hirdetes

Idén is nyaralni megy a vírus? Mire számíthatunk a nyáron koronavírus járvány szempontból?

VN

Egy ideje már velünk él a koronavírus, folyamatosan járványügyi készültségben vagyunk, ha nincsenek is érvényben szigorú korlátozások, legalább számítani kell rá, hogy lehet pár nap múlva lesznek, ha a járványhelyzet úgy alakul. Azonban a tapasztalataink azt mutatják, hogy nyáron szabadok lehetünk. Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője elmondta az Indexnek, hogy véleménye szerint mire lehet számítani.

Nyár koronavírus

Tetőződött az ötödik hullám?

Néha, már azt is nehéz követni, hogy éppen hányadik hullámnál tartunk, azonban a járványelemző szerint már tetőződött a járvány, legalábbis a fővárosban mindenképpen, a rendelkezésre álló adatok alapján. Az is kiderült az elemzések alapján, hogy Budapest után Pest és Bács-Kiskun megyében is, valamint szinte az összes dunántúli megyében, így Vas és Győr-Sopron megyében is, a járvány pénteken érte el a csúcsot. Ahol még nem tetőződött a járvány, ott február első hetében fog, köszönhetően a folyamatos mozgásnak. A szakember azt is elmondta, hogy a halálozás mértéke általában tíz nappal követi az új fertőzöttek számának változását, valamint egy ideig még növekszik a kórházi ápolásra szorulók száma is, de idővel ezek a számok is követni fogják a járványhelyzet alakulását, tehát csökkenni fognak.

hirdetes

Mikor ér véget az ötödik hullám?

Teljesen természetes, hogy mindenki arra, kíváncsi, hogy mikor ér véget az ötödik hullám, hiszen ez nagy mértékben befolyásolj a mindennapjaink alakulását. (Bár zárójelben megjegyeznénk, hogy a negyedik hullám vége, már hozta is az ötödik kezdetét, reméljük most ez nem így fog történni.) A kérdésre a szakérő az alábbi választ adta.

„Magyarországon az ötödik hullám nagyjából hasonló idő, körülbelül harminc-negyven nap alatt csenghet le, mint amennyi idő alatt felment, és hasonló a helyzet a világ többi országában is. Budapest esetében karácsony után kezdődött a jelentős felfutása, és a január 27-i csúcsot követően március elejére kell visszacsúsznia.”

 

A koronavírus is nyaral?

Nagyon sokan háborognak, hogy „nyáron a koronavírus is nyaral?”. Ha jobban belegondolunk, a legtöbb betegségnek van szezonja, az influenza is inkább télen jellemző, mintsem nyaranta. Vattay Gábor is említette, hogy hazánkban májustól állnak elő azok az időjárási feltételek, amelyek majdnem vírusmentes nyarat hozhatnak el, ugyanis ekkor szorul vissza a vírus. A kérdésre tehát a válasz, hogy szabad nyarunk lesz-e, egy Igen! Hazánkban továbbra is tart a koronavírus járvány, íme a friss adatok erre vonatkozóan: Magyarországon a beoltottak száma 6 364 167, közülük 6 103 465-en a második, 3 688 593-an pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták. 9422 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 562 827-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 66, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 41 471-re emelkedett - közölte a koronavirus.gov.hu kedden.

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Létrási-vizesbarlang

Létrási-vizesbarlang: Csodás barlangjaink egyik, melyre joggal lehetünk büszkék.  A... Tovább

Schweidel József

Schweidel József: Schweidel József honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike. A német... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!