hirdetes

Mikor ér véget az egész? A mindenkit foglalkoztató kérdésre keressük a választ!

VN

Mikor lesz már vége ennek az egésznek? Naponta minimum 10-szer hangzik el ez a kérdés csak itthon, feltételezem másnál is hasonlóan népszerű ez a téma. Mindenki mást gondol, valaki szerint még el sem kezdődött igazán, más pedig meg van győződve róla, hogy az április 11-én lejáró kijárási korlátozásokkal elkezd helyre állni minden. De vajon melyik ál közelebb az igazsághoz, mire lehet számítani, mikor ér véget a koronavírus járvány, és mikor oldódnak fel az ezzel kapcsolatos korlátozások?

Mikor lesz vége a koronavírusnak

Ekkor lesz vége az egésznek szakértők szerint

Barabási Albert-László szerint, aki egyébként világhírű hálózatkutató: „Nehéz két hónap lesz, és a java még hátra van”. Álláspontja szerint ez az egész koronavírus járvány egy hálózati probléma, ami a szakterülete, ahhoz, hogy megjósoljuk, hogy mikor lesz vége, éppen ezért hálózati módszertanokat kell használni. Állítása szerint már februárban tudták az amerikai hálózatkutató laboratóriumban, hogy március közepe tájt le fog állni az egész világ, hiszen a korábbi járványokból kiindulva erre lehetett következtetni. A tudós szerint azonban nem a járványnak lesz vége két hónap múlva, hanem akkora lehet visszavenni a szigorú intézkedéseken.

Ekkor lesz vége az egésznek, ha Kínát vesszük alapul

Az is logikusnak tűnik, ha abból indulunk ki, hogy meddig tartott ez az egész Kínában, ahol már úgy tűnik, hogy a végéhez ért a koronavírus járvány, hiszen alig regisztrálnak új fertőzötteket, ennek köszönhetően pedig a gyárak 90%-is újra megkezdte a termelést, a vendéglátóhelyek is újra megnyitottak, és kezd visszaállni az élet. Bár Kínában egy kicsit máshogy zajlott ez az egész, hiszen ott úgy robbant ki a járvány, hogy először még azonosítani kellett, megfigyelni a tüneteket, a lappangási időt, a terjedés hogyanját, valamint, hogy mennyire súlyos, mi pedig már mind rendelkezünk ezekkel az információkkal, és azt is tudjuk, hogy a leghatékonyabb fegyver a vírus ellen az izoláció. Egészen pontosan nem tudni, hogy mikor ütötte fel a fejét a járvány, bár decemberben jelentették be hivataloson az új vírust, feltehetőleg már korábban indult. Körülbelül tehát egy 5-6 hónap kellett Kínának, hogy elkezdjen visszaállni a rend. Magyarországon március 4-én jelentették be az első esetet, tehát ha Kínát vesszük alapul, akkor még várnunk kell egészen júliusig. 

hirdetes

Ekkor lesz vége az egésznek a kormány szerint

A miniszterelnök szerint nem hetekben, hanem hónapokban kell gondolkodni. Pontosan nem tudják mire lehet számítani, és mikor lesz vége a járványnak, a koronavírus okozta korlátozások mikor oldhatóak fel, de semmiképpen sem két hét múlva, amikor a kijárási korlátozások lejárnak. A március 26-i kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, hogy jelenlegi ismereteink szerint június-júliusban tetőzhet a járvány, de a becslések nagyon eltérőek, így korai lenne még bármit kőbevésettnek tekinteni.

hirdetes

Ekkor lesz vége az egésznek

Szakértők szerint azonban a koronavírus járványnak akkor lesz vége teljes mértékben, ha kifejlesztenek egy vakcinát, ami eddigi tapasztalatok alapján 12-18 hónap. Addig csak a most alkalmazott elfojtás stratégiáját tudjuk bevetni, azaz elhúzni a vírus terjedését, hogy az ne egyszerre terhelje meg az egészségügy szűkösen rendelkezésre álló kapacitását. De a Kínai példán is láthatjuk, hogy a vakcina kifejlesztésének teljes ideje alatt nem feltétlen van szükség a szigorú korlátozásokra. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pataki vár

Pataki vár: A sárospataki vár vagy más néven Rákóczi-vár, a magyarországi késő... Tovább

Szent István szobra

Szent István szobra: I. (Szent) István, az utolsó magyar fejedelem és az első magyar király.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyarság
X
Kövess minket facebookon!