hirdetes

A pandémia nem ér véget 2021-ben, de ebben az 5 dologban megváltozik

VN

2020 meglehetősen nehéz év volt, és azok, akik várták 2021-en, most így bő egy hónap elmúlásával láthatják, hogy minden bizonnyal 2021 is az lesz. Sajnos a koronavírus nem tűnt el azzal, hogy lapoztunk egyet a naptárban. A pandémia nem érv véget, de megváltozott, mutatjuk is, hogy mikben észlelhető leginkább ez a változás!

Pandémia 2021-ben

#1. Kezelések

Még tavaly az egyetlen védekezés a koronavírussal szemben az otthon maradás, karanténosdi, a távolságtartás, és a fokozott higiéniai szabályok betartása volta azzal szemben idén, 2021-ben már tényleges kezelés is nemcsak lesz, hanem már van is. Megérkezett a koronavírus elleni védőoltás, és már el is kezdődött ezek beadása, igaz még csak korlátozottan áll rendelkezésre, és egyelőre csak a kiemelten veszélyeztetett réteg kapta meg az oltásokat, de hamarosan a tömeges oltás is elkezdődhet. Szakemberek nagy reményeket táplálnak a koronavírus elleni vakcinák irányába, többféle készítmény is megtalálható a piacon, amik más és más elven működnek, de hatékonyságuk és megbízhatóságuk igazolt.

#2. Adminisztráció, ügyintézés

Mikor tavaly berobbant a koronavírus, szinte minden a feje tetejére állt, nem meglepő, hogy senki sem volt teljesen a helyzet magaslatán, sem mi hétköznapi emberek nem tudtuk mikor, mit, és hogyan kell pontosan csinálni, de a legelején sokszor még a szakemberek sem voltak teljesen tisztában a következő lépéssel. Azonban 2021-ben már minden gördülékenyen zajlik. Ez segít abban is, hogy hatékonyabban kezeljék a már megfertőződött embereket, illetve magának a vírusnak a terjedését is lassítja.

hirdetes

#3. Orvosok felkészültsége

Nemcsak az oltások segítenek majd át minket 2021-en, hanem az orvosok felkészültsége is. Már van majdnem egy teljes évnyi tapasztalatuk koronavírusos betegek kezelésében, rálátást kaphattak arra, hogy hogyan terjed a vírus, milyen tünetei vannak, és milyen kezelésre hogyan reagál. Valahol olvastam, hogy egy orvos nyilatkozta, hogy belegondolni is rossz, hogy tavaly márciusban maszk, és mindenféle védőfelszerelés nélkül vizsgálta a betegeket, akikről később kiderült, hogy elkapták a koronavírust, amibe belegondolni is rossz. Azóta azonban nagyon sokat változott a világ. 

hirdetes

#4. Szűrés

Mikor berobbant tavaly a koronavírus járvány a legnagyobb problémát a szűrés jelentette. Most a vakcina hiánycikk, akkor a tesztek voltak. Most a vakcináról szól minden, akkor a tesztekről szólt. Szerencsére a kezdeti tesztprobléma megoldódott, így, 2021-ben nemcsak a gyanús eseteket lehet hatékonyan letesztelni, de a kontaktokat is felkutatni, illetve előszűrni. 2021-ben már nem meglepő, hogy egyes munkahelyeken bizonyos rendszerességgel teszteket végeznek. A tesztek jóval könnyebben elérhetővé váltak, akár magánúton is beszerezhetőek.

#5. Társadalmi viselkedés

2021-ben bárki kilép az utcára maszk nélkül, úgy, hogy nem visz magával egy tubusnyi fertőtlenítőt? Ugye, hogy nem, talán egy év alatt megtanultuk a normákat, és az látszik, hogy persze néhány kivétellel, de sokkal fegyelmezetteben viselkedünk. Már teljesen természetes, hogy tartsuk a távolságot, üdvözlés gyanánt csak intünk egyet, nem pedig kezet fogunk, nem ölelkezünk, nem fogdosunk össze mindent, hazaérve azonnal kezet mosunk. Pandémia ide, vagy oda ezek a szabályok egy darabig még biztosan velünk maradnak. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Június

Június: az első nyári hónap, melyet a népi nyelvek az alábbi módon neveztek el: Napisten... Tovább

Bőrmívesség

Bőrmívesség: A magyar kultúra egyik meghatározó része a bőrdíszművesség. Azonban nem csak... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!