hirdetes

Nagy-Britannia ma kezdi az óvatos újranyitást

Bettina

Sokan várták már Boris Johnson nyilatkozatát arról, hogy Nagy-Britannia a kedvező adatok miatt lazítani fog a járványügyi előírásokon. A brit kormányfő végül múlt hétfőn jelentette be: nincs olyan hazai járványügyi mutató, amely arra késztetné a kormányt, hogy eltérjen a korlátozások lépésenkénti feloldására kidolgozott menetrendjétől.

Nagy-Britanniában újranyitás kezdődik.

Külföldi utazás csak indokolt esetben lehetséges. Igaz, hogy örvendetes, hogy a korlátozások további enyhítésének előre meghatározott feltételei teljesültek, éppen ezért az angliai fokozatos nyitás második fázisa is elkezdődhet április12-től, az eddigi tervek szerint. Tehát a döntés a jelenlegi helyzet szerint, hogy a brit kormány menetrendjének megfelelően hétfőn a boltok és részlegesen a vendéglátóhelyek is kinyithatnak.

Így a határon túl már április 12-én, vagyis hétfőn újranyitnak. Nagy-Britanniában a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek, illetve a nyitvatartási idő korlátozása nélkül is kinyithatnak azok a vendéglátóhelyek, éttermek, pubok akik biztosítani tudják a vendégek számára a szabadtéri felszolgálást. Itt a lazítás vonatkozik a szolgáltatásokra is, például a fodrászatokra, a szépségszalonokra, az edzőtermekre, valamint a közösségi létesítményekre, mint a könyvtárakra. Újra indul a belső turizmus is Angliában, az önellátásra berendezkedett szálláshelyeket lehet majd igénybe venni.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Kumin Ferenc londoni nagykövet ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy

hirdetes

“a hétfőn életbe lépő lazítások az országon belüli mozgásokat, kikapcsolódási lehetőségeket érintik, ami természetesen nagy könnyebbség lesz az itt élő magyaroknak is, hiszen az Egyesült Királyság nagy részén január eleje óta szigorú korlátozások vannak érvényben.”

A lazítással lehetőség lesz arra, hogy újra találkozhassanak az emberek egymással, hogy programot szervezzenek, illetve ami mellett nem lehet elmenni, hogy így rengetegen jutnak vissza a munkahelyükre.

hirdetes

A nyitások viszont eltérő ütemben kezdődnek meg a különböző részeken:

Walesben a vendéglátó szektor április 26-án kezdheti meg működését, a pubok benti tereinek megnyitására május végén kerülhet sor. Skóciában ráadásul több besorolási kategória létezik a vírus terjedésének mértékétől függően, így mindenkinek javasolt ellenőrizni, hogy a saját lakóhelyére milyen szabályok vonatkoznak éppen.

A magyar nagykövetség honlapján már a járvány tavalyi kezdete óta külön Koronavírus menüpontban olvashatók a témában felmerült gyakori kérdések és válaszok.  Ezek segítenek a tájékozódásban az Egyesült Királyságban élő magyaroknak, és a beutazóknak is.

A diplomata kihangsúlyozta azt is, hogy a nemzetközi utazásokat az Egyesült Királyságból továbbra is akkor engedélyezik, ha az halaszthatatlan. Ha valaki Angliából hagyja el az Egyesült Királyságot, akkor egy külön nyomtatványt is ki kell töltenie, amiben a nemzetközi utazás indokát meg kell jelölni, illetve ezt dokumentumokkal is alá kell támasztani. Abban az esetben, ha a az utazás indoka nem minősül alaposnak, vagy nem megfelelően alátámasztott, akkor a  kiutazást megtagadhatják.

A nagykövet felhívta a figyelmet arra, hogy ezek alapján továbbra se tervezzen senki beutazást, amíg a brit és a magyar hatóságok ezt nem engedélyezik.

A brit miniszterelnök bejelenteése alapjén, az eddigi tervezett nyitási menetrend szerint legkorábban május 17-től lehet ismét turisztikai céllal külföldre utazni Nagy-Britanniából. Ezt az oltási helyzethet kötik, így nem lehet 100%-osan megerősíteni, hogy az időpont valóban tartható lesz-e.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Várszínház

Várszínház: Budapest I. kerületében, a budai várnegyedben található épület. A Szent... Tovább

Kölcsey Ferenc

Kölcsey Ferenc: Kölcsey Ferenc magyar költő, politikus és nyelvújító, a Magyar Tudományos... Tovább

Tovább a lexikonra
Hírek Külföld
X
Kövess minket facebookon!