notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Dolgok mosógép választásnál

hirdetes

Ezeket érdemes tudni, ha mosógépet választunk

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Korábban több évtizedes élettartamot vártunk a mosógépektől, a ma megvásárolható gépeket azonban 8-10 évre tervezik. A rövidebb élettartam azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene kiemelt figyelmet fordítanunk a kiválasztásra, Sőt, épp ellenkezőleg…

Fontos dolgok mosógép választás előtt

A mosógép talán az egyetlen olyan háztartási nagygépünk, amely esetében a méretet kell elsőként megemlíteni. A mosógépnek be kell férnie oda, ahova szánjuk, ráadásul az ajtaját is ki kell tudnunk nyitni, hogy a ruhákat bepakolhassuk vagy épp kiszedhessük belőle. Rengeteg lakásban a fürdőszoba igencsak szűkös térrel rendelkezik, így egyáltalán nem mindegy, milyen gépet választunk. 

 

A legkisebb fürdőszobák esetén is megfelelő választást jelenthetnek a felültöltős mosógépek, amelyek nem csak kisebb helyet foglalnak, de az ajtónyitásuk sem ütközhet problémába - hacsak nem szeretnék polc alá helyezni őket. Ugyanakkor meg kell említeni a hátrányos tulajdonságaikat is. A működési sajátosságukból adódóan magasabb az energiaigényük; rendszerint több villamos energiát és mosószert használnak a „hagyományos” elöltöltős társaiknál. Emiatt rendszerint azt mondhatjuk, amennyiben rendelkezésre áll elegendő szabad terület, érdemes előnyben részesíteni az elöltöltős gépeket. 

hirdetes

 

Kiemelt jelentőséggel bírhat a dobkapacitás kérdése is. Nem létezik általános szabály arra vonatkozóan, mekkorát érdemes választanunk, hiszen a személyes igényeink határozzák meg a döntésünket. Ha túl kicsit választunk, többszöri alkalommal tudjuk tisztára mosni a ruháinkat, ha pedig túl nagy dobkapacitás mellett döntöttünk, féltölteteket kényszerülünk mosni.

 

Mindkét esetben energiaveszteséget szenvedünk el, ezért érdemes a korábbi tapasztalatainkra hagyatkozni. Persze azt is meg kell említeni, hogy ma már léteznek súlyautomatikával ellátott mosógépet, amelyek a töltet nagyságától függően képesek szabályozni a felhasznált víz és mosószer mennyiségé, ennek megfelelően a melegítésre használt villamos energián is spórolhatunk.

 

Ettől függetlenül figyelmet kell fordítanunk az energiaosztályra is. Minél több plusz sorakozik az „A” jelzés mögött, a készülékünk annál energiatakarékosabb. Érdemes gazdaságosabb gépet választani, még abban az esetben is, ha ezek némileg drágábbak; a befektetés hamar meg fog térülni.

 

Sokak számára fontos lehet a centrifuga maximális sebessége. Minél nagyobb sebességre képes, annál szárazabb állapotban emelhetjük ki a ruháinkat a gépből. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a nagysebességű centrifugálás akár tönkre is teheti a legérzékenyebb ruhadarabjainkat. Emellett érdemes figyelni a zajszintre is - normál működés és centrifugálás közben is -, különösen abban az esetben, ha a gépet az életterünkben helyeznénk el.

 

Egy-egy minőségi gépért gyakran borsos árat kell fizetnünk, a kiváló energiahatékonyságuknak köszönhetően azonban rendszerint megtérülő befektetést jelentenek. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre a szükséges pénzeszköz, ismerjük meg a Minikölcsön kisösszegű kölcsönét, amely normál ajánlat esetén 24,9% THM mellett, expressz igénylés esetén pedig 0% THM-mel, külön díj megfizetésével vehető igénybe.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
164 013
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
164 013
Közösség

Szótár

Veszprém megye

Veszprém megye a Dunántúlon található. Személyében tisztelhetjük a Balaton északi... Tovább

A Parasztbiblia

A Parasztbiblia: A Parasztbiblia az egyik legnagyszerűbb gyűjtemény, amely hűen tükrözi az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 2

Átlagos értékelés: 4.5

Érdekességek