hirdetes

5 tény, amit csak kevesen tudnak a Neoton Famíliáról

VN

A Neoton Família egyike volt a legnépszerűbb zenekaroknak Magyarországon a 80-as években, sőt tovább megyünk: népszerűsége még mindig töretlen. Kicsik és nagyok éneklik egyszerre legendás soraikat, de vajon mennyire ismerjük valójában a zenekart és történetüket? Ebben a cikkben öt érdekes tényt mutatunk be, amit talán eddig nem tudtál te sem a Neoton Famíliáról- persze ha hatalmas rajongó vagy, akkor lehet, hogy nem tudunk neked újat mutatni….

Neoton Família érdekességek

A zenekar neve nem magyarul jelent semmit

Te is agyaltál már azon, hogy mit jelenthet a legendás név: Neoton? Miért éppen ezt választották, és minek az indíttatására? Hát meghoztuk a választ! A Neoton Família neve egy kitalált szó, amit az alapító tagok találtak ki. Az "Neoton" egy szóösszetétel az angol "neon" szóból, amely a világító neoncsövekre utal, és a "ton" szóból, ami pedig a hangerőt jelenti. A "Família" szóval pedig a közösséget, összetartozást, és az egységet szerették volna kifejezni- amit sikerült is megalkotniuk. A Neoton rajongók igazi nagy közösségnek, már-már családnak érezhetik magukat. Angol nevük a Newton Family, ezen a néven jelentek meg külföldi albumaik többek között Japánban, Nyugat-Németországban, Argentínában és Spanyolországban.

A zenekar alapító tagjai diákok voltak

A Neoton Família 1977-ben alakult egy paksi gimnáziumban. Az alapító tagok mind diákok voltak, akik között voltak barátok és testvérek is. Az első koncertjüket is a gimnáziumban tartották. Auóta eltelt jó pár év, még megszámolni is nehéz, nemhogy leírni: 46. Az alapítók felnőttek, nem is kicsit, de zenéjük még mindig gyerekkorunkat idézi, a fiatalságunkat, a régmúlt legjobb disco élményeit. Hallgass egy kis Neoton-t és repülj vissza fiatal korodba!

hirdetes

Az egyik legnagyobb slágerüket egy japán zenére írták.

Az "Santa Maria" című daluk az egyik legismertebb és legnépszerűbb slágerük volt, amelyet sok országban játszottak. Azonban kevesen tudják, hogy a dal eredetileg egy japán popzenész, Kiyotaka Sugiyama "Futari no Natsu Monogatari" című dalának feldolgozása. Bárhogyan is legyen, mi imádjuk, akár ebben a percben el tudjuk kezdeni énekelni? Te is? Indítsd el a számot és énekelj, táncolj!

hirdetes

Az egyik alapító tagot időközben kiválták a zenekarból.

Az eredeti Neoton Família öttagú volt, de 1985-ben egyik alapító tagjuk, Szécsi Pál kivált a zenekarból. Ennek oka az volt, hogy egy másik zenekarban is játszott, és nem tudta összeegyeztetni a két zenekar közötti időbeosztását.

A zenekar azóta is aktív, és új dalokat adnak ki.

Bár a Neoton Família a 80-as években érte el a legnagyobb sikereit, azóta is aktív zenekar. Az alapító tagok közül azonban már csak két tag van a zenekarban. Az új tagokkal azonban továbbra is koncerteznek, és új dalokat is ki a zenekar neve alatt. 2021 végén jelent meg legújabb lemezük Újratervezés címmel. Csepregi Éva, Baracs János és Végvári Ádám mellett, Heatlie Dávid , Lukács László és Lukács (lánykori nevén Bodza) Andrea játszanak ezen a lemezen.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hősök tere

Hősök tere: Budapest egyik jelképe, mely a főváros legtágasabb, legnagyobb hatású tere. A... Tovább

Május elseje

Május elseje: Ki ne emlékezne a boldog május 1-kre? Anno azonban még nem az volt szokásban,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!