notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Rég nem látott madárfajt köszönthettünk Budapesten ismét!

hirdetes

Rég nem látott madárfajt köszönthettünk Budapesten ismét!

Pi

Majdnem 200 éve, egész pontosan 1820-ban gyönyörködhettünk utoljára ebben a csodálatos madárban, azonban ismét megpillanthattunk Budapesten! Ismerjük meg őt közelebbről! 

Rég nem látott madárfajt köszönthettünk Budapesten ismét!

A Népligetben sikerült lencsevégre kapni a mesebeli szépségű Naumann-rigót, ez a terület tökéletes táplálkozási lehetőséget nyújt a téli időszakban az énekes rigók és több más madárfaj számára is. A madarak ugyanis leginkább a bogyós termésű fákat, illetve a fagyönggyel, borostyánnal rendelkező területeket, a Népliget ráadásul tele van kiváló itatóhelyekkel is.

A madarat nehéz volt beazonosítani csak a külleme alapján, de szerencsére megszólalt jellegzetes, nem rigó-, hanem vércseszerű jelzőhangján, így már tökéletesen sikerült rájönni, hogy egy Naumann-rigóról van szó.

Nekünk, mezei embereknek nem sokban különbözik ez a madár a többi rigófajtától, de a madarászok többsége azonnal felismeri ezt a példányt. A következő oldalon bemutatom nektek közelebbről a kis madárkát! 

hirdetes
Rég nem látott madárfajt köszönthettünk <a class="autolinkeles" title="budapest" href="https://www.magyarorszagom.hu/budapest.html">Budapest</a>en ismét!

Ez a madárfaj Johann Andrea Naumann, német természettudósról kapta a nevét, legfőképpen Szibéria területén találkozhatunk vele. Az erdővel borított, bokros aljnövényzettel rendelkező területeket szereti a legjobban, télen pedig Kelet-Ázsiában húzza meg magát. Európában csak ritkán találkozhatunk velük, néhány kóborló példány előfordulhat ezeket a területeken.

A madárka testhossza nagyjából 23 és 25 centiméter között mozog, szárnyfesztávolsága pedig 35-40 centiméter. Bogyókat, bogarakat, és hernyókat fogyaszt el legszívesebben, veszély esetén pedig hangos jelzéssel képes figyelmeztetni a többi állatot.

hirdetes

Fészkét fákra illetve bokrokra rakja, ami fűszálakból áll. Fészekalja 4-6 tojásból áll, melyen 14 napig kotlik. A fiókák még két hétig maradnak a fészekben. Rendkívül ritka vendég. Magyarországon az 1820-as évekből származó előfordulását az adat nagyfokú bizonytalansága miatt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nomenclator Állandó Bizottsága nemrég törölte.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
227 922
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 721 494

Szótár

Pécsi Székesegyház

A pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház a Pécsi egyházmegye katedrálisa, a város... Tovább

Rákóczi túrós

Rákóczi túrós: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Sokan nem is tudják, de nem a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok