hirdetes

Kivirágzott Nagykörű, Magyarország cseresznyéskertje

ZH

Nagykörű településen a tavasz különleges látványában lehet része az arra járóknak. Az apró falu az ország egyik legfontosabb cseresznyetermelő központja, és áprilisban, amikor a cseresznyefák virágba borulnak, a település egészen egyedülálló atmoszférába burkolózik.

Nagykörű cseresznyevirágzás

Az ország cseresznyéskertje - Nagykörű


Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Tisza partján, a festői környezetben található Nagykörűt sokan nevezik Magyarország cseresznyéskertjének. A falu méltán híres cseresznyetermeléséről és a környékbeli ültetvényekről, amelyek több hektáron terülnek el. Azonban a legnagyobb érdekesség talán a falu templomkertjében található. Itt található hazánk legnagyobb cseresznyegyűjteménye, amely több mint 100 fajtát sorakoztat fel, és számos szerepet tölt be, nem csupán a termesztésben, hanem a genetikai sokféleség megőrzésében is.


Az egyedülálló cseresznyefajta


Nagykörű büszkélkedhet egy olyan cseresznyefajtával, amely már az Európai Unió védelmét élvezi földrajzi eredetének köszönhetően. Az egyedülálló nagykörűi ropogós cseresznye nemcsak finom ízéről és ropogós állagáról híres, hanem a virágzás idején felöltözött fehér pompáról is. Ez a fajta minden évben lenyűgözi az ide látogatókat, és idén sem volt ez másképp.

hirdetes


Az ünnepi virágzás


Nagykörűn április a cseresznyevirágzás hónapja. Az apró falu ekkor éled igazán életre, és az emberek körében nagy várakozás előzi meg ezt az időszakot. Az idei cseresznyevirág ünnepre április 20-án került sor, és a falu lakói és az ide látogatók egyaránt megünnepelték a tél véget érését és a tavasz beköszöntét a gyönyörűen virágba borult fák alatt a templomkertben.
 

hirdetes

Különleges programok


Az ünnep keretében számos különleges program várja az érdeklődőket. A fagyűző szertartás, amely hagyományosan része az ünnepnek, az emberek számára jelképezi a hideg és sötét téli hónapok véget érését, és az újjászületést, amit a tavasz hoz magával. Azonban a fagyűző szertartás mellett a faölelés is kiemelt fontossággal bír. A hagyomány szerint az emberek átnyalábolják egymást a virágzó cseresznyefák között, ezáltal megteremtve a közösség erejét és egységét, miközben élvezik a természet szépségét és a tavasz ígéretét.


Nagykörű lakói büszkék a cseresznyéskertekre és a virágzás idején a falu egész közössége együtt ünnepli ezt a különleges időszakot. A cseresznye nem csupán egy gyümölcs, hanem egy egész kultúra része, amely hozzájárul a helyi gazdaság élénkítéséhez és a közösségi élet gazdagításához.


Nagykörű, Magyarország cseresznyéskertje, az áprilisi virágzás idején egyedülálló látvánnyal ajándékozza meg az ide látogatókat. Az ünnepi hangulat, a különleges programok és a cseresznyekultúra mind része ennek a varázslatos időszaknak, amely évről évre megismétlődik, és mindig új élményeket kínál azoknak, akik részt vesznek benne.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Túrós csusza

Túrós csusza: Cukros vagy sós? Nagy talány, és tényleg létezik mind a kettő változat... Tovább

Olaszrizling

Olaszrizling: Az egyik legnépszerűbb szőlőfajtának számít manapság. Eredetileg olasz vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Európa Hírek Kirándulás Magyar Magyarország Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!