hirdetes

Ezért nem vezetnek be hatósági árakat a szájmaszkokra, és kézfertőtlenítőkre

VN

A koronavírus okozta járványhelyzetben két dologra van csak igazán szükség, kézfertőtlenítőre, és szájmaszkokra. Nem hiába, hogy ennek a két dolognak szállt el nagyon magasra az ára. Számtalan bejegyzést látni, hogy szinte aranyáron árulják ezeket a dolgokat a járvány ideje alatt. Az egyik ismerősöm 4000, azaz négyezer forintért vett egy kézfertőtlenítőt, ami néhány hónapja normál áron körülbelül 500 forintba került. Miért nem szabályozzák már a felelős szervek ezeknek a rendkívül fontos dolgoknak az árazását?

Nem vezetnek be hatósági árakat a kézfertőtlenítőkre, és maszkokra

Többszörösére nőtt sok termék ára

A koronavírus járvány terjedésével sok termék ára is egyre drágul. Alig kapni kézfertőtlenítőt, valamint szájmaszkot, ha mégis akkor az eredet ár többszörösét kell kifizetni értük. A kormány eddig nem lépett ennek fékezése érdekében, és nagyon úgy tűnik, hogy ezután sem fog. Szóval aki be akarja szerezni a vírus elleni védekezés eszközeit, annak bizony borsos árat kell fizetnie értük.

A GHV javaslatot tett hatósági árak bevezetésére

A Gazdasági Versenyhivatal hatósági árazás bevezetését javasolta, az olyan, a járvány miatt drasztikusan megugrott kereslettel rendelkező termékek esetében, mint a kézfertőtlenítő, vagy éppen a szájmaszk. Ezek a termékek rendkívül szűkösen állnak rendelkezésre, világszinten hiánycikkek a koronavírus járvány miatt, és ahogy ez lenni szokott a megugrott kínálat hatására, az áruk is felekúszott. A GHV folyamatosan monitorozza az árszabásokat, de sajnos a hatósági árak bevezetése nem egy egyszerű lépés. A GHV nem működik ugyanis klasszikus értelemben vett árhatóságként, így csak javaslatot tehet a lépések meghozatalára.

hirdetes

A kormány szerint a hatósági árak akadályozzák a védekezést

A kormány azonban nem támogatja a hatósági árak bevezetését, álláspontjuk szerint ez ugyanis akadályozná a hatékony védekezést, “elvenné az emberek elől a védekezés lehetőségét”, azt is elmondták, miért. A belföldön gyártott felszerelések egészét az egészségügyi, valamint rendvédelmi dolgozók használják fel, egyetlen darab sem kerül belőlük forgalomba. A lakossági forgalomba kerülő védőfelszerelések, maszkok, fertőtlenítők mind külföldi import, aminek beszerzési árára a magyar kormány nincs hatással. Attól tartanak, ha hatósági árok kerülnének bevezetésre, akkor a kereskedelmi egységek nem rendelnék meg a magas árú külföldi termékeket, hiszen nem érné meg számukra ezeket forgalmazni, így egyáltalán nem lehetne ezeket kapni hazánkban.

hirdetes

Vizsgálják a lehetőségeket

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a kormány támogatja, hogy a fertőtlenítőket, valamint maszkokat négyszeres, ötszörös áron értékesítsék. Csupán még vizsgálják a lehetőségeket, hogy mi lenne a legjobb megoldás erre a problémára, illetve mik azok a termékek, amelyek esetében valóban szükség van hatósági árak kiszabására. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Eladó lakás Balaton

Eladó lakás Balaton Északi vagy déli part, mindkettő a maga csodáiért fantasztikus. Egy... Tovább

Kőszeg város

Kőszeg: Kőszeg város Vas megye nyugati szélén, az osztrák határ közelében. A Kőszegi... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!