hirdetes

Hogyan lett a Negro a torok kéményseprője? A Negro eredete

VN

Ha azt mondom, a torok kéményseprője…..minden bizonyos kort megért magyar azt mondja, Negro. A Negro minden téli időszakomat végig kíséri, tényleg egy igazi aduász köhögés, torokfájás ellen. A történetét is ismered?

Negro eredeti receptje

A Negro nevének az eredete 

„A Negro közismert magyar gyógycukorka, amelynek történetéről számos legenda kering.” – olvasható a Wikipédián, ahonnan próbáltuk kideríteni, hogy hogyan is született a Negro, és vált egy ország számára a torok kéményseprőjévé. Ha nem csalnak a források, akkor a Negro, mint márka, annak feltalálójáról, Pietro Negróról kapta a nevét. A neve napjainkban sok félreértésre ad okot, hiszen sokan vannak, akik angolban erősen rasszista árnyalatú negro (=néger) szóra asszosziálnak a zacskó láttán. Én nekem ez eszembe sem jutott, sőt láttam én már külföldi turistákat is boldogan Negro cukrot, mint igazi magyar kuriózumot vásárolni, majd csemegézgetni, mindenféle rasszista gondolat nélkül. De nem politizálunk, véletlenül sem, úgyhogy inkább ugorjunk, nézzük meg hogyan született a Negro!
 

hirdetes

A Negro eredete

Egészen az 1920-as évekig kell visszarepülni az időben, ha az első Negro cukor létrejöttét szeretnénk látni. Pietro a cukorkagyártás melléktermékét, a törmelékcukrot igyekezett minél hasznosabban felhasználni. Ehhez kevert különleges aromákat, amik a ma is boltokban kapható cukrok összetevőiben is megtalálhatóak. Azonban a Negro összetevőinek teljes listája, és az elkészítés módja a mai napig hétpecsétes titok. A fekete Negrroban a mai napig a hivatalos nevén Glycyrrhiza glabra, hétköznapi nevén édesgyökér aromája fedezhető fel. Egészen 1990-ig csak az eredeti mentolos Negro készült, de később újabb ízek is kerültek forgalomba. Az én személyes kedvencem a sárga, mézes Negro, amiben nem sok maradt meg az eredeti receptből, ugyanis se ánizs, se mneton nincsen benne. De került ki az akkora már szerencsi gyárból annak idején meggy-mentol ízű piros Negro, extra erős Negro fehér, az eukaliptuszolajjal készült euka-mentolos Negro zöld színű Negro is. A receptet teljesen elhagyva manapság még feketeribizli ízű lila Negró is kapható.

hirdetes
 

Hogyan lett a Negro a torok kéményseprője?

Bár a Negro eredeti recepjét sohasem árulták el, azt lehet tudni, hogy a keménycukorka ánizson és a mentolon kívül az édesgyökeret is tartalmaz, ami mind-mind torokfertőtlenítő, köhögéscsillapító tulajdonsággal bír. Tehát a szlogen nem átverés, a Negro valóban tudja a köhögést csillapítani, a torkot megtisztítani, amit a csomagoláson látható kéményseprő figura is jól ábrázol. Bármilyen jó köhögéscsillapító is, nem árt figyelembe venni magas cukortartalmát, ami akár 70% felett is lehet. Tehát nem szabad egyszerre az egész zacskót megenni!

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Augusztus 20

Augusztus 20.: Augusztus 20-a Magyarország első számú nemzeti ünnepe az államalapítás és az... Tovább

A tihanyi visszhang mondája

  A tihanyi visszhang mondája: A magyar történelem gazdag regékben és mondákban is. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Belföld Érdekességek Hírek Magyarország Magyarság Technológia Történelem
X
Kövess minket facebookon!