hirdetes

Ismét rengeteg menekült érkezhet Európába

Szélesi Ferenc

A tavalyi évhez képest még több menekült érkezhet az európai kontinensre, a migrációnak ugyanis óriási utánpótlása van nem csak a szír térségben, de Ázsiában és a Közel-keleten is. Elmondjuk, mire lehet számítani idén! 

Újra elindultak a migránsok

A szíriai polgárháború már több mint öt éve zajlik, a menekültek pedig 2015-ben óriási számban indultak el az európai kontinensre. Ez nem lesz másképpen idén sem, ugyanis a háborúk még mindig zajlanak, szinte vége látatlanul. Időközben pedig számos terrorcselekmény történt Európában, ami eléggé felkorbácsolta a kedélyeket az emberek körében.

Egyes feltételezések szerint csak Törökországban 3 millió, Líbiában és Libanonban további 1-1 millió migráns tartózkodik. Az utóbbi két országban ráadásul népességarányosan sokkal többen vannak, mint Törökországban. Sajnos azt is tudni lehet, hogy ezek a menekültek csak azok, akik már elindultak Európa felé, a szám ugyanis sokkal magasabb, hogyha hozzávesszük azokat, akik még úton vannak, vagy el sem indultak. Biztosak lehetünk benne, hogy a szám növekedni fog a következő hetekben, hónapokban és sajnos abban is biztosak lehetünk, hogy a menekültek tovább fogják folytatni útjukat Európa több országába is. A következő oldalon kitérünk arra, miért érkeznek ide a menekültek! 

Újra elindultak a migránsok

Az európai migrációs válság, más néven európai menekültválság különböző fegyveres konfliktusok, a politikai és vallási üldöztetés és az ezekből következő gazdasági ellehetetlenülés miatt menekülők vándorlása következtében alakult ki. Az egyre növekvő számú menekült főként a Közel-Keletről, Afrikából, a Balkánról és Közép-Ázsiából igyekszik az Európai Unió területére jutni a Földközi-tengeren és a Balkánon kialakult menekültútvonalakon keresztül. A menekültek többsége Szíriából, Afganisztánból és Eritreából indul útra. A kifejezést először 2015 áprilisában használták, amikor öt migránsokkal teli hajó süllyedt el, ezzel több, mint 1200 ember halálát okozva. A hajótörések hátterében a Közel-Kelet és Észak-Afrika konfliktusai állnak, továbbá az, hogy több európai kormány visszautasította a hozzájárulást az olasz vezetésű földközi-tengeri Poszeidón hadművelethez.

hirdetes

Ennek utóda a 2014 novemberétől megkezdett Triton hadművelet. 2015. április 23-án az Európai Unió kormányai megháromszorozták a Földközi-tenger partvidékének ellenőrzésére fordítható pénzt, ezzel a Triton költségvetése elérte az elődjére fordított pénzösszeget. Az Amnesty International kritizálta az Európai Uniót, hogy nem terjeszti ki a Triton hatókörét a korábban ellenőrzött terület egészére. Néhány héttel később az Európai Unió új hadműveletet indított EU Navfor Med néven, Róma központtal és az olasz Enrico Credendino admirális vezetésével.

Az Eurostat szerint az Európai Unió tagállamaihoz 2014-ben 626 ezer menekültkérelmet nyújtottak be, ami megközelíti az 1992-es 672 ezret. 2014-ben közel 360 ezer kérelemről hoztak döntést, ebből 160 ezret fogadtak el első körben, további 23 ezret pedig fellebbezés után. 45% volt az elsőre elfogadott kérelmek aránya és 18% a fellebbezés után elfogadottaké.[18] A menedékkérelmek kétharmadát négy tagállamhoz: Németországhoz, Franciaországhoz, Svédországhoz és Olaszországhoznyújtották be. Lakosságukhoz viszonyítva arányaiban a legtöbb menedékkérő Svédország, Ausztria és Magyarország területére érkezett.

hirdetes

Forrás_ wikipédia

Újra elindultak a migránsok

2014-ben az Európai Unió lakosságának 7%-a, 33 millió ember született az Európai Unió akkori területén kívül. Ez az arány az Amerikai Egyesült Államokban 13%, Kanadában 20%, Ausztráliában 27%. 2010 és 2013 között a menekültek és a menedékjogot kérvényezők mellett átlagosan évi 1,4 millióan vándoroltak be az Európai Unióba, kis mértékben csökkenő tendencia mellett. Egy 2013-as ENSZ-jelentés szerint az egy országra jutó bevándorlók alapján Németországban élt a világon a harmadik legtöbb migráns.

Eszerint Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban és Spanyolországban a lakosság több mint egytizede, Olaszországban közel egytizede volt bevándorló, míg Svédországban a lakosság közel 16%-a. 2012-ból való hivatalos statisztikák szerint a Németországban tartózkodó külföldi állampolgárok, vendégmunkások, bevándorlók és menekültek a teljes lakosság 20%-át tették ki. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint az Európai Unió tagállamai közül a következők fogadták be a legtöbb menekültet 2014 végéig: Franciaország (252 264), Németország (216 973), Svédország (142 207) és az Egyesült Királyság (117 161). 2014 előtt a Frontex adatai alapján az Európai Unió külső határain a legtöbb illegális határátlépést 2011-ben követték el, szám szerint 141 051 alkalommal.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Eu belépés napja

Eu belépés napja: Május 1.:2004 május 1-től Magyarország kilenc más országgal együtt... Tovább

Árpádsávos zászló

Árpádsávos zászló: Az árpádsávok a kései Árpád-háziak által használt, vörössel és... Tovább

Tovább a lexikonra
Európa Hírek Külföld Magyar