hirdetes

Elhunyt Dobos Attila, felejthetetlen magyar slágerek és táncdalfesztiválok szerzője

SFV

Dobos Attila nyolcvan éves korában hunyt el, rajongók százai gyászolják. Az énekes olyan dalok szerzője mint az Isten véled édes Piroskám vagy a Kövek a vízparton.

Elhunyt Dobos Attila

Az előadó 1941. április 27-én született és már igen fiatalon – húszas éveiben – befutott énekessé vált. A táncdalfesztiválok sokak által rajongott előadója volt, ’68-ban pedig már saját válogatáslemeze is megjelent.


Bár páratlan sikereket tudhatott magáénak a könnyűzenében, fogorvosi szakmájában is szeretett tevékenykedni addig, míg el nem tiltották tőle, mondván, hogy döntse el, orvosként vagy a szórakoztató ipar tagjaként kívánja űzni hivatását inkább.


Ezen döntésének értelmében diplomáját érvénytelenítették, a dalai szerzői jogainak felét pedig akkori feleségének ítélték, így gyakorlatilag földönfutóvá vált, így disszidálni kényszerült.


Ezt követően Németországban telepedett le, amiért nagy árat kellett fizetnie: abbahagyták dalainak a sugárzását, lemezét pedig betiltották, sőt, a boltokból is visszavonták azt megsemmisítés céljából.

hirdetes


Később az énekes-dalszerző visszatért Magyarországra és folytatta zenei pályáját, példának okáért 1985-ben megjelent második, Dobos Attila új dalai című nagylemeze.
A zenénél talán csak egy valamit szeretett jobban: a hölgyeket. Élete során négyszer nősült: párjai között volt például Mary Zsuzsi énekenő is, akivel anno közösen hagyták el az országot. Végül a nála 34 évvel fiatalabb Erzsébetben talált párra, akinek 2021. szilveszterén kérte meg a kézét, ő pedig akkor is mellette volt, mikor egészségügyi állapota romlani kezdett és ápolta őt. További terveik is voltak – az énekes szerette volna feleségül venni a hölgyet. Az énekes halálával három gyermeke lett félárva.


Dobos Attila halálhírét az elsők között Gréczy Zsolt így írta meg közösségi oldalán:

hirdetes


"Elhunyt Dobos Attila. Nagy slágerek szerzője volt, amikor disszidált. Idehaza le is tiltották a dalait egy időre. Aztán a rendszerváltás előtt hazajött, fogorvosként is praktizált, új táncdalfesztivált szervezett. Több dal is megőrzi emlékét: Mama, Kövek a vízparton, Isten véled édes Piroskám, Nyári zápor, Albérlet az emeleten, Annyi ember él a Földön, Minden ember boldog akar lenni, Annál az első ügyetlen csóknál… Nyugodjék békében!"


Testvére pedig ezzel a dallal búcsúzik tőle a Facebook-on:


Egyelőre nem tudni pontosan, mi okozta a zenész halálát, de a Blikk úgy tudja, hogy az elmúlt napokban a szíve miatt kórházban volt. 
 

A kép forrása: Dobos Attila és barátai nosztalgia koncert videó

Forrás: blikk.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Herendi porcelán

Herendi porcelán: hungarikumnak számít. Aki herendi porcelánt kap ajándékba, az igazán... Tovább

Kékes

Kékes: A Kékes Magyarország legmagasabb hegyecsúcsa. Az Északi-középhegységben, a Mátrában... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Hírek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Retró
X
Kövess minket facebookon!