hirdetes

Nagymamám 5 aranyat érő takarítási praktikája, amit jó, ha te is betartasz

VN

A nagyi tudott valamit! Ha sütésről, főzésről és a ház körüli teendőkről van szó, akkor, ha valakire hallgatni kell, az a nagyi. Szerinte, mindig rendnek és tisztaságnak kell lenni otthon, mert bármikor jöhet egy váratlan vendég. De hogy ezt hogyan lehet elérni? Íme 5 jótanács takarításhoz, és rendrakáshoz a nagyitól!

5 takarítási tanács nagymamámtól

#1: Balról jobbra, felülről lefelé

Már hallom is ahogyan mondod, hogy ez alapvető, eddig is tudtad, miért kellett ezért megnyitnod ezt a cikket. De hidd el sokszor nagyon is jól tud jönni ez a tanács, és azért valld be, hogy te is hibáztál már e tekintetben, és volt, hogy egy-egy apróság miatt kétszer kellett dolgoznod. Nagymamám azt tanácsolta, mielőtt bármihez nekilátok gondoljam át, hogy mi után mi jön, lépésről lépésre ennek az elvnek a mentén! És egy másik jó tanács, ha idő szűkében vagy akkor mindig a legpiszkosabb, legrendezetlenebb dolgokkal kezd, amik már nem tűrnek halasztást! 

#2: Tartsd rendet folyamatosan!

Ahhoz, hogy egy váratlan vendég érkezése esetén se kelljen kellemetlenül érezned magad, illetve ne kelljen egy egész napos takarítási és rendrakási procedúrát időnként közbe iktatnod, tarts rendet folyamatosan! Olyan apróságokat, mint beágyazás, a ruhák összehajtása, a konyhapult letörlése, mosogatás, a kifolyt kávécseppek feltörlése végezd el mindig menet közben! Elpakolni a napi kacatot, vagy letörölni a napi szennyeződést sokkal egyszerűbb, mint elbánni egy egész heti adaggal!

hirdetes

#3: Egy titkos összetevő: az ecet

Sokszor hajlamosak vagyunk alábecsülni házi praktikákat, természetes anyagokat, és leginkább a drogériák polcairól összekapkodott ilyen-olyan csodákat ígérő takarítószereket használjuk. Pedig az egyszerű ecetet is sokszor érdemes segítségül hívni a takarításban. Tudtad, hogy ecetből keverhető ki az egyik leghatásosabb szer ablaktisztításhoz? Fele-fele arányban keverd össze meleg vízzel, vegyél elő néhány újságpapírt és már majdnem, hogy tiszta és foltmentes is az ablakod.

#4: Egy másik titkos összetevő: a citromlé

A citromlé is egy tökéletes példa, ugyanis nemcsak nagyon hatékony takarítószer, amit igen sokféleképpen fel lehet használni, hanem nagyon jó illatosító is. Légfrissítő helyett nagymamám tuti receptje ez, ami minden kellemetlen szagot elfed: egy szórófejes üvegben önts fel egy kis citromlevet vízzel, cseppents bele néhány csepp levendula illóolajat, és kész is a házi illatosítód, ami ráadásul antibakteriális hatású!

hirdetes

#5: Takarítási terv!

De, ami talán a legfontosabb a nagyi takarítási tanácsai közül az az, hogy legyen egy takarítási terved, és többé-kevésbé próbáld meg tartani is magad hozzá! Mit is jelent ez? Például ezt: hétfőn konyha, kedden nappali, szerdán színes ruhák, csütörtökön fehér ruhák, pénteken fürdőszoba, hétvégén kert. Elsőre nehéznek tűnhet, de hidd el gyorsan meg lehet szokni! De nem árt egy éves tervet is készíteni, a nagyobb dolgokról, úgymint karácsony előtt ablaktisztítás, tavasszal szőnyegek és matracok, a szekrény átpakolás, nyáron párnák mosása, ősszel mosógép és porszívó takarítása. 

Forrás: Kép forrás Fortepan, Adományozó: Lissák Tivadar, Képszám: 71932

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ludwig Múzeum

Ludwig Múzeum: Budapest egyik leghíresebb múzeuma. A múzeum első sorban kortárs művészeti... Tovább

Mátai Ménes

 A Mátai Ménes közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja.... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Retró