hirdetes

Nemcsak a veszélyhelyzet szűnt meg hivatalosan, hanem az idősek bolti sávja is

VN

Nemrég számoltunk be róla, hogy kicsivel több, mint a veszélyhelyzet bejelentése után 3 hónappal a parlament úgy döntött, megszünteti ezt a rendkívüli állapotot, és eltörli a veszélyhelyzetet. De ezzel egy időben átmeneti szabályok között a kormány egy új, félig rendkívüli jogrendet is megteremtett, az úgy nevezett válsághelyzet, az ország egész területén járványügyi készültséget vezettek be, amit 3 havonta vizsgálnak felül, és december 18-án veszti hatályát. Nézzük is, mire kell számítani ezek után.

Megszűnik az idősek bolti sávja a veszélyhelyzettel együtt

A maszk marad, az idősek bolti sávja megszűnik

Két dolog van, amit úgy általában mindenkit érdekel, meddig nem lehet délelőtt boltba menni 65 év alatt, és meddig kell még maszkot hordani? Jó hír az, hogy úgy tűnik, hogy a nagyon sok felszültséget szító idősek 9-12-ig tartó bolti sávját eltörölték, amiről már egyébként is nagyon nagy közfelháborodás alakult ki, és maguk a kereskedelmi dolgozók is úgy nyilatkoztak, hogy már nem szolgálja az eredeti, védelmi célt, inkább csak felesleges feszültséget szít.

A tömegközlekedési eszközön és az üzletben történő vásárlás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt, optimális esetben maszkot, annak hiányában sálat, vagy kendőt továbbra is viselni kell, kivétel a hat éven aluli gyerekeknek. Illetve a vendéglátóhelyek zárt tereiben a vendéglátósoknak is kötelező marad a maszk használata. Ugyanakkor az MTI értelmezése szerint az idősek vásárlási idősávja megszűnik, hiszen ennek további szabályairól nem esik szó a Magyar Közlönyben.- írta az Index.

hirdetes

Az idősáv nem szolgálta az eredeti célt

A napokban már nagyon sok felháborodott kommentet lehetett olvasni, valamint a bolti dolgozók is úgy nyilatkoztak, hogy az idősáv már nem szolgálja az eredeti célt, az eltörlése lenne a jó megoldás. Azzal érveltek, hogy „reggel (nyitástól 9 óráig) nagyon megnőtt az élelmiszerüzletek forgalma, és nem egy helyen sorállás alakul ki az arányos, biztonságosan elosztott bejutás érdekében. A bolti forgalom az ezt követő háromórás speciális szakaszban – amikor egyébként továbbra is jelentős lenne az értékesítés, főként a hét vége felé – látványosan csökken. Délben viszont ismét megindult fölfelé a látogatottság.”

Marad az operatív törsz

Már jól megszoktuk, a hétköznapi életünk részévé vált, és úgy tűnik egy darabig még marad is az operatív törsz, illetve a kórházparancsnoki rendszer is, hiszen hivatalosan készülünk a koronavírus járvány második hullámára. Eddig 4081 fő fertőződött meg koronavírussal hazánkban, az aktív fertőzöttek száma jelenleg 932 fő, 568-an vesztették életüket a koronavírus miatt.

hirdetes

A rendezvények szervezésével kapcsolatban is módosultak a szabályok

Nemcsak arról rendelkeztek, hogy a vendéglátóegységekben a személyzetnek kötelező maszkot viselnie, legyen az zárt, vagy nyitott tér, hanem a rendezvények szervezésével kapcsolatban is ki tértek egy-két lényeges elemre. Az új szabályok szerint a zárt helyen vagy a nem zárt helyen zenés, táncos rendezvény – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a program helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az ötszáz főt.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Esterházy kastély Fertőd

Esterházy kastély Fertőd: A fertődi Esterházy-kastély épületegyüttese és a benne látható... Tovább

Pumi

Pumi: a 9 tradícionális magyar kutyafajta egyike. A pumi ma már a puli mellett az egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek