notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Magyarország Nemzeti parkjai

hirdetes

Magyarország legszebb Nemzeti Parkjai

SZ.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Magyarország – többek között – festői tájairól is híres. Nem csoda tehát, hogy tíz nagyobb nemzeti parkot is kialakítottunk itthon, amelyek közül többet is hivatalosan a világörökség részévé választottak. Nehéz volt csak ötöt kiválasztani a sok csoda közül, de biztosan mindenki egyet ért majd, hogy ezek a parkok minden toplistán helyet érdemelnek!

Magyar Nemzeti Parkok

Mit is nevezünk Nemzeti Parknak? 

 

A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára; amely megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól; és amelyen lehetőség nyílik nemcsak tudományos, hanem oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is.

 

A fenti elvek alapján első alkalommal 1864-ben az Amerikai Egyesült Államokban helyeztek állami védelem alá egy területet. 1864. június 30-án az Abraham Lincoln által aláírt törvény a kaliforniai Yosemite Valley-t és a Giant Sequoias-i Mariposa Grove-ot állami tulajdonba vette, létrehozva ezzel a Yosemite Nemzeti Parkot.

 

Az első valódi nemzeti park, amely létrehozatalának pillanatában a nemzeti park nevet is megkapta, az 1872-ben létrehozott Yellowstone Nemzeti Park. 1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok, ennek emlékére minden év május 24-én ünneplik az Európai Nemzeti Parkok Napját. Most pedig ismerjük meg Magyarország legszebb Nemzeti Parkjait, a következő oldalon bemutatom őket! 

 

Magyar Nemzeti Parkok

Aggteleki Nemzeti Park

Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország északi részén található az aggteleki karsztvidéken. A terület felkerült UNESCO világörökség listájára, ami a helyi különleges képződményeket elnézve egyáltalán nem meglepő – a park mesébe illő barlangjáratok birodalma. Az ide látogatók nem hagyhatják ki a Baradla-barlangot, ami Európa legnagyobb cseppkőbarlangja. A barlang egy része átnyúl Szlovákiába, ezért a látogatók gyakran tudtukon kívül is átlépik az országhatárt a felfedezőtúra során, igaz a föld alatt.

 

A barlangtúrákon kívül idegenvezetők által irányított sétákat is igénybe vehetünk itt, de lovaglási és kerékpározási lehetőségek is vannak, nem is beszélve a közeli falvak kézműves művészetét bemutató túrákról. Az érdeklődők még akár a hagyományos kenyérsütésről is tanulhatnak néhány érdekességet.

hirdetes

 

Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágy egy 800 négyzetkilométeres nemzeti park Kelet-Magyarországon, tele néprajzi és kulturális kincsekkel. A park a magyar Alföldön található, és – sok másik parkhoz hasonlóan – a világörökség részét képezi.

 

Ezen a környéken évszázadokon alatt velős pásztorkultúra fejlődött ki, ami többek között a helyi hagyományos öltözködési és építészeti stílusokban jelenik meg. A terület olyan állatfajoknak – és tenyésztőiknek – ad otthont, amelyek sehol máshol nem találhatóak meg az országban.

 

Senkit se tévesszen meg, hogy a park egy pusztán található – számos egyedi és érdekes látnivalót találhatunk itt, mint például a Hortobágyi Pásztormúzeumot, ahol az érdeklődők megismerhetik a hortobágyi állattenyésztés történetét és folyamatát, illetve betekintést nyerhetnek az állatokkal foglalkozó pásztorok életébe a pusztán. Nem érdemes kihagyni a Pusztai Állatparkot sem, ahol a helyi élővilág jellegzetes képviselőit tekinthetjük meg. A túrázás szerelmesei bátran felfedezhetik a közeli Tisza-tavi Vízi Sétányt és Tanösvényt.

 

Magyar Nemzeti Parkok

Bükki Nemzeti Park

A Bükki Nemzeti Park az északi országrészen fekszik a Bükk-vidéken. A terület számos földrajzilag és régészetileg fontos tulajdonsággal rendelkezik: különböző karszt-képződmények találhatók itt (többnyire barlangok) és régmúlt korok civilizációinak nyomaira is ráleltek már a vidéken. A helyi állat- és növényvilág a környék egyedi éghajlatának köszönhetően elképesztően gazdag és változatos, amelyek közül számos kizárólag itt lelhető fel az egész országban. Ezek közé tartozik nagyjából 90 madárfaj, köztük több veszélyeztetett fajjal.

 

A Bükkben két barlang látogatható: Szent István-barlang és az Anna-barlang. A közeli Oszlai tájházat sem érdemes kihagyni, ahogy a Berezdi sétányt és az amellett elhelyezkedő Millenniumi kilátót sem.

 

Fertő-Hanság Nemzeti Park

Nyugat-Magyarországra érve találjuk a Fertő-Hangság Nemzeti Parkot. A környék mocsaras területét számos legenda és mítosz övezi. A Fertő-táj különösen gazdag számos természeti kincsben, így mondanunk sem kell, hogy ez a park szintén a világörökség részét képezi. Itt találjuk a kihagyhatatlan Hany Istók Tanösvényt is, ami a magyar néprajzi kultúra egyik legtitokzatosabb karakteréről kapta nevét. Érdemes továbbá meglátogatni a helyi sós tavakat Mekszikópusztán és a helyi kilátókból gyönyörködni a táj szépségében. A területen ismeretterjesztő táblák mesélnek a helyi állat- és növényvilágról.

 

Magyar Nemzeti Parkok

Duna-Dráva Nemzeti Park

Ha délre kanyarodunk, pontosabban délnyugat felé vesszük az irányt, akkor Magyarország nemzeti parkokban leggazdagabb vidékére érkezünk. Itt található az általunk kiemelt Duna-Dráva Nemzeti Park is, ami a Duna és a Dráva árterületein helyezkedik el.

 

A sok érdekesség közül megemlítenénk a Dráva Kapu Bemutatóközpontot, és az ott található interaktív kiállítást Magyarország őshonos farmállatairól és természeti jellegzetességeiről, de megemlíthetnénk még az Üde rétek tanösvényt is.

 

Az Abaliget-barlang és Denevérmúzeum szintén a kihagyhatatlan lehetőségek közé sorolandó. A föld alatt további érdekességekre bukkanunk, itt található ugyanis Mészégető-források barlangja, ami felejthetetlen kalandokat kínál a merészebbeknek.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
155 886
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
155 886
Közösség

Szótár

Árpádsávos zászló

Árpádsávos zászló: Az árpádsávok a kései Árpád-háziak által használt, vörössel és... Tovább

Születésnapi buli Budapesten

Egy jeles napot meg kell ünnepelni. A születésnapok fontos események az emberek életében,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 180

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország