hirdetes

A Miskolctapolcai Barlangfürdő

SZ.F.

Miskolctapolca Magyarország egyik legérdekesebb turista célpontja. Az itt működő Barlangfürdő kiépítése eredetileg Pávai-Vajna Ferenc geológus álma volt, akinek a nevéhez számos magyar termál lelőhely felfedezése kötődik. A Miskolctapolca Barlangfürdő nem csak Magyarországon, de egész Európában is egyedinek számít.

Ismerjük meg a miskolctapolcai Barlangfürdőt

Voltatok már a Miskolctapolcai Barlangfürőben?

Hol találjuk pontosan Miskolctapolcát?

Miskolctapolca Miskolc egyik városrésze. Budapesttől 184 kilométerre található Magyarország északi részén, ami egy nagyjából 2 órás autóutat jelent. Az M3-as autópályáról az M30-as autópályára lekanyarodva kell továbbhaladni a 304-es főútig, amelyet követve végül a 3-as úthoz jut az ember – ez vezet Miskolctapolcára.

Egy kis történelem

A miskolctapolcai nyitott strand 1923-ban épült meg, amit ezt követően többször korszerűsítettek, illetve bővítettek. Ezzel létrejött Tapolcán egy komplex rendszer, amit a barlangfürdő, a strandfürdő, és a közöttük elhelyezkedő csónakázótó alkotott. Utoljára egy 50 méteres, feszített víztükrű úszómedence (úszóversenyeket és vízilabda mérkőzéseket is rendeztek benne) és egy 100 méteres nagymedence, két öltözőépület szolgálta a strandolókat, ráadásként kiépült egy gyermek strandrész is, amit a strand területéről egy fahídon át lehetett megközelíteni. A strand a 2000-es években bezárt, de 2013 végén elkezdődött a strand felújítása, és 2015. május 30-án átadták a közönségnek.

A tapolcai park központi eleme a csónakázótó, amelyből több kis sziget is kiemelkedik. Egy 18 °C-os forrás táplálta, területe 1997-ben 10 106 négyzetméter volt. Ebből a tóból ered tulajdonképpen a Hejő-patak. A tó partfalát 1959-ben alakították ki, és ekkor épült meg a csónakkikötő is. A tó vize mintegy 7,5 naponként teljesen kicserélődik. Az országút másik oldalán is eredt néhány forrás, ami az ún. Hattyú-tavat (Békás-tónak is mondják) táplálta. Medertisztítási munkálatok miatt a források közül néhány gyakorlatilag elapadt, így a vízellátásáról néha külön kell gondoskodni. Szép vízililiomok tenyésznek benne. A következő oldalon megismerkedhetsz a Barlangfürdő mai állapotával! 

hirdetes
Ismerjük meg a miskolctapolcai Barlangfürdőt

A Miskolctapolca Barlangfürdő

A Barlangfürdő a miskolctapolcai fő út végén található. A fürdő egy szabadtéri és egy fedett résszel is rendelkezik, amelyek közül az előbbi egy gyönyörű park mögött helyezkedik el, és különösen nyáron népszerű a látogatók körében. A fürdő területére való belépést követően a szabadtéri részre a parkon keresztül lehet eljutni. Ezt követően léphetünk be a főépületbe, ahol egy étterem, az értékmegőrzők és az öltözők találhatók.

hirdetes

A fürdő barlangi része az öltözőkön keresztül közelíthető meg. Elsőre a levegő valamivel hűvösebbnek tűnhet a megszokotthoz képest, de beljebb haladva hőmérséklete a páratartalom hatására sokkal kellemesebbé válik. A fürdőben több melegebb vizű medence is található. A fedett rész természetesen a barlangon belül található, de nem kell attól tartani, hogy az ember eltévedne benne. Az egész belső terület nagyjából fél óra alatt felfedezhető, és bőven elegendő helyet kínál, hogy mindenki kényelmesen érezze magát benne. A barlang padlóját egyes helyeken természetes kő alkotja, máshol csempékkel van kirakva.

Parkolás

A parkolás kissé problémás lehet. Aki a fürdőhöz közel szeretne parkolni, az kénytelen lesz fizetős helyet keresni magának. A fürdőhöz vezető út túloldalán van a környék legolcsóbb nyilvános fizetős parkolója. A szállodákban ennek a kétszeresét is elkérhetik a parkolásért. Egy másik megoldás szimplán kisétálni a fürdőig a legközelebbi ingyenes parkolóból, ez azonban több kilométernyi sétát is jelenthet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szikvíz

Szikvíz:Hungarikum. Felfedezése a véletlennek tudható be. A szódavíz készítéséhez... Tovább

Müpa Budapest

MÜPA: A Müpa Budapest legfiatalabb, a 21. század eleji igényeknek maradéktalanul megfelelő,... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyar Magyarország
X
Kövess minket facebookon!