hirdetes

Ezen a mindennapos háztartási kelléken 200 ezerszer több kórokozó van, mint a WC ülőkén

VN

Vannak olyan dolgok, amiket a legnagyobb megdöbbenéssel, szinte már-már hitetlenkedve olvas az ember, hiszen ezelőtt teljesen más elképzelése volt bizonyos dolgokról. Akárhogyan is gondoltátok eddigi életetek során, most higgyétek el nekünk, hogy több vizsgálati eredmény is azt mutatja, hogy a mosogatószivacson bizony akár 200 ezerszer több kórokozó van, mint sokunk nagy ellenségén a WC deszkán.

A mosogatószivacs helyes tisztítása

A mosogatószivacs a legkoszosabb használati tárgy a legtöbb háztartásban

Ha feltennénk a kérdést: hogy vajon mi a háztartások legkoszosabb, szennyezettebb, kórokozóktól hemzsegőbb része, akkor a legtöbben reflexből vágnák rá: hogy minden bizonnyal a WC helyiség környékén kellen keresni. Pedig az átlagos WC deszkák -annak ellenére, hogy legtöbben undorodva néznek rá, és gyakorta fertőtlenítik a higiéniai érdekében- sokkal kevésbé szennyezettek, mint a minden bizonnyal sokat fogdosott, használt mosogatószivacsok. 

Miért olyan szennyezettek a mosogatószivacsok?

Sokan nem tudják, de a mosogatószivacsok gyakorlatilag luxus körülményeket teremtenek a különböző élősködőknek, kórokozóknak. Németországi kutatók 14 mosogatáshoz használt szivacs bakteriális szempontú elemzése során 362 baktériumfajt azonosítottak a konyhai tisztítóeszközben, valószínűleg a te mosogatószivacsodon is hasonlóképpen számtalan nemkívánatos kórokozó telepedett meg, hiszen keresve is nehezen találhatott volna magának élhetőbb körülményeket. A kimutatott baktériumok közül nagy valószínűséggel a Moxarella osloensis felelhet a használt mosogatószivacsok jellegzetes, büdös szagáért. Ez a baktérium a legyengült immunrendszerű, a beteg, valamint az időskorú emberek számára valós veszélyt jelenthet. 

hirdetes

Mit lehet tenni a mosogatószivacsok tisztaságáért?

Te i megrémültél? Szeretnéd, ha a te mosogatószivacsod nem hemzsegne kórokozóktól, veszélyeztetve akár ezzel a családtagok testi épségét? Jó megoldás a gyakori mosogatószivacs csere, de ezzel sem lehet teljesmértékben megoldani a problémát, hiszen baktériumok már egyetlen használat után is megtapadhatnak a nedves szivacson. A megoldás a gyakori csere mellet a gondos tisztítás, ehhez azonban nem elég egy egyszerű hidegvizes öblítés a mosogatás végén. Mutatjuk hogyan tudod hatékonyan megtisztítani a mosogatószivacsot.

hirdetes

Így tisztítsd meg a mosogatószivacsodat

Ha szeretnéd a baktériumokat eltávolítani a mosogatószivacsból, jó megoldás lehet a mikrohullámú sütőbe betenni a vízbe áztatott szivacsot és 1 percig magas fokozatra állítva melegíteni, de a mosogatógépben való tisztítás is hatékony. De bevethetünk olyan csodaszereket is, mint az ecet: ebben az esetben legalább 5 perc ecetes áztatás szükséges a kórokozók eltávolításához, ezt követően pedig egy alapos öblítés.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A díszmagyar

A díszmagyar, a magyar kultúra alkotása, egy 19. században kialakult nemzeti díszöltözék. Ez... Tovább

Szűrös Mátyás

Szűrös Mátyás: Szűrös Mátyás magyar politikus, diplomata, az MSZMP vezető politikusa, az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Magyar Szórakozás Technológia