség. A hatalmas készültségek területébe a következő vízfolyások tartoznak bele: Bodrog, Tisza, Túr, Szamos, Kraszna, Fekete-Körös, Batár-patak, Lónyay-főcsatorna, Palád-patak, Ronyva-patak, Sár-Éger-főcsatorna.

hirdetes
A Bodrog folyón előreláthatólag hosszan tartó áradásra kell számítani, elnyúló tetőzéssel készülve Felsőbereckinél, ahol harmadfokú árvízvédelmi készültséggel kell számolni. Sárospataknál pedig várhatóan a napokban fog tetőzni a folyó áradása, mely szintén megközelíti a harmadfokú szintet.


hirdetes
A Tisza és a Bodrog együttes áradásának hatására Tokajnál a tetőzés szintén másodfokú készültségi szint felett várható, míg a Tisza középső szakaszán az elsőfokú készültségi szint környékén, azt kevéssel meghaladó tetőzések várhatók a jövő hét első felében.


A Túron már tetőzött az árhullám vasárnap este, jelenleg lassú apadási szakasza tart.


A Tisza erőteljes áradása miatt péntektől lezárják a szegedi Huszár Mátyás rakpartot, azonban a lezárást, nem kíséri párhuzamosan árvízvédelmi készültség, hiszen azt csak 650 cm-es vízszintmagasságtól rendelik el. Jelenleg a Tisza Szegednél még nem érte el ezt a vízszintet, így itt nem kell aggódni az áradások miatt. Folyamatosan érkeznek a frissebbnél frissebb jelentések az áradások helyzetéről és mértékéről. Több helyen is mérsékelték már a készültségi szintet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Biros Péter

Biros Péter: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. 3-szor Olimpiát, egyszer vb-t és... Tovább

Sziget fesztivál

Sziget fesztivál:  Az ország első számú kulturális idegenforgalmi eseménye. A Sziget... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar