hirdetes

A tanulmányok is kimutatták: hetente négy munkanap az ideális

emszi

A legtöbben úgy gondolják, hogy minél tovább dolgoznak, annál több mindennel tudnak kész lenni. Szakértők szerint azonban ez nem feltétlenül igaz. Íme, miért…

Ezért lenne érdemes bevezetni a négy napos munkahetet

Biztosan sokan ünnepelnék a napot, amikor végre a pénteket is a hétvégéhez csatolnák. A tudomány szerint ez lenne a helyes megoldás rengeteg problémára.

K. Anders Ericsson munkapszichológus kutatásainak köszönhetően fény derült arra, hogy az átlagember naponta 4-5 órányi érdemi munkát képes elvégezni. Amint a munkavégzés eléri a tetőpontot, a dolgozó akár fizikailag, akár szellemileg fáradni kezd, ami közvetlen hatással van az elvégzett munka minőségére. Ericsson szerint, ha a dolgozó rendszeresen arra van kényszerítve, hogy erején felül teljesítsen, káros szokásokat alakíthat ki nála. Ezek a szokások elvehetik azt az időt, amit egyébként produktív munkavégzéssel töltene.

Szakértők szerint az eredményes munka titka a rövidebb munkahét

Bizonyított tény, hogy azok a vezetők, akik rövidebb munkahéttel kezelik a dolgozók beosztását, nem csak a munkavégzés hatékonyságát és eredményességében tapasztaltak javulást, hanem a dolgozók pozitív munkamorálját és általános jó kedélyét is megfigyelték.

hirdetes

Ezt a Treehouse nevű cég vezérigazgatója, Ryan Carson is bizonyíthatja. 2006-ban bevezette a rendszert, aminek köszönhetően az alkalmazottaknak heti 32 órát kell dolgozniuk. Ennek eredményeképp a dolgozók jobban teljesítettek és szívesebben végezték a munkájukat. A vállalat éves jövedelme ez által többmillió dolláros emelkedést mutatott.

De mi a helyzet a munkáltatókkal? Tényleg jobb nekik ez? Lássuk a következő oldalon!

Ezért lenne érdemes bevezetni a négy napos munkahetet

A rövidebb munkahét nem csak a dolgozók, de a munkáltatók számára is előnyös

hirdetes

A Reusser Design nevű internetes fejlesztő cég is ezt a munkarendet használja 2013 óta, és ezen nem is tervez változtatni. A cég alapítója, Nate Reusser elmondása alapján az alkalmazottak még a túlóráikat is szívesen teljesítik. Ezzel azt is elkerülhetik, hogy a hosszabb szabadságok előtt a különböző projekteket kapkodva csinálják meg.

Ugyanez vonatkozik a tanulókra

Amikor egy coloradoi iskolában bevezették a 4 napos iskolahetet, az irodalom- és matematikajegyek 6 és 12%-kal jobbak lettek, mint azoknál a diákoknál, akik heti 5 napot járnak iskolába.

2008-ban Utah állam kormányfője, Jon Huntsman indítványozta a munkahetek általános átrendezését.

Az államban működő munkáltatók 75%-a alkalmazza a rendszert, amiben 4 napos a munkahét, 10 órás műszakokkal. A változtatások hatásai szinte azonnal láthatóak voltak az épületek fűtésének és hűtésének költségeiben. Az extra szabadnap miatt a dolgozók pedig jobban meg voltak elégedve munkahelyükkel.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rám-szakadék

Rám-szakadék: A Rám-szakadék Magyarország egyik kedvenc kirándulóhelye, mely a... Tovább

Francia drazsé

Francia drazsé: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Maga a szó egyébként francia... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld