hirdetes

Rengeteg pozitív hatása van a napraforgóméznek- ezért éri meg fogyasztani télen

VN

A méznek nagy kereslete van telente – forró teába téve az egyik legjobb téli orvosság. De próbáltad már a napraforgómézet is? Számos csodás hatása van egészségünkre, most az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kiemelt kampányt indított, amiben kiemelik a napraforgóméz fogyasztásának jótékony hatásait!

Napraforgóméz hatásai

Milyen pozitív hatásai vannak a napraforgóméznek?

Sokan nem ismetik a napraforgómézet annak ellenére, hogy sok hazai gazda termeli azt, és számos pozitív hatása is van. Többek között nagyon jó hatással van a magas koleszterinszintre is, és sütéshez is az egyik legkiválóbb mézfajta, Természetesen a télen előforduló torokfájdalom enyhítéséhez is remek orvosság, hiszen durva kristályai, szemcséi mechanikusan megtisztítják torkunkat, továbbá még lázcsillapító, fertőtlenítő, és immunerősítő is. Tökéletes orvosság téli meghűlésre, megfázásra.  Prosztata megbetegedésre is tökéletes segítség, vizelethajtó, vizelési zavaroknál is jó segítség. A napraforgóméz több belső szervre is, például a szívre, vesére, tüdőre is jótékonyan hat, egyes kutatások szerint epilepsziás tüneteket is tudja javítani. Tényleg rendkívül magas az ásványi anyag tartalma. Egyetlen ellenjavaslat a napraforgómézek ellen a gyomorsavtúltengés a savas kémhatása miatt. 

Kampány indult novemberben a napraforgóméz népszerűsítéséért

hirdetes

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára köszöntőjében úgy fogalmazott: a méhek tevékenysége az egész mezőgazdaságot, az egész élelmiszer-előállítást befolyásolja. A fogyasztó egészsége és az agrárium számára is alapvető fontosságú az ágazat. Ha nem lennének méhek, akkor minden hatodik élelmiszer eltűnne a boltok polcairól - fűzte hozzá. Hangsúlyozta: a legnagyobb segítséget a magyar fogyasztók jelenthetik a méhészeknek, hiszen az ő vásárlásaik révén nyílik piaci lehetőség a magyar méz értékesítésére.
    

Folyik a mézek támogatása

Kiemelte, hogy egész Európában mézpiaci válság van, ennek oka az Európán kívülről érkező "mézszerű" termékek. Közölte: folyik a küzdelem az európai szabályozás módosításáért. Idén augusztusban Magyarországon olyan szabályozást indítottak el, amely szerint valamennyi származási országot fel kell tüntetni a mézek csomagolásán. Feldman Zsolt ismertette: 2,8 milliárd forráskeretű méhészeti támogató program indult, melynek része a kártevők elleni védekezés és a szaktanácsadás is. "Kormányzati oldalról beporzási támogatással, valamint az Európai Unióban csak nálunk elindított méh állatjóléti támogatással bővítjük a hagyományos, más országokban is elérhető méhészeti támogatási rendszert a magyar méztermelés fenntartása érdekében" - közölte.

hirdetes

Az esemény sajtóközleménye szerint 2023-ban Magyarországon összesen 20 ezer méhész foglalkozik méztermeléssel, a méhcsaládok száma 1,2 millió. A méhsűrűség hazánkban a legmagasabb, 13 méhcsaládra tehető négyzetkilométerenként. A megtermelt méz mennyisége évente 25 ezer tonna, a hazai mézfogyasztás átlagosan 1 kg/fő/év. Magyarországon évente 10 000 tonna méz fogy, ebből 6000 tonna a közvetlen termelői értékesítés, 4000 tonnát az áruházláncok adnak el.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gróf Leiningen-Westerburg Károly

Gróf Leiningen-Westerburg Károly: Altleiningeni gróf Leiningen-Westerburg Károly Ágost honvéd... Tovább

Sziklakórház Múzeum Atombunker

Sziklakórház Múzeum Atombunker: A Sziklakórház Atombunker Múzeum a Budai Vár alatt... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Magyarország Magyarság
X
Kövess minket facebookon!