hirdetes

Miért is látogassunk el Egerbe?

P.B.

Eger hazánk egyik legsokoldalúbb és legszínesebb történelemmel rendelkező megyeszékhelye. Az Észak-Magyarországon elhelyezkedő település rengeteg kulturális emlékkel van megáldva, mint például számos templom, bazilika, székesegyház és a legismertebb épülete az Egri Vár. A török hódoltság alatt egy rendkívül kitartó város volt, amely visszaverte az ellenség támadását. A kőkorszak óta lakják ezt a területet, a honfoglalás után pedig a magyarok is betelepedtek.

Eger csodás látnivalói

Borvidék

Eger híres borvidék, de nem csak Magyarországon, hanem az egész világon ismertek az egri borok. A legjellegzetesebb egyértelműen a város nevét is viselő Egri Bikavér. Körülbelül a 11. század óta termesztenek itt szőlőt, amely magával hozta a borkészítést is, ez egy meghatározó tényező az itt élő emberek életében. Közel 6000 hektáron termesztenek szőlőt, rengeteg ember megélhetését adja ez az iparág. A város tele van pincészetekkel, amelyek a 14-15. században épültek. A legimpozánsabb hely kétségkívül a Szépasszony-völgy, ahol közel 200 pincét számolhatunk össze. Nem muszáj autóval érkezni, a belvárosból városnéző „kisvasút” egészen odáig viszi az érdeklődőket, így kóstolni is lehet.

Egri Vár

A város méltán híres épülete a vár. Mindenkinek ismerős lehet az Egri Vár története, hiszen az ország három részre szakadása után a török csapatokat Dobó István vezetésével visszaverték a városlakók. Erről a történetről biztosan mindenki olvasott már, hiszen Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye ezt dolgozza fel. A törökök második csapását már nem voltak képesek legyőzni, így a vár az Oszmán Birodalom részévé vált. A vár egész évben várja az érdeklődőket színes programokkal és múzeumi kiállításokkal. Ostromjátékot, és koncerteket is tartanak egyaránt. 

hirdetes


Kultúra


hirdetes
Érdemes ellátogatni az Egri Bazilikába, amelyet Hild József tervezett. Óriási méretei lenyűgözőek, júniustól októberig pedig orgonakoncerteket hallhatunk bent. A hódoltság után visszatérő püspök egy új palotát készíttetett és alatta egy 4 kilométeres pincerendszert hozott létre. Ebben a pincében tartották a dézsmát, a bort. A pincerendszert előzetes bejelentkezés alapján egy idegenvezetővel látogatni lehet, melyet Magyarország hét legérdekesebb építészeti emléke közé soroltak.

Az előbb említett várban található a Dobó István Vármúzeum, ahol állandó kiállítással várják az érdeklődőket. Megnézhetjük a vár történetét és a föld alatti erődöt. 

A Művészetek Házában számos különleges kiállítást is megcsodálhatunk, mint például a Kopcsik Marcipániát, ahol minden berendezési tárgy és előlény cukorból, illetve marcipánból készült és a cukrászmester munkásságát mutatja be. 

2015-ben nyitott meg az Egri Road Beatles Múzeum, amely Kelet-Közép Európában az egyetlen Beatles múzeum, ahol belehallgathatunk a banda lemezeibe és interjúkat, illetve koncert felvételeket nézhetünk meg. 

Ha érdekelnek a további részletek is, akkor lapozz a következő oldalra! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Walesi bárdok

Walesi bárdok: Az egyik leghíresebb magyar vers, melyet minden magyar ember általános iskolai... Tovább

Weörös Sándor

Weörös Sándor: a 20. század első felének egyik legkiemelkedőbb író, költő alakja volt,... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Kirándulás Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!