hirdetes

Hivatalosan is a magyar a világ egyik legnehezebb nyelve

Sz.F.

Sokunk számára talán fel sem tűnik, de ékes anyanyelvünk a világ legnehezebbjei közé tartozik. Ezt a tényt a Foreign Service Institute (FSI), az Egyesült Államok külföldi képzéséért felelős intézete is megerősítette.

Hivatalosan is a magyar a világ egyik legnehezebb nyelve

Az intézet az alapján rangsorolja nehézségi kategóriákba a nyelveket, hogy milyen sok időbe telik egy angol anyanyelvűnek megtanulnia azokat. Persze a listán nem szerepel az összes ma létező nyelv – az intézet azokra a nyelvekre koncentrál, amiket nemzeti szinten is szokás használni, például diplomatikus kommunikáció céljából. Az első, pontosabban a 0. kategóriába csak az angol nyelv tartozik, hiszen ezt egy angol anyanyelvűnek nem kell külön megtanulnia.

Ezt követi az I. kategória, ami az „Angolhoz közel álló nyelveket” tartalmazza. Ezeket a nyelveket elméletileg egy diplomata 24 hét (tehát közel fél év) leforgása alatt képes elsajátítani, persze rendkívül intenzív tanulás mellett. Ide tartozik az olasz, a holland, az afrikaans (a holland egyik származéknyelve), illetve néhány a germán és újlatin nyelvek közül is.

A II. kategóriás nyelvekhez több mint 30 hétre van szüksége egy angol anyanyelvűnek. Ez a kategória egyetlen nyelvet tartalmaz, mégpedig a németet. Az angolhoz való hasonlóságai ellenére mert összetettebb nyelvtani szerkezete miatt a német nehezebbnek bizonyul az I. kategóriás nyelveknél. A III. kategóriába az indonéz, a maláj és a szuahéli nyelvek kerültek. Az FSI szerint nagyjából 36 hét, azaz 900 órányi tanulással sajátíthatók el úgy, hogy gyakorlatban is használhatók legyenek.

hirdetes

A IV. kategória a legnagyobb az összes közül. Ide tartoznak azok a nyelvek, amelyek nyelvészeti és/vagy kulturális szempontból nagyon messze állnak az angoltól. Ezeket a becslések szerint 44 hétig kell tanulnia egy angol anyanyelvűnek, ami jóval több a III. kategóriás nyelvek 36 heténél. Itt találjuk a szláv nyelvcsalád tagjait (orosz, lengyel, stb.), illetve sok európai, ázsiai és afrikai (nepáli, perzsa, xhosza, stb.) nyelvet is.

hirdetes

Végül elérkeztünk a legnehezebb nyelvekhez, az V. kategóriához. Az FSI ezeket „különösen nehéznek” tartja egy angol anyanyelvű számára. Ebbe a kategóriába kerültek az arab, a kínai (mandarin és kanton) koreai és japán nyelv.                                                                                                                                                      

De hol a magyar?

A magyar egy különleges kategóriában foglal helyet, ami a IV. és az V. közé sorolható – egész pontosan IV*-gal jelzik. Ide tartozik még az észt, a finn, a grúz és a mongol nyelv is. Ezek nem olyan nehezek, mint az V. kategória nyelvei, de ettől függetlenül nagyjából egy évnyi intenzív tanulást követelnek meg egy angol anyanyelvűtől (44 és 88 hét között).

                                                                                                                                                                                                                                                                             

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A Pál utcai fiúk

A Pál utcai fiúk  A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc 1907-ben megjelent... Tovább

Kovács Katalin

Kovács Katalin: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. A maga idejében kajakkirálynőnek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem
X
Kövess minket facebookon!