hirdetes

Rég nem látott madárfajt köszönthettünk Budapesten ismét!

Pi

Majdnem 200 éve, egész pontosan 1820-ban gyönyörködhettünk utoljára ebben a csodálatos madárban, azonban ismét megpillanthattunk Budapesten! Ismerjük meg őt közelebbről! 

Rég nem látott madárfajt köszönthettünk Budapesten ismét!

A Népligetben sikerült lencsevégre kapni a mesebeli szépségű Naumann-rigót, ez a terület tökéletes táplálkozási lehetőséget nyújt a téli időszakban az énekes rigók és több más madárfaj számára is. A madarak ugyanis leginkább a bogyós termésű fákat, illetve a fagyönggyel, borostyánnal rendelkező területeket, a Népliget ráadásul tele van kiváló itatóhelyekkel is.

A madarat nehéz volt beazonosítani csak a külleme alapján, de szerencsére megszólalt jellegzetes, nem rigó-, hanem vércseszerű jelzőhangján, így már tökéletesen sikerült rájönni, hogy egy Naumann-rigóról van szó.

Nekünk, mezei embereknek nem sokban különbözik ez a madár a többi rigófajtától, de a madarászok többsége azonnal felismeri ezt a példányt. A következő oldalon bemutatom nektek közelebbről a kis madárkát! 

hirdetes

Rég nem látott madárfajt köszönthettünk Budapesten ismét!

Ez a madárfaj Johann Andrea Naumann, német természettudósról kapta a nevét, legfőképpen Szibéria területén találkozhatunk vele. Az erdővel borított, bokros aljnövényzettel rendelkező területeket szereti a legjobban, télen pedig Kelet-Ázsiában húzza meg magát. Európában csak ritkán találkozhatunk velük, néhány kóborló példány előfordulhat ezeket a területeken.

A madárka testhossza nagyjából 23 és 25 centiméter között mozog, szárnyfesztávolsága pedig 35-40 centiméter. Bogyókat, bogarakat, és hernyókat fogyaszt el legszívesebben, veszély esetén pedig hangos jelzéssel képes figyelmeztetni a többi állatot.

hirdetes

Fészkét fákra illetve bokrokra rakja, ami fűszálakból áll. Fészekalja 4-6 tojásból áll, melyen 14 napig kotlik. A fiókák még két hétig maradnak a fészekben. Rendkívül ritka vendég. Magyarországon az 1820-as évekből származó előfordulását az adat nagyfokú bizonytalansága miatt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nomenclator Állandó Bizottsága nemrég törölte.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Török Ignác

Török Ignác: Nemescsói Török Ignác honvéd vezérőrnagy, hadimérnök, az aradi vértanúk... Tovább

Mátai Ménes

 A Mátai Ménes közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok
X
Kövess minket facebookon!