hirdetes

Már fizethetünk is a vadonatúj 15 000 forintossal - Emlékérmét adott ki az MNB

ZH

Az MNB különleges alkalmat talált arra, hogy méltó módon emlékezzen meg a Kúria alapításának 300. évfordulójáról. Az ünnepi alkalomra készülve a Magyar Nemzeti Bank két emlékérmét bocsát ki, mély tisztelettel hozzájárulva a jogrendszerünk meghatározó intézményének jubileumához.

15 000 forintos

Az Emlékérmék Technikai Részletei

A kibocsátásra kerülő emlékérmék mérete és anyaga kiemelkedő figyelmet kapott a tervezés során. Mindkét verzió, a 15 000 forint névértékű ezüst és a 3 000 forint névértékű színesfém emlékérme, 2023. december 11-től már elérhetőek a közönség számára.


Az ezüst emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, átmérője 38,61 mm, súlya pedig 31,46 gramm. A színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, szintén 38,61 mm-es átmérővel és 30,80 gramm súllyal.


Mindkét verzió érme széle recézett, és limitált példányszámban készül. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof), míg a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5 000-5 000 darab kerül forgalomba.


A Kúria Alapításának Története

A Kúria története egészen 1723-ig nyúlik vissza, amikor III. Károly magyar király szentesítette a pozsonyi országgyűlés törvényeit. Ezen törvények egy rögzített hatáskörű, állandóan működő felsőbíróság megalapítását rendelték el. Az intézmény, amely a Hétszemélyes Táblát és a Királyi Táblát magába foglalta, a magyar igazságszolgáltatás alapkövét jelentette.

hirdetes


Az Alaptörvény 25. cikke alapján a Kúria ma Magyarország legfőbb bírósága. A jubileum alkalmából kibocsátott emlékérmék a független felsőbíróság 300 éves történelmét méltó módon ünneplik.

mnb emlékérme


hirdetes
Az Emlékérmék Képi Világa


Az emlékérme előlapján a jubileum alkalmából készített „Kúria 300” logó adaptált ábrázolása látható. A háttéren olyan motívumok jelennek meg, melyek az intézmény arculatát idézik. A két verzió érméjén szerepel a névérték, a kibocsátó felirat, a verési évszám, és Budapest verdejel.

A hátlapon Stróbl Alajos Justitia című szobrának részletábrázolása szerepel, hangsúlyozva az igazság mérlegének fontosságát. A szobor ábrázolásánál elhelyezett köriratok az évforduló és a jogegység őrzésének fontosságára utalnak.

Gyűjtői Érték és Elérhetőség

15 000 forintos MNB emlékérme

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepét szem előtt tartva, mindkét verzió névértékén vásárolható meg 2023. december 12-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában. A Kúria emlékérmék különleges gyűjtői darabok lesznek, amelyek méltó módon örökítik meg a jogrendszerünk kiemelkedő intézményének 300 éves történelmét.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Jánoshegy

 A János-hegy a Budai-hegység negyedik legmagasabb csúcsa, egyben Budapest legmagasabb... Tovább

Lilla-barlang

Lilla-barlang: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. A lillafüredi... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Európa Hírek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Technológia
X
Kövess minket facebookon!