hirdetes

Május végén rendezik a Múzeumok majálisát a Nemzeti Múzeumban és a Múzeumkertben

VN

Május 25-én és 26-án rendezik meg a Múzeumok majálisát a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Múzeumkertben, ahol csaknem 80 intézmény mutatkozik be és készül programokkal. Az esemény minden programja és a múzeum kiállításai is ingyen látogathatók a két nap alatt.

Múzeumok majálisa  2024

Különleges programokkal várnak a múzeumok

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) 27. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb múzeumi seregszemléjét, a Múzeumok majálisát az ICOM múzeumi világnap alkalmából a hagyományok, szokások, örökség jegyében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával - áll az MNM MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. Mint írják, csaknem 80 múzeum mutatkozik be és készül ajándékokkal, programokkal. Az idén színes színpadi műsorral, neves fellépőkkel, gyermekprogramokkal, családi programokkal, tárlatvezetésekkel, kézműves vásárral is várják az érdeklődőket.
   

A majális az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című programsorozat egyik nyitóprogramja is. "Az 1100 éves magyar kultúra a maga színességével, tizenhárom nemzetiségével és mindazzal a tájegységi sajátosságával, ami a Kárpát-medencében megjelenik, világviszonylatban is egyedülálló" - emelik ki a közleményben, hozzátéve: ezt a sokszínűséget mutatja be a Múzeumok majálisa is, ahová az ország minden pontjáról érkezik közgyűjtemény, kultúrstratégiai intézmény.

Ajándékokat is kaphatnak a résztvevők -ezek a feltételek

hirdetes

Újra megszervezik a Tudássétányt, amelyet végigjárva a látogatók ajándékokkal gazdagodhatnak. A programfüzetben megjelölt múzeumok játékai során pecséteket gyűjthetnek, amelyekért cserébe átvehetik a napi 500 ajándékcsomag egyikét.
   

Milyen programok lesznek a Múzeumok Majálisán?

Műtárgyspektrum címmel közösségi installáció is látható lesz a kiállító múzeumok gyűjteményi darabjaiból az újrahasznosítás, az átalakulás és fenntarthatóság jegyében. Szombaton a megnyitót az Év múzeuma díjátadó követi 11 órától, majd 12 óra után koncertek következnek. Fellép a Zabszalma és a Drazsé gyerekzenekar, a Pénzügyőr Zenekar, a Szelid zenekar, a Jóvilágvan és a Blahalouisana.
   

A vasárnapot 10 órakor a Bóbita gyerekzenekar indítja, amelyet Elek Ányos Bőröndmesék című gyerekműsora követ, 14 órától a Pénzügyőr zenekar népzenei formációja debütál, majd a Tulpa zenekar és a Lilium acoustic műsora látható. Ezt követően a Hakumba zenekar lép fel, a napot a Kerekes Band zárja. A vasárnapi programban stand-up előadások is helyet kaptak.
   

Extra családi programok is lesznek a Múzeumok Majálisán

A múzeumban szombaton és vasárnap 10 órakor indul a Hagyományok és hiedelmek nyomában című családi kincskereső játék. Tíz óra harminc perckor kezdődik az Apróságokkal a Múzeumkertben! című program és a "Bíborban, bársonyban, gyöngyös koszorúban" című családi tárlatvezetés.

hirdetes
   

Mindkét napon lesz tárlatvezetés a Magyar Menyasszony kiállításon, a Minden sikeres nő mögött. A 19. század nagyasszonyai című programon a magyar történelem legérdekesebb nőalakjaival ismerkedhetnek meg a látogatók, a Test-történetek Rómából című eseményen az ókori szépségideálról lesz szó.
   

Vasárnap Restaurálás testközelből: Vadászat és szerelem a Seuso-kincsen címmel szerveznek programot. Simon Boglárka színművész közreműködésével rendezik meg a Csak egy pillanat volt. című programot, és lesz plakáttörténeti séta is. Mindkét napot A nemzet múzeuma című épülettörténeti séta zárja.
   

Szombaton és vasárnap a múzeum római belső udvarában szakmai programokat is szerveznek.
   

A rendezvényről további információ az alábbi linken érhető el.

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pilis

Pilis: A nagy magyarországi hegyek egyike. A Pilis vagy Pilis hegység egy földrajzi kistáj és... Tovább

Telefonközpont

  Telefonközpont: Az emberiség egyik legnagyobb találmánya, mely nélkül ma nem... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Kirándulás
X
Kövess minket facebookon!