hirdetes

Miskahuszár- a világ legnagyobb huszár szobra

VN

Világ körüli utazásokra a koronavírus miatt most nincsen módunk menni, így a világ legnagyobb piramisát, legmagasabb épületét nem tudjuk megcsodálni személyesen, de megtudjuk a világ legnagyobb huszárszobrát, ami tényleg olyan látványt nyújt, amire azt lehet mondani, hogy hű-meg ha. Bemutatjuk nektek a Miskahuszárt!

Miskahuszár szobor Pákozd

A világ legnagyobb huszár szobra

Bizony-bizony nagyon jól gondoljátok, hogy a világ legnagyobb huszár szobra hazánk területén található, méghozzá nem is olyan messze a csodaszép és csodakalandos Velencei-tótól, a híres neves Pákozdi csata helyszínén, Pákozdon, az M7-es autópálya mellett, az ún. Bogár halmon, pontosan ott, ahol a legendák szerint, Jellasics horvát bán és császári-királyi táborszernagy állt 1848. szeptemberében. Érdemes felkeresni, meg nézni, messziről, kicsit közelebbről, mert tényleg elképesztő látvány, amit a képek nem is igazán adnak vissza. Meg kell nézni élőben!

A Miskahuszár a világ legnagyobb huszár szobra

100 tonna beton. 100 tonna beton kellett ahhoz, hogy elkészüljön ez a monumentális alkotás. A szobor, kicsivel több mint 13 méter, mellé érve az ember egy egészen kicsinek érezheti magát. A szobrot nemcsak nappal, hanem este is érdemes felkeresni, hiszen ki van világítva, így sötétben is egészen különleges látvány. Ráadásul a környék tele van jobbnál jobb kirándulóhelyekkel, meg ugye a Velencei-tó sincsen messze, sőt. Télen nyáron tökéletes úti cél ez a nagyon különleges, és nagyon magyar emlékmű.

hirdetes

A magyar huszárságról

A Miskahuszár szobor a magyar huszár szimbóluma, ennek a magyar katonai hungarikumnak az emlékműve, amely egészen pontosan a magyar katona hősiességét és bátorságát hivatott megformálni, ennek állít egy nagyon szép emléket. Emléket, amely a győztes magyar katona emléke, aki a pákozdi diadal helyszínén őrködik, egyik kezében a győzelmi zászlóval a másikban pedig a kardjával, amivel a hazáját védte, és védi mindörökké. 

hirdetes
 

A magyar huszár, mint hungarikum

A huszár a 15. században Magyarországon kialakult könnyűlovassági fegyvernem katonája. A könnyű fegyverzetű huszárok a pajzsosok alkotta biztonsági gyűrűből kitörve, elsőként csaptak rá az ellenségre, állandóan nyugtalanították azt, de a nagyobb ellenséges erő elől kitértek, a nehéz lovasság mögé húzódtak, amint azonban a támadásra újból kedvezővé vált a pillanat, ismét előretörtek. Hazánkban nagyon nagy múltja van a  huszárságnak, nem csoda, hogy még a hungarikumok közé is bekerült.

„A magyar huszár az a magyar könnyűlovas, aki az elmúlt fél évezredben ott virtuskodott a török háborúkban családi tűzhelye, szülőföldje védelmében, a Habsburg-ellenes szabadságharcokban nemzeti jogainak biztosításáért, a dinasztikus háborúkban uralkodója hívó szavát követve. A magyar huszár az a lovas katona, aki leffentyűs csákóföveget vagy forgós csákót, gazdagon zsinórozott dolmányt és szűk nadrágot, színes fonott övet és sarkantyús rövidszárú csizmát, bal vállán átvetett, ugyancsak gazdagon zsinórozott mentét visel. Vállszíjon tartott szablyát és tarsolyt hord, a nyeregkápára erősített karabélyt és deli pár pisztolyt is kéznél tart.”
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Budapesti Tavaszi Fesztivál

A Budapesti Tavaszi Fesztivált 1981-ben alapítottál, mely azóta  Magyarország egyik... Tovább

A pogány madonna

  Az egyik leghíresebb magyar filmről van szó. A Pogány Madonna 1980-ban forgatott,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Történelem
X
Kövess minket facebookon!