hirdetes

5 meghökkentő tény a fogakról- nem is gondolnád milyen fontos részei az emberi szervezetnek

VN

Segítenek rágni, beszélni és mosolyogni, de mennyit tudsz valójában a fogaidról? Íme néhány „fogigazság”, amelyek bizonyítják, hogy a fogaid valóban figyelemre méltóak, és fontos részei az emberi szervezetnek.

5 meghökkentő tény a fogakról

1. Az emberek évszázadok óta ápolják fogaikat

Tudtad, hogy az első fogkefék valójában gallyak voltak, amelyeket őseink rágtak? Bizony, bizony, a kopott végüket pedig a fogak tisztítására használták! Sőt tovább megyünk, Kr.e. 5000 körül az egyiptomiak zúzott tojáshéjat és őrölt állati patákat használtak fogaik tisztítására és fényesítésére. Az 1700-as évekre egy brit feltaláló adaptált egy Kínában először látott konstrukciót – egy csontnyélt vaddisznósörtékkel, amelyeket kis lyukakba illesztettek, és dróttal rögzítettek. A modern nylon sörtéjű fogkefék az 1930-as évek végén jelentek meg, az első elektromos fogkefét pedig 1954-ben mutatták be. Mindez azért olyan fontos, mert ebből is jól látható, hogy a fogak tisztítása igen is fontos! 

2. A fogak mesélhetnek rólad

A tudósok sok mindent elárulhatnak rólunk, ha megvizsgálják a fogainkat. Észrevetted, hogy a fogaink elárulják, hány évesek vagyunk, mit eszünk és iszunk – még azt is, hogy hol élhettünk a Földön? Fogaink jelentős nyomokat hordoznak általános egészségi állapotunkról, beleértve a stresszes időszakokat vagy a betegségeket, amelyeket átéltünk. Röviden: a fogak személyes történelmünk maradandó emlékei.

hirdetes

3. Minden fog egyedi

Akár a 20 „csecsemőfogról” beszélünk, amelyek gyermekkorunkban szolgálnak, vagy a felnőtt korunkban meglévő 32 maradandó fogról, nincs két pontosan egyforma alakú és méretű fog. A szájban lévő minden fognak megvan a maga egyedi profilja, és a fogak személyenként is nagyon eltérőek. Tehát a mosolyod valóban az egyéniséged igazi jele!

hirdetes

4. A fogak tervrajza a születés napján jelen van

Gondoltad volna? Amikor a babák megérkeznek, az első 20 fog koronája már a helyén van az íny alatt, és várja a megfelelő időt, hogy áttörjön – valamikor 3 és 6 hónapos kor között. Egész gyermekkorban a felnőtt fogak koronája és gyökerei már kialakulnak a tejfogak alatt, és megvárják, amíg el kell távolítani őket az útból. És itt van még egy szórakoztató tény: 1950-ben a Fogtündér átlagos ajándéka mindössze 25 cent volt. A mai gyerekek körülbelül 2,00 dollárt kapnak foganként.

5. A fogak közötti tisztítás ugyanolyan fontos, mint a látható részek megmosása

Ha mosunk, könnyen elérhetjük fogaink tetejét és oldalát. De a fogzománcunk jelentős részét alkotó felületek is megfelelő tisztítást igényelnek. Ezért a legjobb, ha naponta megtisztítja a fogai közt, hogy eltávolítsa a táplálékot és a baktériumokat, és elősegítse az íny egészségét. Ezt fogselyemmel lehet megtenni. 

A fogaink nagyon fontosak, csakúgy ahogyan ápolásuk is! Azt tudtad, hogy érdemes félévente felkeresni a fogorvost, még akkor is, ha a fogproblémák szemernyi jelét sem érzékeled, hiszen így még időben elejét lehet venni a komoly problémáknak, amik sokszor teljesen tünetmentesen alakulnak ki? Mi tudunk is egy nagyon jó helyet, a több, mint 2 éve ezzel foglalkozó Lévai Fogászatot, akik nemcsak szakértelmükkel, hanem humorukkal és kedvességükkel is el fognak varázsolni! Keresd őket itt: fogorvos Buda!
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szent István

Szent István: I. István, születési nevén: Vajk. Ő volt az utolsó magyar fejedelem és az... Tovább

Alpokalja

Az Alpok Európa egyik legjelentősebb hegylánca, mely Magyarországra sajnos szinte egyáltalán... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Szórakozás Történelem