hirdetes

A világ legcsodálatosabb helye- az ég és a tenger között lebegő Mont Saint-Michel

VN

Mont Saint-Michelt, illetve a Mont Saint-Micheli Apátságot sokan misztikus helyként tartják nyilván, és azt hiszem nagyon is rászolgált erre, hiszen annyira, de annyira különleges, hogy azt már elhinni sem nagyon lehet.

Mont Saint-Michel lebegő szigete

Miért olyan különleges ez a Mont Saint-Michel?

A Mont-Saint-Michel a Couesnon folyócska torkolatában, a La Manche csatorna árapálysíkságából kiemelkedő 78 méter magas gránitszikla alkotta sziget, ami pontosan 1 km-re Franciaország normandiai partjaitól található. Ez egy jellegzetes árapálysziget. Ez tudjátok mit jelent? Lehet, hogy valakinek ez teljesen egyértelmű, de azért elmagyarázzuk! Apálykor a víz szintje annyira alacsony, hogy a sziget nem is sziget, hanem szárazföldön megközelíthető, dagálykor viszont megemelkedik a vízszint, és valódi szigetté válik a hely. Itt a legmagasabb az árapály szintje Európán belül.

A misztikusa Mont Saint-Micheli Apátság 

Az a szóbeszéd, legenda járja a Mont Saint-Micheli Apátsággal kapcsolatban, hogy maga Szent Mihály arkangyal parancsolta meg még 708-ban Szent Aubert-nek, hogy építsen egy templomot, de nem akárhol, hanem a tengeren! Hát nem egyedülálló, nem lélegzetelállító terv? 708. október 16-án szentelték fel először a templomot. A sziget később, a normannok térhódításakor stratégiai jelentőséget kapott, ezért kolostort építettek ide normann stílusban. A 13- században gótikus stílus jegyeket alkalmazva építkeztek itt. A 15 században több ezren telepedtek le a szigeten a misztikus varázsa miatt. A francia forradalomban börtönként szolgáltak a kolostorok, csak 1874-ben nyilvánították műemlékké ezt a csodás helyet. 1966-ban, azaz az apátság 1000. születésnapján tértek vissza a bencések a kolostorba. Izgalmas története van, és maga a hely ettől csak még izgalmasabb. Azóta már az UNESCO Világörökségeinek listájára is felkerült e hely.

hirdetes

A Mont Saint-Michel-i Apátság kerengője

Konkrétan az ég és a tenger között lebeg a bámulatos Mont Saint-Michel-i apátság kerengője, hiszen 80 méteres magasságban található. Csodás kilátás nyílik a teraszról a La Manche csatornára- gondolhatjátok mennyire mesés… Ennél misztikusabb, romantikusabb helyet keresve sem lehet nagyon találni. Az árapály naponta kétszer átalakítja a szigetet, ezt is érdemes lehet megfigyelni. Ráadásul a holdállás, napfogyatkozás, más égitestek helyzete, és egyéb asztrológiai tényezők is változtatják a szintjét az árapálynak, így sokan misztikus jelentőséget tulajdonítanak neki. Egyébként 1879-ben építettek egy gátat, ami hídként funkcionál a sziget és a száraz föld között, amikor magas a vízállás, és máshogyan nem lehetne megközelíteni- ezzel megszüntették a sziget jellegét, de ezt később egy 760 méteres hídra cserélték, hogy az árapálysziget sziget maradjon.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kisalföld

Magyarország észak-nyugati csücskében találhat. Legnagyobb városa Győr, domborzata... Tovább

Sárga magyar tyúk

Sárga magyar tyúk: A legelterjettebb fajta az országban. Úgy hozták létre, hogy a tenyésztők... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!