hirdetes

Megkezdődött a tiszavirágzás: érkeznek is az első csodálatos felvételek

VN

Magyarország valóságos csodája a tiszavirágzás, ami nevében ellentétben nem virágok kikelését jelenti, hanem a rövid életű kérészek rajzását, vagy ahogy szebben mondjuk a táncukat a Tisza napfénnyel megvilágított tükrén. A tiszavirágzás egy olyan csodálatos, és páratlan természeti jelenség, amit egyszer mindenkinek látnia kell. És van is egy jó hírünk idén megkezdődött a tiszavirágzás, mutatjuk is a részleteket!

Megkezdődött az idei tiszavirágzás

De mi is az a tiszavirágzás pontosan?

Emlékszem kis koromban én sem értettem nagyon a dolgot, amikor anyáék mondták, hogy olyan, olyan jó lenne kifogni, és megnézni a tiszavirágzást, aztán elmentünk a Tiszára, és semmiféle virágot nem láttam. Valójában kérészek, vagyis a tiszavirágok, a Föld egyik legősibb rovarnépsége, még belegondolni is nehéz, de legalább háromszáz millió éve repülnek. Életük azonban nagyon rövid, kikelnek a bábból, vedlenek, párosodnak, a nőstények lerakják a petéket, majd mind elpusztulnak. Szokták is mondani, hogy milyen kérészéletű volt ez és az. Életük csupán néhány óra, melynek során táplálkozni sem táplálkoznak, erre kifejlett szervük sincsen. A kérészek tánca nagyon látványos természeti jelenség, de emellett fontos ökológiai jelentősége is van.

hirdetes

Mikor van a tiszavirágzás?

A rajzás legalább 10 napig tart és szakaszokra osztható. Az emberek számára láthatatlanul kezdődik el az előrajzás, mert az első időszakban a halak szinte az összes lárvát megeszik. Számunkra csak akkor kezdődik meg a virágzás, amikor az első lárvák megjelennek a felszínen. A rajzás a 17 és 18 óra között kezdődik és 19.30 és 20.30 között be is fejeződik. Pontos dátumot nem lehet mondani, mert sok tényező befolyásolja a rajzást, mint a hőmérséklet, a szél, vagy éppen a vízállás, de megfigyelések alapján azt mondhatjuk, hogy jellemzően június 10 és 20 között szokott megtörténni a virágzás, de olyan is volt (2007-ben), amikor a sok csapadék miatt 10-ére már be is fejeződött, illetve volt olyan is, hogy az egész elmaradt (2010-ben). 

hirdetes

Idén megkezdődött a tiszavirágzás

A menetrendnek körülbelül megfelelően, mondhatni egészen időben és pontosan idén is kezdetét vette a tiszavirágzás. Az elmúlt napokban felbukkantak az első tiszavirágok, így hamarosan kezdődik a nyár egyik, hanem a legcsodálatosabb természeti jelensége, a kérészek násza a Tiszán, valamint vízgyűjtő területén. Ezekben a városokban érdemes nyomon követni a jelenséget: Tiszafüred, Szolnok, Tiszakécske, Szeged. Az első pár kérészt videóra is vették, de megosztunk veletek egy olyan videót is, amin már a főprodukció látható, nem csak a kezdetek. 

 


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vass Imre-barlang

Vass Imre-barlang: Az Aggteleki-karszt egyik legjelentősebb alakult ki a Vass Imre-barlang, amely... Tovább

Villanymotor

Villanymotor: A villanymotor olyan villamos gép, amely az elektromágneses indukció elvén az... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar Magyarország Magyarság