hirdetes

Milyen volt régen a karácsony hangulata? Nézd végig!

Bettina

Különleges fotók a régi idők karácsonyáról! Ilyen volt régen a karácsony:

karácsony régen

Ezért másabb a karácsony, mint régen:2020-as év benne lesz a jövő történelem könyveiben, ebben már 100% biztosak lehetünk. Idén minden más volt mint máskor, és ezalól a karácsony sem lett kivétel. Amit eddig megszoktunk, hogy minden üzlet tömve van, az idén kicsit eltér. Az üzletekben nem állnak kígyózó sorok, de talán ez ébreszti rá az embereket arra, hogy régen milyen volt a karácsony és, hogy nem is az a lényege, amit mi az elmúlt évtizedben/évtizedekben képviseltünk a karácsony körül. Régen a karácsony inkább telt szűk körben, csendesebben és szerényebben és idén talán a régi idők karácsonyára fog hasonlítani az ünnepi időszak. Régi fotókkal szeretném feleleveníteni bennetek azt, hogy telt régen a karácsony egészen 1906-tól 1980-ig. Látszólag minden rendben volt. Ezek a képek boldogságot és békét sugároznak magukból, pedig tudjuk, hogy lehet ebből a kettőből akkoriban a legtöbbször nagy hiány volt. Most így talán igazán sikerült átértékelnünk azt, hogy miről szól valójában a karácsony. Feledjük el kicsit a globális problémákat, élvezük, hogy a szeretteink körbevesznek minket és örüljünk annak, hogy akikkel együtt tudjuk tölteni a karácsonyt azok ott vannak mellettünk. Az idei év karácsonyát talán olyanná tudjuk varázsolni, amilyen régen volt a karácsony. Talán a legtöbbeteknek erről a gyerekkori karácsonya fog eszébe jutni. 

hirdetes


karácsony

Kép: Fortepan / 1906

 

A karácsony hivatalosan egy családi ünnep, amikor együtt tudunk tölteni egyhuzamban szeretteinkkel 2-3 olyan napot amikor szeretet és a béke van központban. Gyerekek kedvenc ünnepe hiszen a fa alá játékok kerülnek, és melyik gyermek ne örülne az ajándéknak? Mi meg szeretjük őket boldoggá tenni és alig várjuk, hogy lássuk a csillogó szemeket, amikor megkapják az ajándékot. Aranyosak amikor már alig bírnak magukkal, türelmetlenkednek és minden nap megkérdezik, hogy hányat kell még aludni karácsonyig? Régen ezektől vált a fenlőtteknek olyan békéssé a karácsony, hiszen a gyerekek tették őszintévé és ilyenkor könnyebb volt megfeledkezni a mindennapi problémákról.

hirdetes

karácsony

Kép: Fortepan / 1910 Semmelweis Egyetem Levéltára

karácsony 1936

Kép: Fortepan / 1936 Szabadság tér, Tőzsdepalota, előcsarnok és ruhatár. Horthy Miklósné és Fabinyi Tihamér pénzügyminiszter a TÉBE (Takarékpénztárak és Bankok Egyesülete) gyermekfelruházási akciójának karácsonyfaünnepélyén.

karácsony régen

Kép: Fortepan / 1956 menekülttábor, a magyarok karácsonyi ünnepsége.

karácsony

Kép: Fortepan / 1979 Kálvin téri aluljáró, a KISZ karácsonyi műsorának egyik fellépője.

karácsony régen

Kép: Fortepan / 1980 MÁV Nevelőintézet.

 

Retró karácsonyi videó a következő oldalon!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Anna-barlang

Anna-barlang: Az egyik legféltettebb barlangunk. A fokozottan védett Anna-barlang a Bükk-hegység... Tovább

Neumann János

Neumann János: A világ rengeteggel tartozik Margittai Neumann Jánosnak, akinek a munkássága... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!