hirdetes

Ezek minden idők legnagyobb találmányai

Eg

Ti is gondolkoztatot már azon, mekkora utat tettünk meg a gyűjtögető életmódtól napjainkig? Emberi ésszel felfoghatatlan távolságról beszélünk, azonban ha leszúrunk pár karót, talán egyszerűbben átláthatjuk a folyamatot! A most következő 10 találmány volt a legfontosabb állomás ebben a történetben – legalábbis szerintünk!  

Ezek a legmeghatározóbb felfedezések az emberiség történetében!

Tűz

 

Minden a tűz felfedezésével és megszelídítésével kezdődött. A tűz nélkül minden későbbi találmány elképzelhetetlennek tűnik, hiszen ennek segítségével tudtunk főzni, melegedni, később pedig szinte minden nagy felfedezés ebből indult ki! Valószínűleg egy véletlen folytán jöhettünk rá arra, hogyan hajthatjuk uralmunk alá a piros virágot: a pattintott kőszerszámok készítése közben egy szikra száraz szalmára szállhatott, ami füstölni, később égni kezdett! Innen már egyenes út vezetett a sült húsokhoz, az égetett agyagedényekhez, és így tovább!

Kerék

 

Képzeljétek csak el, mekkora koponya lehetett az, aki mindenféle segítség nelkül rájött: könnyebb gurítani! Az első kis taligák már elképesztő mértékben csökkentették a teherszállítás munkaigényét, hiszen csak egy pár négyzetcentiméteres terület súrlódását kellett leküzdeni, ráadásul úgy! Kerék nélkül nem tudtunk volna nagyobb távolságokat leküzdeni!

Ezek a legmeghatározóbb felfedezések az emberiség történetében!

Elektromosság

Edison apánk valami olyanba nyúlt bele, ami örökre megváltoztatta a világot. A viharfelhőkből kicsapó villámokat figyelve kíváncsi lett, vajon meg lehet e zabolázni ezt az óriási erőt. Egy sárkányt röptetett a viharfelhő alá, melyre egy fémkulcsot akasztott, és ezt fogta meg. Nagy szerencséjére a lába a földhöz ért, így földelte magát. Csak képzeljétek el, mit csinálnánk egy hétig elektromosság nélkül?

Szövőszék

Azt hinné az ember, hogy a szövőszék nem fér bele a legnagyobb találmányok listájába, pedig kifejezetten előkelő helyet érdemel! Azelőtt a textilkészítés hosszú és fáradtságos munka volt, a szövőszék feltalálásával azonban leegyszerűsödött a folyamat. Valójában azonban a szövőszék más okból óriási lépés: általa jöhettek létre az első manufaktúrák, amik a céhek után a tömegtermelés legelső képviselői lettek!

hirdetes
Ezek a legmeghatározóbb felfedezések az emberiség történetében!

Papír és toll

Mit érnek a gondolatok, ha nem lehet őket papírra vetni? Persze azelőtt is megvoltak ennek a módszerei. Gondoljunk csak a barlangrajzokra, a sumérok agyagtábláira, vagy a hunok rováspálcáira! A papirusz már viszonylag hatékony felület volt a gondolatok rögzítésére, csakúgy, mint a pergamen, ami gyakorlatilag kikészített állatbőrt jelent. A Kínában feltalált papír azonban viszonylag olcsóvá tette az írást!

Gőzgép

Sok mindent meg lehet oldani emberi, és meg több mindent állati erővel, azonban a gőzgép teljesen új távlatokat nyitott az emberiség számára. Ez volt az első olyan eszköz, mely során anyagot tudtunk energiává alakítani – na, már nem úgy, mint az atomerőművek, melyek tényleg ezt teszik. Mr. Watt zseniális találmánya lehetővé tette számunkra a hatékony munkagépek, hajók és vonatok készítését! Le a kalappal!

Ezek a legmeghatározóbb felfedezések az emberiség történetében!

Automobil

Az autó a valaha feltalált legpraktikusabb jármű. Gyors, szabadon irányítható és viszonylag olcsón fenntartható. Persze a kezdeti autók nem voltak olyan hatékonyak, mint mai társaik. A korabeliek elképzelhetetlennek tartották, hogy gőzgép működési elvén alapuló autók bármikor is leválthatják a lovas kocsikat, azonban az idő nem őket igazolta. Amikor legközelebb kormány mögé ülünk, jusson eszünkbe, mekkora csoda is az autó!

hirdetes

Repülőgép

 

Az ember már meghódította az óceánt, szárazföldet, és egy ponton bizony a levegőben is mi lettünk a főnökök. a Wright testvérek találmánya alapvetően formálta át a haditechnikát, az áru- és személyfuvarozást. Ne feledjük azonban, hogy a repülőgép feltalálását már Leonardo da Vinci is erősen pedzegette!

Ezek a legmeghatározóbb felfedezések az emberiség történetében!

Telefon

Halló! Minden nap százszor halljuk ezt a kis szócskát, és gyakorlatilag egész nap a telefonunkon lógunk. Mr. Bell találmánya leküzdött minden távolsági akadályt: elképesztően meggyorsította az információ áramlását. Akkor talán még nem is sejtette, mire lesz képes a zsebünkben lapuló mobiltelefon!

Internet

Az internet, az összekapcsolt számítógépek hálózata a leglenyűgözőbb dolog, amit az ember valaha alkotott. Minden információ megtalálható rajta, bárki rácsatlakozhat. Ha jobban belegondolunk, már-már szinte rémisztő a tudat, hogy létrehoztunk egy óriási, mindenre kiterjedő kollektív tudatot, ami az egész életünket átszövi. A betelefonálós internettől mára idáig jutottunk!  Egészen pontosan hozzád, aki egy telefon, vagy számítógép előtt ülve hümmög: tényleg ez a legnagyobb találmány!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gödöllő

Gödöllő:  Gödöllő város Pest megyében, Budapesttől 30 kilométerre északkeletre, a... Tovább

Arany János

Arany János: az egyik leghíresebb magyar költő, aki mind emellett, tanár, újságíró, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Történelem