hirdetes

Nem érzik a pedagógusok magukat és diákjaikat biztonságban

Nem érzik biztonságban magukat a pedagógusok, jövőhéttől pedig kezdődik az iskola.

félnek a pedagógusok

Továbbra sem oltották be az összes regisztrált iskolai dolgozót, de a jövő hétfőn kinyitnak az óvodák és az általános iskolák. Végeztek egy  felmérést, ami szerint a tanárok nagy része fél a tantermi oktatástól, de nem fognak ezért sztrájkolni. Maruzsa Zoltán államtitkár arról beszélt, hogy alapos indokkal igazolhatják a szülők gyerekük hiányzását, a diákmozgalom viszont ehhez jogi garanciákat vár a kormánytól, hiszen csak ebben az esetben érezhetik magukat biztonságban ezzel a kijelentéssel, ha törvénybe is lesz foglalva. Az iskolák már nagy ledülettel készülnek a nyitásra, a legtöbb helyen viszont technikailag nehezen lehetne megoldani, hogy az órákat élőben közvetítsék az otthonmaradók számára is. Több tanár, diák és szülő is még ma is abban bízik, hogy a héten megváltoztatja döntését a kormány, a középiskolák nyitását már kitolták május 10-re.

 

A pedagógusok 87 százaléka nem szeretné, hogy minden nevelési és oktatási intézmény kinyisson április 19-én – derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Momentum-közeli 21 Kutatóközpont közös felméréséből, amit kedden délelőtt mutattak be egy online sajtótájékoztatón. A kutatás kérdéseit még azelőtt állították össze, hogy kiderült, a középiskolák csak május 10-én nyithatnak, így az már nem derült ki, hogy az mennyiben változtatna ezen a számon.

hirdetes

 

Ezt a felmérést összesen 9529 pedagógus töltötte ki április 5. és 11. között. Ezzel azt mérték fel, hogy miként vélekednek az oktatásban dolgozók a március végén bejelentett iskolai nyitásról. A válaszadók majdnem fele 49%-a vélekedik úgy, hogy csak abban az esetben szabadna kinyitni az oktatási intézményeket, amennyiben az országban a 100 ezer lakosra vetítve hetente száznál alacsonyabb a fertőzöttek száma. Nem volt meglepő az az eredmény sem, hogy a pedagógusok 46 százaléka azt szeretné, hogy ebben a tanévben már maradjon továbbra is a digitális oktatás.

hirdetes

 

Nem éreznék magukat és diákjaikat biztonságban

A nagy elutasítottság ellenére a pedagógusok több mint fele, azaz 54 %-a azt válaszolta a kérdőívben, hogy bemegy április 19-én a munkahelyére, mivel kötelessége, hogy a diákokat tanítsa ebben a nehéz helyzetben is. Minden ötödik tanár ugyanakkor 21%-ban kizárólag tantermen kívüli oktatást folytatna jövő hétfőtől kezdve is, és a pedagógusok 18 százaléka hátrálna ki valamilyen módon a jelenléti oktatásból. Ennek módja például, hogy táppénzre menjen, vagy szabadságot venne ki, illetve megtagadja a munkavégzést. Több esetben is azt írták, hogy ők addig maradnának otthon, amíg a járvány le nem csillapodik, vagy a védettség valamely formája ki nem alakulna tanítványaik és az ő hozzátartozóik körében is, de ezt értelemszerűen nem lehet meghatározni. Összességében a pedagógusok háromnegyede nem érzi biztonságban magát a tantermi oktatásban. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Márai Sándor

Márai Sándor, eredeti nevén márai Grosschmid Sándor Károly Henrik magyar író, költő,... Tovább

1956-os lyukas zászló

1956-os lyukas zászló: Az 1956-os forradalom Magyarország népének a szovjet megszállás ellen... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!