hirdetes

Miről is beszélünk valójában, amikor azt mondjuk: Tavaszi fáradtság

Bettina
Frissítve: 2024.04.08
Frissítette: ZH

A tavaszi fáradtság a lakosság több mint a felét érinti, ami kellemetlen fáradtsággal, kimerült érzéssel és hangulatingadozásokkal jár. Mit tudhatunk a tavasz fáradtságról, mi áll a hátterében?

tavaszi fáradtság okai

Felmérések igazolják, hogy szinte minden embert visszatérően érint a tavaszi fáradtság. A felmérések szerint a lakosság 50–75 százalékának vannak ilyen jellegű panaszai. Jelenleg ez az arány túlságosan nagynak tűnik ahhoz, hogy képzelt betegségnek tekintsük, és az sem elhanyagolható, hogy eléggé szegényes a tavaszi fáradtság állapotának a szakirodalma. Az orvosi szakkönyvek javarészt nem is említik meg mint betegséget, de ugyanilyen hiányérzetünk támadhat, ha tudományos cikkek között kutakodnánk. Alig találni olyan tanulmányt, amely akár csak érintőlegesen foglalkozna ezzel a témával. Mi most megpróbáljuk picit felkutatni, hogy mit lehet tudni róla.

A fáradtságérzet kialakulását elsősorban a hormonháztartásunkban lezajló folyamatok okozzák.  Egész pontosan az „alvási hormon”, a melatonin és a „boldogsághormon”, a szerotonin szintjének szezonális ingadozása. Mivel télen rövidebbek a nappalok, és kevesebb napfényhez jut a szervezet, fokozódik a melatoninképződés, és ezzel együtt megnő az alvásigény. A tavasz közeledtével a napok hosszabbodásával több fény éri szervezetünket, csökken a melatoninprodukció, és ez okoz egy átmeneti zavart az alvás-ébrenlét bioritmusában.

hirdetes

Nézd meg, hogy mit mond a tavaszi fáradtságról egy szakember!

A szerotonin képződését a fény fokozza. A tél hosszú és szürke amit követően jelentős szerotoninhiány alakul ki a szervezetben. Ez a tavaszi napsütés hatására, csak lassan és fokozatosan pótlódik. Az alacsony szerotoninszint depressziót, örömtelenséget okoz. A hormonok működésén láthatjuk, hogy a „téli időszámításra” beállított biológiai óránk csak nehézkesen képes visszaszokni a tavaszi fényviszonyok diktálta gyorsabb ütemre. Ez egy hosszú és a szervezet számára nagyon megterhelő, fárasztó folyamat.

hirdetes

Van néhány módszer, amivel tudunk javítani ezen a fáradt érzésen. Ha ezeket a szoksáokat rendszeresítjük az életünkben, beépítjük a mindennapjainkba, akkor valószínűleg sokkal könnyebben fogjuk átvészelni a tavaszi fáradtságot!

Tavaszi fáradtság ellen:

  • rendszeres testmozgás
  • reggeli váltózuhany
  • változtassunk a megszokott étkezési szokásainkon
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Béres csepp

Béres csepp" és a "Béres csepp: nemzeti értékünk, hungarikumunk . A magyar tudáshoz... Tovább

Alpokalja

Az Alpok Európa egyik legjelentősebb hegylánca, mely Magyarországra sajnos szinte egyáltalán... Tovább

Tovább a lexikonra