hirdetes

Mennyit illik költeni karácsonyi ajándékra? Jobbak a drága ajándékok?

VN

Az MBH Bank reprezentatív kutatása szerint az emberek közel fele költ többet a tervezettnél karácsonyi ajándékokra, amire a legtöbben az idén 50-100 ezer forintot szánnak - tájékoztatta a pénzintézet az MTI-t a karácsonyt megelőző hétfőn. Lássuk a felmérés további részleteit, és hogy miért nem szeret senki drága ajándékot kapni.

Mennyit illik költeni karácsonyi ajándékra?

Az emberek fele keretein felül költ

A kutatásban megkérdezettek nagy része (78 százalék) tervezi előre a kiadásait, 49 százalékuk mégis úgy gondolja, hogy hajlamos a túlköltekezésre az ünnepi időszakban. A felméréséből kiderült, hogy a többség 3-4 héttel karácsony előtt kezdi meg az ajándékok beszerzését, és csupán két százalék hagyja a végére a vásárlást.  Bár a bevásárló központokban, boltokban szerintem ennek ellenére is hatalmas tömeg alakul ki az utolsó héten, hiszen egy kis apróság mindig lemarad, meg biztosan kell még egy századik valamit is meglátni, és megvenni… A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint megkérdezettek 11 százaléka 100 ezer forintnál is többet szán ajándékvásárlásra.
 

Ezek a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok   

Átlagosan hat embert ajándékoz meg mindenki, a legnépszerűbb ajándék az édesség és a könyv. A válaszadók közül minden harmadik (36 százalék) ad valamilyen "élményt" szeretteinek, és továbbra is népszerű választás a gyermekeknek a társasjáték. A megkérdezettek több mint fele az együtt töltött időre és a közös programokra helyezi a hangsúlyt – ami nagyon szép dolog, erről kellene, hogy igazán szóljon a karácsony. Az ajándékozásban is egyre nagyobb figyelmet kap a fenntarthatóság; a megkérdezettek 41 százaléka a csomagolással, 11 százalékuk a tudatos vásárlással járul hozzá a környezet védelméhez.

hirdetes

Miből vesszük az ajándékokat?    

Az MBH Bank felmérése szerint az emberek 34 százaléka aktuális fizetéséből, 29 százaléka általános tartalékból, míg 18 százaléka a vásárlásra félretett pénzből vesz ajándékot. A válaszadók 7 százaléka év végi jutalmából, míg minden tizedik ember hitelből - hitelkártya, folyószámlahitel, banki kölcsön, gyorskölcsön - fedezi ezeket a kiadásokat. A hitelkártyával rendelkezők átlagosan 27 ezer forint összegben tervezik felhasználni a hitelkeretüket, ami 10 ezer forinttal meghaladja a tavalyi eredményt.

Miért nem szereti senki a drága ajándékokat?

Talán a legkövetkezményesebb szakadék az ajándékozó és a megajándékozott között az ajándék ára és az elismerés érzése. Az ajándékozók meg vannak győződve arról, hogy minél többet költenek, annál több elismerést kapnak. Bizonyára egy Rolex sok szeretetet mutat. De ez nem igaz. A megajándékozottak nem értékelik jobban a drágább ajándékokat, mint a szerény ajándékokat. Sőt a drága ajándékok azt a képzetet keltik, hogy az ajándékozó nem gondolt az ajándékozottra. Drága ajándék helyett inkább az erőfeszítés tudata teszi boldoggá az embereket, például ha egy olyan messzebbi boltból származik az ajándék, ami egyébként nehezen megközelíthető, vagy csak kevés helyen kapható például egy kézműves termék. 

hirdetes

Milyen ajándékoknak örülünk nagyon? 

A társadalomtudósok minden oldalról megvizsgálták ezt a jelenséget, és egyetértenek: az ajándékozók olyan ajándékokat keresnek, amelyek lenyűgözőek. A legnagyobb sikert arató, azaz legnagyobb mosolyt kicsaló ajándékok jellemzően vagy az azonnal reakciókat kiváltó ajándékok (egy tucat virágzó rózsa), vagy az értékmegőrző ajándékok (két tucat rózsabimbó, amely hosszabb ideig élvezhető). A kutatók azt is bebizonyították, hogy egy kézzelfogható termékhez képest az élmények boldogabbá teszik a címzetteket és erősítik az adományozó-címzett kapcsolatokat.

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kőrösök

Kőrösök: A nagy magyarországi folyók egyike. Az összefoglalóan Körösök néven ismert... Tovább

Főzés

A főzés egy olyan konyhatechnológiai hőközlési művelet, melynek során az... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Magyarság Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!