hirdetes

Milliónyi nárcisz között piknikezhetünk a Kaposvári Nárciszünnepen

ZH

Mindannyian imádjuk a tavaszt és vele együtt a megjelenő első csodás virágokat, amelyek új életre keltik a kertjeinket. A tavasz első hírnökei közé tartozik a nárcisz is, amelynek egy külön ünnepnapot szánnak Kaposváron, így milliónyi sárga virágocska között élvezhetjük a tavaszi napsütést a fűben piknikezve. Mutatjuk a 2023-as Nárciszünnep programjait!

nárciszünnep 2023

Nárciszünnep 2023 Kaposvár

A kaposvári tavasz megérkeztének mára legnépszerűbb hírnöke a Nárciszünnep. Időpontját is az évszak szeszélye állapítja meg: tőle függ, hogy a Rippl-Rónai József Emlékház és Látogatóközpont területén, az őspark fái alatt megbúvó 20 000 nárciszhagyma mikor indul virágzásnak. Nyílásuk igazi „kaposvaricum”. Ezt a különleges élményt kívánják megosztani minden idelátogató vendégükkel, akik a művészet és a természet csodálatos, a zordabb lelkületűeket is megihlető harmóniáját szeretnék átélni. A kaposvári Nárciszünnep már hagyománynak számít, amit idén április elsejére szerveznek, hiszen a nárciszok virágzása is általában ezen a napon van.

Nincs is jobb mint a tavaszi napsugarakban sütkérezni a fűben, miközben a tavasz első szépségei vesznek körül minket. Jól hangzik ugye? Akkor nincs más dolgod, mint április elsején ellátogatni Kaposvárra!

A Nárciszünnep ideje alatt, hogy egy kényelmes városnézésben is részünk lehessen egy kisvonat köti össze a Kossuth teret a Róma-hegy tetejével, így egy belvárosi séta után nem kell még hegyet is másznunk, és belefér még egy finom kávé vagy desszert is a városban, mielőtt a festő egykori birodalmába érkeznénk.

Ja és a legjobb? Hogy az egész program INGYENES!


Nárciszünnep programjai

hirdetes

A szervezők az egykori festőnk villájának kapujában századfordulós kosztümökben várják a vendégeket, amellyel az időutazás már meg is kezdődik és egy kerti sétára invitálnak minket. A séta során a Rippl-Rónai József „Emlékezéseim” című, önéletrajzi indíttatású könyvéből hallgathatunk meg részleteket nem csak magyarul, de angolul is, így a külföldiek számára is csábító program lehet. 

hirdetes


Tudományos előadások során megismerkedhetünk az Andrássy-ebédlő történetével, amely nem csak a Rippl-Rónai rajongók számára lehet izgalmas! A körbevezetés során kipróbálhatunk egy innovatív alkalmazást, amelyet egy magyar kaposvári egyetemista, Keresztes Bálint fejlesztett ki. Az applikáció egy VR-szemüveg segítségével nyújt nem mindennapi élményt: Rippl-Rónai leginkább ikonikus „kukoricás” festményeiben találod magad, ahol bármerre nézel, a festőt megihlető közeg a művész saját ecsetvonásain keresztül jelenik meg.

Természetesen a szokásos tárlatvezetések sem maradhatnak el, a résztvevők Rippl-Rónai József sokszor „bulváros” életébe és az azok lecsapódásaként értelmezhető művészeti korszakaiba nyerhetnek bepillantást. Az ünnep hétvégéjén ingyenes a belépés a látogatóközpontba, a villába és Rippl-Rónai József egykori műteremébe is.


Programok gyerekeknek a Nárciszünnepen

A legkisebbek sem maradhatnak ki a szórakozásból, ugyanis kézműves foglalkozások, óriás puzzle, egy nagy közös festés és még rengeteg izgalmas élmény garantálja a felhőtlen mulatságot, miközben egy interaktív formában ismerkedhetnek meg Rippl-Rónai művészetével.

Az egész napos programokat élő zene kíséri a Csiky Gergely Színház művészei által, akik könnyűzenei és jazz stílusban szórakoztatják a vendégeket.

Hagyományosan rengeteg játékkal várnak a szervezők: a gólyalábtól a sakkon keresztül a tekén át minden játékos kedvű látogató kipróbálhatja ügyességét. A Paprika Jancsi Csúzlizdáját hiba kihagyni, ebben a kis szakmai műhelyben a csúzlihasználat doyenjévé válhatsz. A park területén a Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium diákjai és tanárai festenek, rajzolnak, szobrot készítenek, egyedi fényképészeti eljárással képeket hívnak elő, és ruhákat terveznek, majd ezeket zenés színpadi show keretén belül be is mutatják. Végül, de nem utolsósorban: a kézművesek, az agyagozás, a húsvéti ajándéktárgyak készítése a Compass Egyesület külföldi önkénteseivel, a vesszőfonás, de a csacsisimogató is szerves, ma már elmaradhatatlan részét képezik a Nárciszünnep forgatagának.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Harsányi János

Harsányi János: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1994-ben kapta meg a közgazdasági elismerést.... Tovább

Francia drazsé

Francia drazsé: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Maga a szó egyébként francia... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Kirándulás Magyar történelem Programajánló