notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Norvég kutatók bebizonyítják, hogy a lovak tudnak kommunikálni az emberekkel! Lenyűgöző az állatvilág, most láthatod!

Ez a csapat norvég ló megtanult kódokkal kommunikálni az emberekkel! Ez a cikk bemutatja, milyen csodálatos is az állatvilág!

Pecze Csilla
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 

Norvég lovak egy csoportja megtanult „ló- kódokkal” kommunikálni. Ezzel az tudással képesek gondozóikkal közölni, hogy éppen fáznak-e vagy melegük van.

Lovak kommunikációja az emberekkel

 

 

A fajok közötti kapcsolatot vizsgáló kutatók tudósítása szerint a kísérletben 23 ló vesz részt és képesek a kommunikációt mesteri szintre emelni, kevesebb mint két hét alatt.


Az állatok nem tudnak beszélni az embertársaikkal – gondoltuk eddig-, viszont most szakértők egy csoportja azt jelezte, hogy ez nem igaz.

 

A vizsgált lovak jelezték azt is, ha fáztak és szerették volna, ha takarót terítenek rájuk, és azt is, hogy melegük van és épp azt szerették volna, ha leveszik róluk.

 

Ahhoz, hogy mindezt tudassák gondozóikkal, egy különleges kódot tanítottak meg nekik, méghozzá az orruk használatával. 3 lehetséges opció volt, 3 szimbólumot tanítottak meg nekik, és mutatták meg, mit tudnak azokra rámutatva elérni.

 

Egy vízszintes vonal jelenti, hogy az állat szeretné, hogy takarót hozzanak neki. Egy függőleges vonal jelenti, hogy az állat azt szeretné, hogy a a takarót vegyék le róla, mert melege van. Az üres tábla pedig azt jelenti, hogy ő teljesen boldog és elégedett.

hirdetes

 

Lovak kommunikációja az emberekkel

 

 

Ahhoz, hogy a gondozók be tudják tanítani erre a lovakat, hideg vagy meleg körülmények közt akkor jutalmazták őket csak sárgarépával, mikor azt a szimbólumot választották az állatok, aminek a legtöbb értelme volt az adott helyzetben.

 

Tehát, amikor a lovaknak melegük volt, izzadtak, és jelezték, hogy szeretnék, ha a pokrócot levennék róluk, kaptak répát. Ha láthatóan remegtek, és azt mutatták orrukkal, hogy szeretnék, ha betakarnák őket, akkor szintén megjutalmazták őket.


Volt olyan, mikor a lovak hibáztak, és egyértelműen fáztak, mégis azt jelezték, hogy a takarót vegyék le róluk, akkor nem kaptak jutalmat. Naponta 10-15 perces tréninggel viszont kevesebb mint két hét alatt megtanultak megfelelően kommunikálni, méghozzá 100%-os sikerrel!

hirdetes

 

 

Lovak kommunikációja az emberekkel

 

 

Érdekes módon, amikor a lovak rájöttek, hogy ilyen formán tudnak az emberekkel kapcsolatot teremteni, ha nem vettek részt a gyakorlaton, akkor is próbálták a figyelmet magukra vonni, hogy kommunikálhassanak ők is.

 

Például a ló, amelyiknek melege volt,de nem vett részt éppen az interakcióban, de látta, hogy gondozója elsétál mellette, rendszeresen megérintette a táblát, mutatva, hogy neki melege van.

 

Amikor ez megtörtént a lovakat megvizsgálták, valóban izzadtak, ebből tudták a kutatók, hogy nemcsak a jutalom sárgarépáért csinálják, vagyis ebből következik, hogy valóban megértették a szimbólumok jelentését, valamint a döntéseik következményét.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
400 879
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 225 182
Közösség
hirdetes

Szótár

Hollókői vár

Hollókői vár: A hollókői vár a Cserhát hegyei között, az UNESCO által a Világörökség... Tovább

December

December sokak kedvence, a karácsonyi ünnepkör kiteljesedésének időszaka, az év utolsó... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 181

Átlagos értékelés: 4.7

Állatok Érdekességek Hírek Külföld