hirdetes

Fenyeget az ötödik hullám: az oltatlanok csak a háztartásukban élőkkel karácsonyozhatnak Németországban

VN

Újabb járványügyi korlátozásokat vezetnek be Németországban az új típusú koronavírus omikron nevű változata miatt - jelentették be kedden Berlinben. Mit jelent ez a krácsonyra nézve? Nézzük mire lehet számítani!

Németország koronavírus karácsonykor

Szigorítanak Németországban

A legfőbb új szabály, hogy családi eseményeken és egyéb magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, ha beolttatták magukat vagy átestek a fertőzésen. Az oltatlanokra továbbra is az a szabály vonatkozik, hogy kizárólag a háztartásuk tagjaival és még egy háztartásból legfeljebb két emberrel találkozhatnak. Az új korlátozások legkésőbb december 28-án mindenütt életbe lépnek. A tartományi kormányok saját hatáskörben korábban is szigoríthatnak.
   

Nincsenek rendezvények sem!

Egyelőre tömegrendezvényeket sem szabad tartani, így például üres lelátók előtt rendezik a sporteseményeket. Szilveszterkor tilos lesz a gyülekezés és nem szabad tűzijátékokat árusítani és használni. Az éjszakai szórakozóhelyeket további intézkedésig bezárják - ismertette Olaf Scholz kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.
   

Fenyeget az ötödik hullám

Hangsúlyozta, hogy mindenki belefáradt már a 21 hónapja tartó járványba, most mégis, ismét össze kell fogni és védekezni kell, mert "fenyeget az ötödik hullám", a fertőződések száma a következő hetekben igen erőteljesen emelkedhet majd.Ezért arról is határoztak, hogy utasítják az úgynevezett kritikus infrastruktúrához tartozó intézményeket, szerveket - például a rendőrséget és a tűzoltóságot -, hogy frissítsék járványügyi terveiket, vagyis gondoskodjanak arról, hogy akkor is elvégezhessék feladataikat, ha a személyzet jelentős része betegállományban van.

hirdetes
   

Fel kell készülni az omikron-ra

hirdetes

Olaf Scholz kiemelte, hogy hetek kérdése, és az omikron lesz az uralkodó vírusvariáns Németországban, ezért az utóbbi hetekben elért sebességgel kell tovább folytatni az ellene megfelelő védelmet biztosító emlékeztető oltások beadását. Felidézte: november végén azt a célt tűzték ki, hogy karácsonyig harmincmillióan kapjanak emlékeztető oltást. Ezt várhatóan teljesítik is, az új cél pedig az, hogy január végéig újabb harmincmillió adag emlékeztető oltást adjanak be.
   

A vírus nem tart zünetet karácsonykor

A kampányt az ünnepek alatt sem állítják le, hiszen "a vírus sem tart karácsonyi szünetet" - mondta Olaf Scholz. Hozzátette: a szövetségi kormány és a tartományi kormányok egyetértenek abban is, hogy a jelenlegi 73,5 százalékról minél gyorsabban 80 százalékra, majd még magasabbra kell emelni mindazok arányát, akik már legalább egy adag oltást kaptak az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen. Azzal kapcsolatban, hogy a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) egy keddi állásfoglalása szerint az emberek fertőzésveszéllyel járó érintkezései, "a kapcsolatok maximális korlátozása" szükséges a közelgő omikron-hullám elleni védekezéshez, újságírói kérdésre hangsúlyozta, hogy "azonnali kapcsolatkorlátozást" rendeltek el, mindenben követték a kormány mellett működő járványügyi tanácsadó testület ajánlásait, és már eddig is szigorúbb volt a szabályozás, mint a legtöbb szomszédos országban.
   

Az úgynevezett miniszterelnöki konferencián - a járványügyi védekezés gyakorlati ügyeiben illetékes tartományi kormányok vezetői és a szövetségi kormány vezetői egyeztető fórumán - elhatározott lépésekről kiadott tájékoztatóban kiemelték, hogy Németországnak fel kell készülnie az omikron "példátlanul gyors terjedésére". Az új változat révén a SARS-CoV-2 könnyebben terjed, ezért a fertőződések száma robbanásszerűen emelkedhet - tették hozzá, megállapítva, hogy az ország "a világjárvány nagyon kritikus szakaszában van".

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ljubljana

Ljubljana:1991. június 25. óta a Szlovén Köztársaság fővárosa, egyben az azonos nevű... Tovább

Nagyhét

Nagyhét: A tavaszi, egészen pontosan a húsvéti ünnepkör része. A nagyhét jeles napjai... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Technológia Utazás
X
Kövess minket facebookon!