hirdetes

Németül tanulsz és rohadt uncsinak találod?

Lévi

Németül tanulsz és rohadt uncsinak találod? Én is. Vagyis találtam eddig. De amit mutatok, az téged is meglep majd! Na nem egy kamu csoda módszerbe futottam, hanem egy valóban tudományos rendszerbe. 

Németül tanulsz és rohadt uncsinak találod? Én is. Vagyis találtam eddig. De amit mutatok, az téged is meglep majd! Na nem egy kamu csoda módszerbe futottam, hanem egy valóban tudományos rendszerbe.

Nyelvet tanulni, az emberek többsége szerint, bizony unalmas dolog. Ha te is így gondolod, akkor van egy meglepetésem számodra. Találtam egy módszert, ami szórakoztat. Na ez nem a humbuk csodamódszerek egyike, amivel máról holnapra megtanulsz németül, de ha élvezel valamit, akkor annak nem várod a végét. De ha mégsem érzed úgy, ahogy én, hogy a szavak magolása, de igazából maga a nyelvtanulás egésze is uncsi, akkor is tetszeni fog, amit találtam. Nem is tudom, hogy hívjam, újság, applikáció, vagy leginkább egy zseniális módszer, mely olvasva tanít…

Az alapja egy újság, ami tele van német cikkekel, de cikkek összes szava és kifejezése kiszótározva egy külön szószedetben,  olvasási sorrend szerint. Szóval ha nem értesz valamit csak lapozgatsz és már meg is van a szó, a kifejezés, ami hiányzott. Mivel a cikkek nagyon jók és élvezetesek, nem fogod letenni, olvasgatni fogsz, a német meg szépen bemászik a fejedbe. Ja, és ez létezik applikációban is, ahol nem lapozgatsz, hanem nyomkodsz. De én inkább lapozgatok, az újság ugyanis nagyon minőségi, igazi szép magazin. Ha külföldön élsz, mondjuk német nyelvterületen, és ott akarsz ilyen élvezetes módon tanulni, akkor persze egyszerűbb lehet az alkalmazást megvenni, bár az újságot is kiküldik bárhová. 

Az újság weboldalán további infókat találsz, ha IDE kattintasz, megrendelni is ott tudod, de a következő oldalon még többet mond róla egy nyelvtanár, akinek szintén szívügye ez az újság.

Amennyiben tovább lapozol, elolvashatod, mit tart erről a módszerről egy német tanár! 

Németül tanulsz és rohadt uncsinak találod? Én is. Vagyis találtam eddig. De amit mutatok, az téged is meglep majd! Na nem egy kamu csoda módszerbe futottam, hanem egy valóban tudományos rendszerbe.

Ez így önmagában talán még annyira nem nagy találmány, úgyhogy nézzük tovább miket kapsz még a magazinhoz:

1.  Kifejezés-gyűjtemény

Első látásra lehet sokkolni fog a szószedet hossza, de alaposabban szemügyre véve azért fogod látni, hogy itt többről van szó, mint sem egymás alatt következő szavakról. A szószedet majdnem olyan, mintha egy fordítást kapnál kézhez, de azért mégsem. Ha valahol gondod támad a megértéssel, a szószedet biztosan túl fog lendíteni a problémán, viszont mégsem nyújt akkora segítséget, hogy azért ne kelljen gondolkoznod. Tökéletesen win-win szituáció. Az olvasás nem válik unalmassá és kudarcok sorozatává, de azért hagy Téged gondolkodni, hogy rájöjj, melyik kirakós hova való. Tisztára, mint egy puzzle. 

hirdetes

2. Hanganyag

Kivétel nélkül minden egyes cikket meghallgathatsz német anyanyelvűek felolvasásával is, így a hallásértés gyakorlása sem maradhat el. Kifejezetten hasznos, hogy egy-egy cikket minden hónapban dialektusban felolvasva is megtalálsz. Talán így nem ér majd Téged váratlanul, hogyha hosszas felkészülés és tanulás után mégsem értesz meg egy szót se külföldön. Egyes dialektusok sajnos cseppet sem hasonlítanak a jól megszokott Hochdeutsch-hoz. 

3. Videó

hirdetes

A magazinban bemutatott hónap nyelvtanát videóban is elmagyarázzuk Neked, úgyhogy kvázi egy 5–10 perces magánórát adunk neked. 
 

Németül tanulsz és rohadt uncsinak találod? Én is. Vagyis találtam eddig. De amit mutatok, az téged is meglep majd! Na nem egy kamu csoda módszerbe futottam, hanem egy valóban tudományos rendszerbe.

A német nyelv sokunk mumusa, van, aki utálja, van, aki beletörődik, hogy németül kell tanulnia és van, aki tényleg szereti a nyelvet. Tanárként sajnos inkább több olyan embert tanítottam, akik muszájból tanultak németül és nem a nyelv iránti szeretetükből. Elismerem, első blikkre nem a legszimpatikusabb nyelvek egyike. Viszont nem elhanyagolható szempont, hogy egy: világnyelv, kettő: a szomszédos és közeli országokban a német nyelv dominál az angol mellett. Úgyhogy, ha túllendülünk néhány apróságon, mint például azon, hogy nem „szép” nyelv, bizony egy logikusan felépített és szorgalommal igenis elsajátítható nyelvről beszélünk. 


Német nyelvtanulás hatékonyan

Még mielőtt azt hinnénk, hogy mindenféle nyelvtanulással kapcsolatos bölcsességekről kezdenék el mesélni, egy fontos dolgot elárulok Neked: Én is, Veled együtt, ugyanazt az utat járom: tanulnom és gyakorlom a németet. Merthogy egy nyelv nem olyan, mint megtanulni biciklizni. Folyamatosan használni és foglalkozni kell vele. Ez persze egyáltalán nem könnyű feladat. Legfőképpen akkor, hogyha a nyelvtanulásra úgy tekintünk, hogy bújjuk a nyelvtankönyvet, körmöljük a feladatokat és mantrázzuk a megtanulandó szavakat. Na, így bizony nekem se lenne kedvem nyelvet tanulni. Szükség van erre is persze, de emellett keresni kell valami szórakozást is benne! Én például jó pár évvel ezelőtt a Grace Klinikát kezdtem el németül nézni, vagy vettem egy bestseller könyvet németül és azt olvastam. Bár nekem azért annyiból könnyű dolgom volt, hogy ekkor már viszonylag jól tudtam németül, így voltak sikerélményeim a filmnézés és az olvasás közben. Na most, a Minden Nap Németül magazint pont emiatt hoztam létre. Láttam és tanítványaimon keresztül megtapasztaltam, hogy mennyire nehéz olyan anyagot találni, amiben kicsit elmélyülhetünk, és amit talán még kezdőként is élvezhetünk. Úgyhogy áprilistól piacra került a magazin, amelyben havonta 24–25 cikket jelentetünk meg kezdő, középhaladó és haladó szinten lévő nyelvtanulóknak. Ez pont akkora mennyiség, amit egy hónap alatt éppen, hogy ki lehet végezni, ha valaki tényleg szorgalmasan forgatja a magazint.

A Minden nap németül magazin

A magazin B5 méretű, úgyhogy bárhová magaddal viheted és előhúzhatod, ha például éppen ülsz a metrón, vagy arra vársz, hogy szólítsák a sorszámodat a bankban, a postán, bárhol. Persze azért otthon, lehuppanva a kanapéra, egy kávé-tea mellett biztos kényelmesebb, szóval ezt se érdemes kihagyni. Ugyan a nyomtatott magazinnak van egy varázsa, amikor kézbe veszed és belelapozol, de létezik digitális változat is, amit nemcsak asztali számítógépeken, hanem okoeszközökön is kényelmesen olvashatsz. Szóval csak azt kell eldöntened, hogy a hagyományokhoz ragaszkodva át akarod-e élni a lapozás érzését és a frissen nyomtatott papír illatát, vagy a modern technika világában elmerülve inkább az érintőképernyő felületét tapogatva szívnád-e magadba a tudást. Ez már csak ízlések és pofonok kérdése, hiszen a tartalom egy és ugyanaz. A magazin szintezett cikkeinek köszönhetően te magad döntheted el, hogy kezdőként kihívást keresve megpróbálkozol-e a középhaladó szövegekkel, vagy már mélyre hatóbb tudással rendelkezve inkább csak kikapcsolódnál és elolvasnál egy kezdőknek írt cikket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rövid hírek

Rövid hírek a pár mondatos, lényegretörő, csak a fontos dolgokat kiemelő, információk a... Tovább

Magyar Becsület Rend

Magyar Becsület Rend: A Magyar Becsület Rend 2011-ben alapított kitüntetés. Létrehozásáról... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek