hirdetes

Ez a csapat norvég ló megtanult kódokkal kommunikálni az emberekkel! Ez a cikk bemutatja, milyen csodálatos is az állatvilág!

Pecze Csilla

 

Norvég lovak egy csoportja megtanult „ló- kódokkal” kommunikálni. Ezzel az tudással képesek gondozóikkal közölni, hogy éppen fáznak-e vagy melegük van.

Lovak kommunikációja az emberekkel

A fajok közötti kapcsolatot vizsgáló kutatók tudósítása szerint a kísérletben 23 ló vesz részt és képesek a kommunikációt mesteri szintre emelni, kevesebb mint két hét alatt.


Az állatok nem tudnak beszélni az embertársaikkal – gondoltuk eddig-, viszont most szakértők egy csoportja azt jelezte, hogy ez nem igaz.

A vizsgált lovak jelezték azt is, ha fáztak és szerették volna, ha takarót terítenek rájuk, és azt is, hogy melegük van és épp azt szerették volna, ha leveszik róluk.

Ahhoz, hogy mindezt tudassák gondozóikkal, egy különleges kódot tanítottak meg nekik, méghozzá az orruk használatával. 3 lehetséges opció volt, 3 szimbólumot tanítottak meg nekik, és mutatták meg, mit tudnak azokra rámutatva elérni.

Egy vízszintes vonal jelenti, hogy az állat szeretné, hogy takarót hozzanak neki. Egy függőleges vonal jelenti, hogy az állat azt szeretné, hogy a a takarót vegyék le róla, mert melege van. Az üres tábla pedig azt jelenti, hogy ő teljesen boldog és elégedett.

hirdetes
Lovak kommunikációja az emberekkel

Ahhoz, hogy a gondozók be tudják tanítani erre a lovakat, hideg vagy meleg körülmények közt akkor jutalmazták őket csak sárgarépával, mikor azt a szimbólumot választották az állatok, aminek a legtöbb értelme volt az adott helyzetben.

Tehát, amikor a lovaknak melegük volt, izzadtak, és jelezték, hogy szeretnék, ha a pokrócot levennék róluk, kaptak répát. Ha láthatóan remegtek, és azt mutatták orrukkal, hogy szeretnék, ha betakarnák őket, akkor szintén megjutalmazták őket.


Volt olyan, mikor a lovak hibáztak, és egyértelműen fáztak, mégis azt jelezték, hogy a takarót vegyék le róluk, akkor nem kaptak jutalmat. Naponta 10-15 perces tréninggel viszont kevesebb mint két hét alatt megtanultak megfelelően kommunikálni, méghozzá 100%-os sikerrel!

hirdetes
Lovak kommunikációja az emberekkel

Érdekes módon, amikor a lovak rájöttek, hogy ilyen formán tudnak az emberekkel kapcsolatot teremteni, ha nem vettek részt a gyakorlaton, akkor is próbálták a figyelmet magukra vonni, hogy kommunikálhassanak ők is.

Például a ló, amelyiknek melege volt,de nem vett részt éppen az interakcióban, de látta, hogy gondozója elsétál mellette, rendszeresen megérintette a táblát, mutatva, hogy neki melege van.

Amikor ez megtörtént a lovakat megvizsgálták, valóban izzadtak, ebből tudták a kutatók, hogy nemcsak a jutalom sárgarépáért csinálják, vagyis ebből következik, hogy valóban megértették a szimbólumok jelentését, valamint a döntéseik következményét.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gyulai vár

Gyulai vár: A Gyulai vár az egyik leghíresebb magyar vár, de mindenképpen a legfelkapottabb... Tovább

Budapesti Operettszínház

Budapesti Operettszínház: A főváros egyetlen ilyen műfajú intézménye. Az egykori Somossy... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Hírek Külföld
X
Kövess minket facebookon!