hirdetes

Régi idők karácsonyi hangulata - Képek nagyszüleink karácsonyáról

Bettina, ZH

Minden évben eljön a karácsony, amit régen és most is nagyon várunk. Hoztunk nektek néhány retro képet, és egy videót is arról hogy milyen volt a régi időkben a karácsonyi hangulat. Nagyszüleinknek sikerült becsempészni otthonukba az örömöt és a boldogságot még a háborús időkben is. Olvasóink közül talán sokan maguk is megélték ezt az időszakot, így egy kellemes nosztalgiázás lehet ez számukra.

Karácsony ünnepe a régi időkben

Ezért másabb a karácsony, mint régen:

2022-es év benne lesz a jövő történelem könyveiben, ebben már 100% biztosak lehetünk. Idén minden más volt mint máskor, és ezalól a karácsony sem lett kivétel. Amit eddig megszoktunk, hogy minden üzlet tömve van, ma már a vírushelyzet miatt kicsit eltér. Talán ez ébreszti majd rá az embereket arra, hogy régen milyen volt a karácsony és, hogy nem is az a lényege, amit mi az elmúlt évtizedben/évtizedekben képviseltünk a karácsony körül. Régen a karácsony inkább telt szűk körben, csendesebben és szerényebben és idén talán a régi idők karácsonyára fog hasonlítani az ünnepi időszak. Régi fotókkal szeretném feleleveníteni bennetek azt, hogy telt régen a karácsony egészen 1906-tól 1980-ig. Látszólag minden rendben volt. Ezek a képek boldogságot és békét sugároznak magukból, pedig tudjuk, hogy lehet ebből a kettőből akkoriban a legtöbbször nagy hiány volt. Most így talán igazán sikerült átértékelnünk azt, hogy miről szól valójában a karácsony. Feledjük el kicsit a globális problémákat, élvezük, hogy a szeretteink körbevesznek minket és örüljünk annak, hogy akikkel együtt tudjuk tölteni a karácsonyt azok ott vannak mellettünk. Az idei év karácsonyát talán olyanná tudjuk varázsolni, amilyen régen volt a karácsony. Talán a legtöbbeteknek erről a gyerekkori karácsonya fog eszébe jutni. 

hirdetes

A karácsony hivatalosan egy családi ünnep, amikor együtt tudunk tölteni egyhuzamban szeretteinkkel 2-3 olyan napot amikor szeretet és a béke van központban. Gyerekek kedvenc ünnepe hiszen a fa alá játékok kerülnek, és melyik gyermek ne örülne az ajándéknak? Mi meg szeretjük őket boldoggá tenni és alig várjuk, hogy lássuk a csillogó szemeket, amikor megkapják az ajándékot. Aranyosak amikor már alig bírnak magukkal, türelmetlenkednek és minden nap megkérdezik, hogy hányat kell még aludni karácsonyig? Régen ezektől vált a fenlőtteknek olyan békéssé a karácsony, hiszen a gyerekek tették őszintévé és ilyenkor könnyebb volt megfeledkezni a mindennapi problémákról.

hirdetes

Miről szóljon a karácsony 2022-ben?

Karácsonykor mindenkiben átértékelődik a kedvesség és a szeretet. Ilyenkor mindenki a szeretet ünnepét ünnepli. Karácsonykor sokat mosolygunk és jókat beszélgetünk azokkal az emberekkel, akikkel egyébként év közben lehet, hogy nincs olyan sok időnk a mai rohanó világban. Ilyenkor karácsonykor megáll az idő, és megáll az élet. És ezt nagyon szeretjük a karácsonyban. Legyen az idei év karácsonya más mint a többi. Fektessünk kisebb hansúlyt az ajándékokra, emlékeztessük családunkat, hogy nem az ajándékozásról szól a karácsony, hanem a szeretetről és a békéről. Arról, hogy együtt tudjuk tölteni ezt a csodás ünnepet. Legyen ez a karácsony idén más, de legyen sokkal gazdagabb szeretetben és békében. Legyen ez az év vége legalább annyira békés, mitn amilyen nehéz év volt a 2020. Legyen a karácsony olyan mint a régi időkben volt.

És egy kis nosztalgia, retró videó a gyerekkorunk karácsonyáról:

Forrás: Fotó: Fortepan, Adományozó: Kis Péter

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vácrátóti arborétum

Vácrátóti arborétum: Budapesttől nem messze találjuk meg az ország legnagyobb botanikus... Tovább

Gyimesek

Gyimesek: A Gyimesek Erdély és Moldva határán fekszik. A három településből álló térség... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Retró Történelem
X
Kövess minket facebookon!