hirdetes

Magyarország legszebb Nemzeti Parkjai

SZ.F., Szeder

Magyarország – többek között – festői tájairól is híres. Nem csoda tehát, hogy tíz nagyobb nemzeti parkot is kialakítottunk itthon, amelyek közül többet is hivatalosan a világörökség részévé választottak. Nehéz volt csak ötöt kiválasztani a sok csoda közül, de biztosan mindenki egyet ért majd, hogy ezek a parkok minden toplistán helyet érdemelnek!

A Magyar Nemzeti Parkok

Mit is nevezünk Nemzeti Parknak? 

A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára; amely megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól; és amelyen lehetőség nyílik nemcsak tudományos, hanem oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is.

A fenti elvek alapján első alkalommal 1864-ben az Amerikai Egyesült Államokban helyeztek állami védelem alá egy területet. 1864. június 30-án az Abraham Lincoln által aláírt törvény a kaliforniai Yosemite Valley-t és a Giant Sequoias-i Mariposa Grove-ot állami tulajdonba vette, létrehozva ezzel a Yosemite Nemzeti Parkot.

Az első valódi nemzeti park, amely létrehozatalának pillanatában a nemzeti park nevet is megkapta, az 1872-ben létrehozott Yellowstone Nemzeti Park. 1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok, ennek emlékére minden év május 24-én ünneplik az Európai Nemzeti Parkok Napját. Most pedig ismerjük meg Magyarország legszebb Nemzeti Parkjait, a következő oldalon bemutatom őket! 

Aggteleki Nemzeti Park

Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország északi részén található az aggteleki karsztvidéken. A terület felkerült UNESCO világörökség listájára, ami a helyi különleges képződményeket elnézve egyáltalán nem meglepő – a park mesébe illő barlangjáratok birodalma. Az ide látogatók nem hagyhatják ki a Baradla-barlangot, ami Európa legnagyobb cseppkőbarlangja. A barlang egy része átnyúl Szlovákiába, ezért a látogatók gyakran tudtukon kívül is átlépik az országhatárt a felfedezőtúra során, igaz a föld alatt.

A barlangtúrákon kívül idegenvezetők által irányított sétákat is igénybe vehetünk itt, de lovaglási és kerékpározási lehetőségek is vannak, nem is beszélve a közeli falvak kézműves művészetét bemutató túrákról. Az érdeklődők még akár a hagyományos kenyérsütésről is tanulhatnak néhány érdekességet.

hirdetes

Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágy egy 800 négyzetkilométeres nemzeti park Kelet-Magyarországon, tele néprajzi és kulturális kincsekkel. A park a magyar Alföldön található, és – sok másik parkhoz hasonlóan – a világörökség részét képezi.

Ezen a környéken évszázadokon alatt velős pásztorkultúra fejlődött ki, ami többek között a helyi hagyományos öltözködési és építészeti stílusokban jelenik meg. A terület olyan állatfajoknak – és tenyésztőiknek – ad otthont, amelyek sehol máshol nem találhatóak meg az országban.

Senkit se tévesszen meg, hogy a park egy pusztán található – számos egyedi és érdekes látnivalót találhatunk itt, mint például a Hortobágyi Pásztormúzeumot, ahol az érdeklődők megismerhetik a hortobágyi állattenyésztés történetét és folyamatát, illetve betekintést nyerhetnek az állatokkal foglalkozó pásztorok életébe a pusztán. Nem érdemes kihagyni a Pusztai Állatparkot sem, ahol a helyi élővilág jellegzetes képviselőit tekinthetjük meg. A túrázás szerelmesei bátran felfedezhetik a közeli Tisza-tavi Vízi Sétányt és Tanösvényt.

hirdetes

Bükki Nemzeti Park

A Bükki Nemzeti Park az északi országrészen fekszik a Bükk-vidéken. A terület számos földrajzilag és régészetileg fontos tulajdonsággal rendelkezik: különböző karszt-képződmények találhatók itt (többnyire barlangok) és régmúlt korok civilizációinak nyomaira is ráleltek már a vidéken. A helyi állat- és növényvilág a környék egyedi éghajlatának köszönhetően elképesztően gazdag és változatos, amelyek közül számos kizárólag itt lelhető fel az egész országban. Ezek közé tartozik nagyjából 90 madárfaj, köztük több veszélyeztetett fajjal.

A Bükkben két barlang látogatható: Szent István-barlang és az Anna-barlang. A közeli Oszlai tájházat sem érdemes kihagyni, ahogy a Berezdi sétányt és az amellett elhelyezkedő Millenniumi kilátót sem.

Fertő-Hanság Nemzeti Park

Nyugat-Magyarországra érve találjuk a Fertő-Hangság Nemzeti Parkot. A környék mocsaras területét számos legenda és mítosz övezi. A Fertő-táj különösen gazdag számos természeti kincsben, így mondanunk sem kell, hogy ez a park szintén a világörökség részét képezi. Itt találjuk a kihagyhatatlan Hany Istók Tanösvényt is, ami a magyar néprajzi kultúra egyik legtitokzatosabb karakteréről kapta nevét. Érdemes továbbá meglátogatni a helyi sós tavakat Mekszikópusztán és a helyi kilátókból gyönyörködni a táj szépségében. A területen ismeretterjesztő táblák mesélnek a helyi állat- és növényvilágról.

Duna-Dráva Nemzeti Park

Ha délre kanyarodunk, pontosabban délnyugat felé vesszük az irányt, akkor Magyarország nemzeti parkokban leggazdagabb vidékére érkezünk. Itt található az általunk kiemelt Duna-Dráva Nemzeti Park is, ami a Duna és a Dráva árterületein helyezkedik el.

A sok érdekesség közül megemlítenénk a Dráva Kapu Bemutatóközpontot, és az ott található interaktív kiállítást Magyarország őshonos farmállatairól és természeti jellegzetességeiről, de megemlíthetnénk még az Üde rétek tanösvényt is.

Az Abaliget-barlang és Denevérmúzeum szintén a kihagyhatatlan lehetőségek közé sorolandó. A föld alatt további érdekességekre bukkanunk, itt található ugyanis Mészégető-források barlangja, ami felejthetetlen kalandokat kínál a merészebbeknek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Az egri bikavér

Egri bikavér: Az egri bikavér az Egri borvidéken termelt többféle kékszőlőfajta borából... Tovább

Német Miklós

Német Miklós: rendszerváltáskori miniszterelnök.  Németh Miklós közgazdász, politikus,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország