hirdetes

Egy komplett magyar falut építettek fel mézeskalácsból!

Sz.F.

Csodálatosan szép és ötletes, amit Geresdlakon csináltak, ugyanis egy komplett magyar falut építettek meg mézeskalácsból, a kiállítás decemberben látogatható, ne hagyjátok ki! 

Egy komplett magyar falut építettek fel mézeskalácsból!

Geresdlak egy Baranya megyében található község, Pécsváradtól délkeletre, Hímesháza és Fazekasboda között. Geresd, Püspöklak és Kisgeresd egyesítéséből jött létre 1968. június 30-án. Geresd már az Árpád-korban is lakott hely volt. Nevét 1292-ben említették először az oklevelek Gueresty alakban írva. A falu ekkor több birtokos kezében volt; így például öröklött része volt itt Geresdi Tamásnak, aki 1302-ben a böszörmény Mizse nádor testvérének, Ayza ispánnak híve volt, és részt vett a megyei közéletben is. 

1312 előtt Geresdi Tamás megvette Hazugdi Péter és felesége, Neste itteni földjét és vejének, Hásságyi Pálnak adta át. Az átadott birtokban volt egy Sebastyanyulese nevű faluhelyet, a Gyöngyösön (Gyungys) túli trágyázott föld fele, az egész kaszáló, a mezei szántóföldek fele és a földhöz tartozó erdő. Az 1293-ból fennmaradt feljegyzések a geresdi nemeseket olasz eredetűnek mondták. Ekkor élt Gellért orvos leánya Katha, aki a nagyanyja Ech és anyja Enchebech hitbérként reá szállt részét átadta leányának Zeptének, Alapi Miklósnénak. 1295 előtt egy további birtokrész felett a baranyai várjobbágyok perlekedtek Győr nemzetségbeli Óvári Konráddal, de később lemondtak róla Konrád javára, aki azt öröklött birtokának mondta. 

hirdetes

1295-ben Óvári Konrád a nádorfehérvári püspökkel szemben is megvédte e birtokát. 1330-ban Konrád unokái osztották ketté egymás közt a birtokot. Geresdlak legnagyobb turisztikai vonzerejét mára már a minden évben megrendezésre kerülő geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál jelenti, ahol rendszeresen több ezer látogató teszi tiszteletét, ezenkívül pedig a mézeskalács kiállítás vonzza az embereket, melyről csodás képeket a következő oldalon találhatsz!  

hirdetes
Egy komplett magyar falut építettek fel mézeskalácsból!

December elsején nyílik meg a geresdlaki mézeskalácsfalu, a kiállítást a helyiek készítették, és már nem az első alkalommal gyönyörködhetünk a meseszép művekben! A település makettje a templomokat, a házakat, de még a futballpályát is megjeleníti. A maketteken teljesen felismerhetők a kis település épületei, ami pedig még szebbé varázsolja az egészet, az az illat, ami fogad minket akkor, amikor betoppanunk a helyiségbe! 

 

A következő oldalon még több kép vár! 

Képek forrása

Egy komplett magyar falut építettek fel mézeskalácsból!

 

 

 

 

Képek forrása

Egy komplett magyar falut építettek fel mézeskalácsból!

 

 

További informácik az eseményről itt: Facebook

Képek forrása

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Zsóri gyógy és strandfürdő

Zsóri gyógy és strandfürdő: A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő Mezőkövesd gyógyvizű... Tovább

Andrássy út

Andrássy út: Budapest egyik leghíresebb utcája. Az Andrássy út Budapest 2310 méter... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Magyarság