hirdetes

Trianon 100. évfordulójának alkalmából megváltozik Csongrád megye neve

VN

Június 4-én lesz száz éve, hogy aláírtuk a Trianoni békeszerződés, vagy ahogyan a magyarok nevezni szokták a békediktátumot. Lassan 100 év telt el azóta, hogy hazánk darabjaira hullott, családok kerültek messze egymástól. Történelmünk egyik legmeghatározóbb, és legsötétebb napja, amit még 100 év után sem tudunk elfeledni. Eme alkalomból számtalan megemlékezést rendeznek majd, valamint Csongrád-megye is névváltoztatáson megy át.

Csongrád-Csanád megye lesz Csongrád megye új neve

Csongrád megye neve megváltozik Trianon 100. évfordulóján

„Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz.” A megyében élő lakosoknak semmilye teendőjük nincsen ezzel kapcsolatban, tették hozzá a bejelentés kapcsán. Az egész átnevezés összességében 1-2 millió forintba fog kerülni, ami magában foglalja a hatóságok bélyegzőit, a névjegykártyákat lecserését. A megyei kormányhivatal honlapja és elektronikus levelezési cím nem változik meg! „A döntés történelmileg indokolható, eszmeileg pedig érthető, hiszen a Trianonban szétszakított Magyarország egyesítésének és összefogásának vágyát szimbolizálja”- indokolta a névváltoztatásról született döntést Juhász Tünd, kormánymegbízott. Ünnepélyes hat centiméter átmérőjű bronzérme is készül a névváltoztatás megünneplése alkalmából, aminek  előlapján Csongrád-Csanád megye címere látható a régió elnevezésével, hátlapján pedig a megye korvonala szerepel az egykori és mai megyeszékhelyekkel, valamint a megyék pajzsaival.

hirdetes

Csongrád-Csanád megye az új név

Miklós Péter történész, a Tornyai-múzeum igazgatója számolt be a megye történelmi eredetéről, ami némiképpen a hozzá nem értőknek is magyarázatot adhat az új névválasztásra: A mai Csongrád megye területén három eltérő entitás létezett a modern korban: „Csongrád, Csanád és Torontál megye, az előbbi kettő egyidős a magyar államisággal. Ez az ezeréves múlt is indokolja az 1950-ben megszüntetett Csanád vármegye nevének újbóli felvételét” Bár a mai megye területének nagy részt Csongrád-megye teszi ki 1950-ben ehhez csatolták a makói székhelyű Csanád megye mintegy felét, valamint a csaknem 10 ezer négyzetkilométeres egykori Torontál vármegye egy kisebb részét is.

A megújult nevű Csongrád-megye 

hirdetes

A 2020. június 4-étől érvényes új nevén Csongrád-Csanád megye Magyarország délkeleti részén található délről Románia és Szerbia határolja, a Tisza szeli ketté, megyeszékhelye pedig Szeged, az ország legalacsonyabb területe, teljes egészében síkság. A Tisza mellett a Körös és Maros is átfolyik rajta, a mai végleges területe az 1950-es megyerendezéskor alakult ki, amikor hozzácsatolták a megszűnő Csanád megye Torontáli (Kiszombori) járását és Központi (Makói) járását, ahogyan ezt fentebb is írtuk. A megye székhelyét ekkor át is helyezték először Szentesről Hódmezővásárhelyre, majd innen 1962-ben Szegedre, ami most is a megye székhelyéül szolgál. Főleg vöröshagyma, a fűszerpaprika-, a gyökérzöldség-, és a fokhagymatermelés terén teljesít kiválóan, biztos mindenki számára ismerős, a világhíres makói hagyma, ami innen származik.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Megyeri híd

Megyeri híd: Budapest főhídjainak egyike, sorban a legújabbnak számító.A Megyeri híd... Tovább

Kovács Pál

Kovács Pál: Magyarországnak 2, 6-szoros olimpiai bajnoka van, Kovács Pál az egyik közülük.... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Magyar történelem Magyarország Magyarság
X
Kövess minket facebookon!