hirdetes

Ezeket érdemes tudni, ha mosógépet választunk

Korábban több évtizedes élettartamot vártunk a mosógépektől, a ma megvásárolható gépeket azonban 8-10 évre tervezik. A rövidebb élettartam azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene kiemelt figyelmet fordítanunk a kiválasztásra, Sőt, épp ellenkezőleg…

Fontos dolgok mosógép választás előtt

A mosógép talán az egyetlen olyan háztartási nagygépünk, amely esetében a méretet kell elsőként megemlíteni. A mosógépnek be kell férnie oda, ahova szánjuk, ráadásul az ajtaját is ki kell tudnunk nyitni, hogy a ruhákat bepakolhassuk vagy épp kiszedhessük belőle. Rengeteg lakásban a fürdőszoba igencsak szűkös térrel rendelkezik, így egyáltalán nem mindegy, milyen gépet választunk. 

A legkisebb fürdőszobák esetén is megfelelő választást jelenthetnek a felültöltős mosógépek, amelyek nem csak kisebb helyet foglalnak, de az ajtónyitásuk sem ütközhet problémába - hacsak nem szeretnék polc alá helyezni őket. Ugyanakkor meg kell említeni a hátrányos tulajdonságaikat is. A működési sajátosságukból adódóan magasabb az energiaigényük; rendszerint több villamos energiát és mosószert használnak a „hagyományos” elöltöltős társaiknál. Emiatt rendszerint azt mondhatjuk, amennyiben rendelkezésre áll elegendő szabad terület, érdemes előnyben részesíteni az elöltöltős gépeket. 

hirdetes

Kiemelt jelentőséggel bírhat a dobkapacitás kérdése is. Nem létezik általános szabály arra vonatkozóan, mekkorát érdemes választanunk, hiszen a személyes igényeink határozzák meg a döntésünket. Ha túl kicsit választunk, többszöri alkalommal tudjuk tisztára mosni a ruháinkat, ha pedig túl nagy dobkapacitás mellett döntöttünk, féltölteteket kényszerülünk mosni.

Mindkét esetben energiaveszteséget szenvedünk el, ezért érdemes a korábbi tapasztalatainkra hagyatkozni. Persze azt is meg kell említeni, hogy ma már léteznek súlyautomatikával ellátott mosógépet, amelyek a töltet nagyságától függően képesek szabályozni a felhasznált víz és mosószer mennyiségé, ennek megfelelően a melegítésre használt villamos energián is spórolhatunk.

hirdetes

Ettől függetlenül figyelmet kell fordítanunk az energiaosztályra is. Minél több plusz sorakozik az „A” jelzés mögött, a készülékünk annál energiatakarékosabb. Érdemes gazdaságosabb gépet választani, még abban az esetben is, ha ezek némileg drágábbak; a befektetés hamar meg fog térülni.

Sokak számára fontos lehet a centrifuga maximális sebessége. Minél nagyobb sebességre képes, annál szárazabb állapotban emelhetjük ki a ruháinkat a gépből. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a nagysebességű centrifugálás akár tönkre is teheti a legérzékenyebb ruhadarabjainkat. Emellett érdemes figyelni a zajszintre is - normál működés és centrifugálás közben is -, különösen abban az esetben, ha a gépet az életterünkben helyeznénk el.

Egy-egy minőségi gépért gyakran borsos árat kell fizetnünk, a kiváló energiahatékonyságuknak köszönhetően azonban rendszerint megtérülő befektetést jelentenek. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre a szükséges pénzeszköz, ismerjük meg a Minikölcsön kisösszegű kölcsönét, amely normál ajánlat esetén 24,9% THM mellett, expressz igénylés esetén pedig 0% THM-mel, külön díj megfizetésével vehető igénybe.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Márton nap

Márton nap - November 11.: Német nyelvterületről vált ismertté és ma már sok helyen... Tovább

Makói hagyma

Makói hagyma: Esetében is hungarikumról beszélhetünk. A makói vöröshagyma egy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek