hirdetes

Miért nincs mellékhatása a koronavírus elleni oltásnak, így is hat, lesznek antitestek?

VN

Oltatni, nem oltatni, immunválasz, antitest, mellékhatás Pfizer, vagy Szputnyik? Megannyi mindennapi kérdés, amire megoszlanak a válaszok. Na de vajon akkor is hat a vakcina, ha te nem éreztél semmiféle mellékhatást?

Miért nincs mellékhatása a koronavírus elleni oltásnak

Mik a koronavírus elleni oltások leggyakoribb mellékhatásai?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mire rám sor került az oltási listán, addigra már valamennyi ismerősöm megkapta a koronavírus elleni oltást, és hát szinte kivétel nékül mindenkinél jelentkezett valamiféle mellékhatás. Fájdalom, láz, ájulás, fáradtság, levertség, hányinger, fejfájás, a legkülönbözőbb tünetegyüttesek jelentkeztek náluk, kortól és egyéb tényezőktől függetlenül. Tehát ezek alapján jogosan gondoltam azt, hogy nekem is lesz valami. Úgyhogy gyorsan át is futottam, hogy mikre lehet számítani pontosan. Hányinger, izomfájdalmak, hidegrázás, fáradékonyság és láz- ezek találhatóak a leggyakoribb koronavírus elleni oltás utáni tünetek között.

Miért lépnek fel mellékhatsok a koronavírus elleni oltás után?

Sokan szkeptikusak, az oltással kapcsolatban, és megkérdőjelezik, hogy jogos-e az oltás utáni rosszullét. Ha belegondolunk, más régebben kapott védőoltások után is jelentkezhettek, és jelentkeztek is mellékhatások. A védőoltással járó mellékhatások az immunválasszal vannak összefüggésben. Szakemberek magyarázata erre: „Ha valaki védőoltást kap, akkor az oltóanyagot a szervezete idegenként ismeri fel, ami gyulladást generál. Ez a folyamat vezethet a leírt mellékhatásokhoz. Néhány embernél ez a gyulladás-generálás enyhébb lehet.” Fontos kiemelni, hogy ezek a mellékhatások pár napon belül elmúlnak, ha még sem, akkor orvoshoz kell fordulni!

hirdetes

Mi van akkor, ha nekem nincs mellékhatása az oltásnak?

Ezek alapján baj, ha te nem tapasztaltál mellékhatást? Az oltás után én sem tapasztaltam semmilyen mellékhatást, egy kis fájdalmat, vagy fáradtságot sem, pedig a tapasztalatok alapján már a legrosszabbra is fel voltam készülve. Mi ennek az oka, kellene aggódni? Rossz a vakcina? Nem indult be az immunrendszer? Lesznek így antitestek? Aggódni nem kell, a vakcina jó, és hatásos, és antitestek is lesznek, legalább is a kutatások ezt igazolják, szakemberek ezt mondják! Tehát annak ellenére, hogy nem lép fel mellékhatás, a vakcina hatásos. 

hirdetes

Miért nem alakul ki mellékhatás a koronavírus elleni oltás után?

Kicsit furcsa helyzet ez, mer sokan azért panaszkodnak, hogy miért kell ilyen mellékhatásokon átmenni egy oltás miatt, mások pedig várják a mellékhatásokat, de nem jönnek. Mi ennek az oka? „Az, hogy a mellékhatások típusa és súlyossága egyéntől függően miért változó, meglehetősen komplex, és részleteiben ma sem megértett jelenség.” Számos tényezőtől, például életkortól, egészségi állapottól, genetikai adottságoktól függ, hogy a szervezet miként reagál, és produkál e mellékhatást az oltás után. Ezek mellett a vakcina típusa is befolyásolja a mellékhatások megjelenését, és azok súlyosságát is. Általánosságban elmondható, hogy mindenki immunrendszere különböző, éppen ezért teljesen normális, ha valaki mellékhatásokkal reagál a védőoltásra, és az is, ha valakinél nem jelentkeznek mellékhatások. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szabó István

Szabó István a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth-díjas magyar... Tovább

Tanyavilág

Tanyavilág: A török hódoltság másfél évszázada alatt a megfogyatkozott magyar lakosság... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!