hirdetes

Régen még a Mikulás is más volt?- Ilyen volt régen a mikulásozás

VN, ZH

Vészesen közeleg december 6., azaz a Mikulás napja, amire mi sem hívja fel jobban a figyelmet, mint hogy a különböző csoki mikulás figuráktól szinte mozdulni sem lehet a boltokban, de nem mindig volt ám ez így. Nézzük is milyen volt a Mikulás ünnepe, a mikulásozás, azokban a régi szép időkben!

A Mikulás régen, a Mikulás története

A Mikulás eredete

Mielőtt belevágnánk, vagy nagyon elmélyednénk a témában kezdjük mindennek az elején, azaz hogy honnan is ered ez az egész Mikulás dolog. A Mikulás a gyerekek egyik kedvenc ünnepe, azonban az igazi Mikulás nem a Lapföldről jutott el hozzánk. A Mikulás szó a Miklós szláv megfelelője, a XIX. században került a köznyelvünkbe, amikor a mai ajándékozás szokása elterjedt, valószínűleg osztrák hatásra, a Lapföldi Mikulás már csak a globalizáció hatására terjedt el. A Mikulás eredete a IV. század béli Szent Miklós nevéhez kötődik. Szent Miklós titokban a szegényeken segített, titokban az éj leple alatt, hasonlóan, ahogyan a Mikulás is hozza a gyermekeknek az ajándékot. Egy napon egy szegény ember 3 lányán segített oly módon, hogy az ablakon át adott erszényben pénzt nekik, hogy férjhez mehessenek, innen ered az ablakba kitett csizma hagyománya.  

Mikulás vagy Télapó?

Na de mi a helyzet a Télapóval? Mikulás vagy Télapó nem ugyanaz a kettő? Nemrégiben a globalizáció, a kultúrák összemosódásának hatására a Télapó kifejezés is kezdett elterjedni. A Télapó, azaz Santa Claus a nyugati keresztény világ karácsonyi ajándékosztó figurája, főleg az angolszász világban népszerű, Amerikában, Angliában, de Németországban, Hollandiában, Skandináviában, Észtországban és Lettországban is. Ez a Télapó nagyon hasonlít a mi Mikulásunkhoz kinézetre is, illetve még a legendája is Szent Miklóshoz kötődik, de a kettő nem ugyanaz! A Télapó az, aki a kéményen keresztül érkezik, szánját rénszarvasok húzzák az Északi-sarkon, és karácsonykor ajándékozza meg a gyerekeket, nem pedig december 6-án.

hirdetes

A mikulásozás régen

Most, hogy tisztáztuk ezeket az alapvető dolgokat, térjünk is rá arra, hogy milyen volt a mikulásozás régen. Alapvetően szerintem régen sokkal fontosabb volt a Mikulás, a kisgyerekek epedve várták ezt az időszakot. Régen nem volt tele a boltok polca mindenféle finomsággal, és tényleg különlegesnek számított ez a nap, mert kaptak egy kis ajándékot. A gyerekek napjainkban szinte minden nap egy-egy finomsággal távoznak a boltból, persze jó esetben, ha csak eggyel, de régen ez teljesen máshogyan volt. Egy igazi varázslat volt, mert az évnek ennek a reggelén igazi különlegességek kerültek elő a csizmában elrejtett piros zacskóból: friss mandarin, ropogtatni való mogyoró, szaloncukor, egy kis csokoládé, csillagszóró, de a virgács is elég gyakori volt. A csomag tartalma tehát teljesen más volt. Akkor még a boltokban sem sorakoztak halom számra a mikulás figurák, és nem lehetett sok-sok márka közül választani, mégis oda meg vissza voltak a gyerekek. Mutatunk is néhány képet erről az időszakról. Nosztalgiázottak kicsit velünk, lapozzátok végig a galériát!

hirdetes


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar parlagi szamár

Magyar parlagi szamár: Az időszámítás előtt négyezer évvel Afrikában élt, és a Földközi... Tovább

A Vuk

 A Vuk 1981-ben bemutatott magyar rajzfilm, amely Fekete István azonos című regényéből... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Programajánló Retró
X
Kövess minket facebookon!